Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Οι ανεμογεννήτριες απειλούν την Κύθνο!

Η παρουσία της Κάρλα Μπρούνι και του Νικολά Σαρκοζί άλλαξε προσωρινά το θέμα συζήτησης στην Κύθνο. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και η σύντροφός του έγιναν πρώτο θέμα και διαφήμισαν το κυκλαδίτικο νησί, σε μία περίοδο που η διάθεση των κατοίκων δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Ο λόγος; Οι συνεχείς πληροφορίες για επικείμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Κύθνο.

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν οι κάτοικοι του νησιού για να μην καταργηθεί το ΠΔ του 2002 που θεσπίστηκε με εισηγήτρια στο ΣτΕ την Κατερίνα Σακελλαροπούλου


Ακόμα και το διπλό blackout πριν από περίπου 15 μέρες ερμηνεύθηκε ως μία προσπάθεια των φορέων να τους αποδείξουν ότι οι ανεμογεννήτριες θα φροντίσουν για την ενεργειακή αυτάρκεια του νησιού. Προφανώς και σε μία δόση υπερβολής, δημιουργήθηκε το σενάριο συνωμοσιολογίας. Αλλά ποιος μπορεί να πείσει τον νησιώτη ότι δεν γίνονται στο παρασκήνιο διάφορα πράγματα με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις και να περιοριστούν οι αντιδράσεις όσων διαφωνούν με την αλλοίωση της Κύθνου όπως την παρέλαβαν οι σημερινοί κάτοικοι από τους προγόνους τους; Διότι, στο νησί θεωρούν ότι θα αλλάξει ο τόπος τους με τις ανεμογεννήτριες. Θα αλλοιωθεί η εικόνα της Κύθνου, με τις περίφημες  ξερολιθιές. Το σήμα κατατεθέν του νησιού. Η πολιτιστική κληρονομιά του και, βέβαια, ο βασικός λόγος για τον οποίο εκδόθηκε το 2002 Προεδρικό Διάταγμα με ΦΕΚ 931/24.10.2002, μέσω του οποίου η Κύθνος χαρακτηρίστηκε «τόπος ιδιαιτέρου κάλλους».

Η σιωπή της… Προέδρου

Εισηγήτρια στο αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας που ενέκρινε εκείνο το ΠΔ ήταν η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ναι, η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας που όλο αυτό το διάστημα δεν έχει εκφράσει άποψη για την απόφαση να κατασκευαστεί αιολικό πάρκο στο νησί. Κι ας αισθάνονται οι κάτοικοι της Κύθνου να τους ζώνουν τα φίδια.

Επειδή σας αφήσαμε με την απορία για τις ξερολιθιές, ας θυμηθούμε το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Γιάννη Σπηλιόπουλου με τον τίτλο «Πέτρα και χρόνος: Οι ξερολιθιές της Κύθνου». Οι ξερολιθιές είναι κατασκευές από πέτρα πάνω σε πέτρα αλλά χωρίς συνδετικό υλικό. Αυτό είναι και το μυστικό τους, που τους επιτρέπει να στέκουν αναλλοίωτες στην Κύθνο εδώ και αιώνες.

«Η δόμηση αυτή δεν επιτρέπει κανενός είδους εκτεταμένη παρέμβαση που θα αλλοιώσει την υπάρχουσα περίτεχνη μοναδικότητα του τοπίου», αναφέρουν στα ενημερωτικά τους δελτία οι Κύθνιοι, που έχουν στο πλευρό τους και τη Μαρία Καραμανώφ.

Η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και βιωσιμότητας και αντιπρόεδρος του ΣτΕ επί τιμή μίλησε και στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στον Μέριχα. «Η ισχύς του βιομηχανικού αιολικού πάρκου που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στην Κύθνο είναι πολλαπλάσια των αναγκών του και σε καμία περίπτωση δεν αφορά αυτό, καθώς θα συνδέεται με τον κεντρικό διανομέα –όρος απαράβατος για τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα– ώστε να εξισορροπείται η κυμαινόμενη παραγωγή του. Αυτό σημαίνει πολύ βαριά επέμβαση με μόνιμα καταστροφικά αποτελέσματα για τον τόπο και τη φύση. Η εγκατάσταση απαιτεί εκτεταμένα χωματουργικά έργα, διανοίξεις φαρδιών δρόμων, ισοπέδωση κορυφών προκειμένου να δημιουργηθούν πλατείες εγκατάστασης, όπως και εγκατάσταση πυλώνων μεταφοράς ρεύματος», υποστηρίζουν οι κάτοικοι, για να δείξουν ότι δεν είναι αντίθετοι με τις ΑΠΕ, αλλά δεν θέλουν να έρθουν τα πάνω – κάτω στο νησί τους.

Κινητοποίηση

Όσο δεν υπάρχει, όμως, ξεκάθαρη απάντηση από τους φορείς, τόσο  αισθάνονται την ανασφάλεια να τους κυριεύει. Και ας έχουν ταχθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κατά του πλάνου για τις ανεμογεννήτριες και υπέρ της ξερολιθιάς. Η εμπλοκή και άλλων φορέων είναι που αυξάνει την ανησυχία. Έρχονται και αυτά τα… blackout με συχνότητα που συναγωνίζεται ακόμα και τις συναυλίες των Scorpions, οι οποίοι απογείωσαν το ομώνυμο τραγούδι, για να πείσει τον κόσμο στην Κύθνο ότι μόνο μέσω των κινητοποιήσεων και της προσφυγής στη δικαιοσύνη θα γλιτώσουν τον τόπο τους.

Οι νησιώτες έχουν ζητήσει τη συνδρομή και δικηγορικών γραφείων στην Αθήνα. Με έγκριτους νομικούς, που έχουν έμμεση ή άμεση σχέση με την Κύθνο, ελπίζουν ότι θα μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια να γεμίσει το νησί ανεμογεννήτριες. Φυσικά, με βασικό ατού το Προεδρικό Διάταγμα του 2002, που χαρακτήριζε το νησί «τόπο φυσικού κάλλους». Ας θυμηθούμε τι αναφέρει και συνεπώς τι ενέκρινε η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου:

  1. α) Δεν επιτρέπεται η εκτέλεση έργων μετατροπής των παραδοσιακών οδών διασύνδεσης των περιοχών της νήσου (καλντερίμια) σε οδούς εξυπηρέτησης τροχοφόρων. β) Επιβάλλεται η διατήρηση και αποκατάσταση των λιθόστρωτων δρόμων, πλατειών και σκαλοπατιών…
  1. Δεν επιτρέπεται η εκτέλεση μετατροπής ρεμάτων σε οδούς εξυπηρέτησης τροχοφόρων ή πεζοδρόμους… (…)
  2. α) Απαγορεύεται η κατεδάφιση, η κάθε είδους καταστροφή ή αλλοίωση των παραδοσιακών κτισμάτων των οικισμών, καθώς και εκείνων που απαντώνται στην ύπαιθρο υπό τη μορφή συγκροτημάτων εξειδικευμένης αγροτικής χρήσης ή μεμονωμένων κτισμάτων, όπως «κατοικιών», «κελιών», «κλεφτοκελιών», «ληνών», «κρασοκελιών», «μιτάτων», «περιστερώνων», «ανεμόμυλων», «νερόμυλων», αλωνιών, βρυσών, μαντρών, χωρίς την έγκριση των κατά τις κείμενες διατάξεις αρμοδίων οργάνων…
  3. α) Δεν επιτρέπεται η δόμηση σε τμήματα ή και στη συνολική έκταση γηπέδων με κλίση, σύμφωνα με τον χάρτη της ΓΥΣ κλίμακας 1 : 5.000 μεγαλύτερη του 35%, πλην λιθόκτιστων κτισμάτων μέχρι 15.00 τ.μ. και ύψους μέχρι 3.00 μ. από το γύρω φυσικό ή διαμορφωμένο έδαφος…
  4. Δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση προκατασκευασμένων ή λυόμενων οικίσκων ή τροχοβιλών και η δημιουργία πολυκαταστημάτων και υπεραγορών…
  5. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση κάθε είδους φωτεινών επιγραφών και διαφημίσεων, παρά μόνο μετά από έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Αιγαίου και σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για επιγραφές και διαφημίσεις μικρών διαστάσεων…
  6. Κάθε υπέργειο έργο υποδομής που εκτελείται από Οργανισμό Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ), Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.λπ. και γενικά κάθε εργασία που αφορά στη διαμόρφωση, τροποποίηση ή ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων προσαρμόζεται στα τοπικά πρότυπα και εκτελείται μετά από έγκριση της σχετικής μελέτης από την αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου Αιγαίου. Οι Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας αναλαμβάνουν με δαπάνες τους την αναμόρφωση και βελτίωση των εγκαταστάσεών τους, ώστε να μη βλάπτεται το περιβάλλον…

Τελικά είναι εύλογη η απορία που εκφράζουν στην Κύθνο: υπάρχει συνέχεια και συνέπεια σε αυτό το κράτος ή όλα προσφέρονται θυσία στα οικονομικά συμφέροντα;

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φωτιά σε μηχανή στην έξοδο του Κηφισού στο Φάληρο – Διεκόπη η κυκλοφορία στο σημείο (Βίντεο)

Καλάβρυτα: Πατέρας κατήγγειλε βιασμό της 16χρονης κόρης του

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ