Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025

Οι αληθινοί gladiators: Έτσι τελείωσε ο πρώτος αγώνας μονομάχων στο Κολοσσαίο το 80 μ.Χ.

Ήταν το 2000 όταν όλοι είδαμε μια από τις πιο εντυπωσιακές μάχες στο Κολοσσαίο – εκεί που ο Μάξιμος και οι μονομάχοι του, ως βάρβαροι, κατατρόπωσαν τις δήθεν λεγεώνες του Σκιπίωνα του Αφρικανού για την ταινία «Gladiator». Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε και το sequel του έπους του Ρίντλεϊ Σκοτ, με ακόμα πιο εντυπωσιακές μάχες – και ρινόκερους, κροκόδειλους κι αν μπορούσε ο σκηνοθέτης θα έβαζε μέχρι και δράκους!

Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για μια υπερπαραγωγή του Χόλιγουντ, που κόστισε περίπου 300 εκατ. δολάρια για να γυριστεί, πρέπει να βγάλει τα λεφτά της και για αυτό δεν πείραξε και κανέναν. Εκτός από ορισμένους ειδικούς που εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση ενάντια στον Ρίντλεϊ Σκοτ ότι ιστορικά τα έχει κάνει μαντάρα. Ο πρώτος είναι ή ο τελευταίος; Άλλωστε η σχέση ανάμεσα στο Χόλιγουντ και την Ιστορία είναι πάντα περίεργη.

Ωστόσο, πίσω από όλη αυτή τη διαμάχη, μάθαμε και μερικά ωραία πραγματάκια: όπως για μια από τις πρώτες  -αν όχι η πρώτη- αναμετρήσεις μονομάχων στο Κολοσσαίο.

Η μάχη που «έριξε τα τσιμέντα» στο Κολοσσαίο

Σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε πριν λίγες ημέρες στο Channel 5, ο ιστορικός Νταν Σνόου μιλάει για τη μεγάλη αναμέτρηση στο Κολοσσαίο ανάμεσα στον Πρίσκο και τον Βέρο, δύο από τα μεγάλα ονόματα μονομάχων της εποχής.

Οι δύο τους κλήθηκαν από τον αυτοκράτορα Τίτο το 80 μ.Χ. να δώσουν την μάχη της ζωής τους στο πλαίσιο των εγκαινίων του Κολοσσαίου, τα έργα του οποίου είχαν ολοκληρωθεί πριν λίγο καιρό – και για αυτό οι ιστορικοί εικάζουν ότι ήταν η πρώτη επίσημη αναμέτρηση στο επιβλητικό αμφιθέατρο της Ρώμης.

Η αλήθεια είναι ότι αρχεία από τις αναμετρήσεις των μονομάχων δεν υπάρχουν – ωστόσο τη συγκεκριμένη μάχη την κατέγραψε Μάρκος Βαλέριος Μαρτιάλης. Σύμφωνα με τον ρωμαίο ποιητή, οι δύο μονομάχοι πάλεψαν σκληρά για τη νίκη, ωστόσο κανείς δεν μπορούσε να φέρει το τελειωτικό χτύπημα στον άλλον, με τον αγώνα να συνεχίζεται για ώρες, ενθουσιάζοντας τους περίπου 60.000 θεατές.

Κάποια στιγμή, εξαντλημένοι και οι δύο, γύρισαν στον αυτοκράτορα Τίτο, ζητώντας του με αυτόν τον τρόπο να δώσει εκείνος τη λύση. Σύμφωνα με τον Μαρτιάλη, ο Τίτος ανακοίνωσε ότι είναι και οι δύο νικητές, ενώ αποφάσισε να δώσει στον κάθε ένα από ένα ξύλινο ξίφος (γνωστό κι ως rudis), που σήμαινε την ελευθερία τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ