Σάββατο 26 Απριλίου 2025

Οι αεροπορικές επιδρομές στους Χούθι είναι μια «άμεση απάντηση στις προσευχές τους για πόλεμο με τις ΗΠΑ»

Για εβδομάδες, οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στοχεύουν ανηλεώς τις δυνάμεις των Χούθι στην Υεμένη, χτυπώντας διυλιστήρια πετρελαίου, αεροδρόμια και θέσεις πυραύλων. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί επανειλημμένα να χρησιμοποιήσει «συντριπτική δύναμη» έως ότου οι ΗΠΑ επιτύχουν τον διακηρυγμένο στόχο τους: τον τερματισμό των επιθέσεων των Χούθι στην εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στην Υεμένη πλησιάζουν το κόστος του εκπληκτικού ποσού του  1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση.

Παρά τη δαπάνη αυτή, η αποτελεσματικότητα της εκστρατείας στην αποφασιστική εξάρθρωση των δυνατοτήτων των Χούθι παραμένει αβέβαιη, θέτοντας σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα και τη λογική της συνεχιζόμενης στρατηγικής των ΗΠΑ, ανέφερε το CNN .

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ υποστηρίζουν ότι η στρατιωτική εκστρατεία είναι αποτελεσματική. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Βαλτς μίλησε πρόσφατα για τη δολοφονία πολλών ηγετών των Χούθι ως απόδειξη επιτυχίας.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να έχουν σκοτωθεί έως και 80 στρατιωτικοί ηγετες των Χούθι. Ωστόσο, παρά αυτές τις απώλειες, η ανώτερη ηγεσία των Χούθι εμφανίζεται σε μεγάλο βαθμό άθικτη, όπως και πολλές εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων. Από τα μέσα Μαρτίου, η ομάδα συνέχισε να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ και drones και πυραύλους σε πλοία του αμερικανικού ναυτικού. Αν και κανένας δεν έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές, η απειλή παραμένει απτή και επίμονη.

Οι Χούθι, που περιγράφονται ως «οι ασβοί της αντίστασης», απάντησαν στις αεροπορικές επιδρομές με αυξημένη περιφρόνηση. Δαγκωμένος από μια κόμπρα, ένας ασβός  απλώς σηκώνεται λίγα λεπτά αργότερα για να αντιμετωπίσει ξανά τον θηρευτή του και οι Χούθι έχουν δείξει παρόμοια επιμονή.

«Οι δεκάδες αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη δεν θα αποτρέψουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης από το να εκπληρώσουν τα θρησκευτικά, ηθικά και ανθρωπιστικά τους καθήκοντα», δήλωσε προκλητικά ένας εκπρόσωπος τους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Αναμφίβολα, η εκστρατεία των ΗΠΑ έχει βλάψει ορισμένες δυνατότητες των Χούθι. Το CNN επικαλέστηκε τον Μάικλ Νάιτς, ανώτερο συνεργάτη στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον, ότι είπε: «Έχουν χάσει πολλή ικανότητα κατασκευής drone και φαίνεται να υπάρχει πιο αποτελεσματική απαγόρευση των αποστολών ανεφοδιασμού που έρχονται μέσω της θάλασσας και μέσω του Ομάν. Έτσι οι Χούθι δεν αισθάνονται άνετα».

Ωστόσο, το ιστορικό προηγούμενο προσφέρει ελάχιστη ελπίδα ότι οι αεροπορικές επιδρομές από μόνες τους μπορούν να επιτύχουν στρατηγικούς στόχους. Ο ίδιος ο Μάικλ Νάιτς παραδέχεται ότι οι Χούθι «είναι αποφασισμένοι να βρίσκονται σε πόλεμο με έναν πρώτο παγκόσμιο στρατό[…] Πολεμούν για ιδεολογικούς λόγους, αλλά είναι επίσης και πολύ σκληροί μαχητές φυλών από τη βόρεια Υεμένη».

Η Elisabeth Kendall, μια άλλη εξέχουσα ειδικός στην Υεμένη, αμφισβητεί ανοιχτά το στρατηγικό παιχνίδι της τρέχουσας στρατιωτικής εκστρατείας: “Οι Χούθι έχουν υπομείνει δεκάδες χιλιάδες βομβαρδισμούς την τελευταία δεκαετία και παραμένουν απτόητοι. Θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι αυτός ο βομβαρδισμός είναι σε μεγάλο βαθμό επιτελεστικός( κατάλληλος ή ικανός για την επιτέλεση, αυτός που συντελεί στην πραγματοποίηση κάποιου ποθητού πράγματος) – σκοπός του είναι να επιδείξει τις ικανότητες αντί να επιτύχει μόνιμη ειρήνη”.

Αντί να αποδυναμώσουν την αποφασιστικότητά τους, οι επιθέσεις φαίνεται να ενθαρρύνουν τους Χούθι, οι οποίοι τώρα απειλούν να επεκτείνουν το εύρος στόχων τους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ένθερμους υποστηρικτές της κυβέρνησης της Υεμένης που αντιτίθεται στους Χούθι. Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία έχει ανυψώσει τα συστήματα αεράμυνας της στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού.

Μακριά από το να αισθάνονται εγκλωβισμένοι, οι Χούθι μπορεί πράγματι μπορεί  να αντιλαμβάνονται τα πλήγματα των ΗΠΑ ως πλεονεκτικά, ευθυγραμμισμένα απόλυτα με τη στρατηγική τους επιθυμία για ευρύτερη αντιπαράθεση. Η Farea Al-Muslimi, ερευνήτρια από την Υεμένη στο Chatham House, το λέει ξεκάθαρα: Οι αεροπορικές επιδρομές είναι μια «άμεση απάντηση στις προσευχές των Χούθι για πόλεμο με τις ΗΠΑ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Το Ιράν καταγγέλλει τις «φιλοπόλεμες» δηλώσεις του Τραμπ περί υποστήριξης της Τεχεράνης στους Χούθι

Με νέα πλήγματα απειλούν τους Χούθι οι ΗΠΑ – Αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή το Ιράν

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ