Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Οι ανήλικοι άνω των έξι ετών στο στόχαστρο των νέων μεταναστευτικών κανόνων της ΕΕ

Οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τη μετανάστευση καθιστούν υποχρεωτική για τους συνοριοφύλακες της ΕΕ τη συλλογή βιομετρικών στοιχείων από παράνομους μετανάστες άνω των έξι ετών, επιτρέποντας ακόμη και «αναλογικό εξαναγκασμό» εάν ένα παιδί αντιστέκεται, σύμφωνα με το ενοποιημένο νομοθετικό κείμενο.

Ο φάκελος για το Eurodac – το ευρείας κλίμακας σύστημα πληροφορικής της ΕΕ που επεξεργάζεται και αποθηκεύει τα δακτυλικά αποτυπώματα υπηκόων τρίτων χωρών και απάτριδων που έχουν εισέλθει σε ευρωπαϊκή χώρα – είναι ένας από τους πέντε κανονισμούς που συνθέτουν το Νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Το Σύμφωνο, για το οποίο τα θεσμικά όργανα της ΕΕ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία τον Δεκέμβριο μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις, επιδιώκει να δημιουργήσει εναρμονισμένους κανόνες σχετικά με τον τρόπο που η ΕΕ θα χειρίζεται τις αιτήσεις διεθνούς προστασίας, από την πρώτη άφιξη και την καταγραφή, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής της αίτησης, μέχρι και τις επαναπροωθήσεις σε περίπτωση αποτυχίας της αίτησης.

Ένα ανανεωμένο βιομετρικό σύστημα

Οι νέοι μεταναστευτικοί κανόνες περιλαμβάνουν την αναθεώρηση του Eurodac, το οποίο υπάρχει από το 2003, ώστε να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής του συστήματος.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, τα δακτυλικά αποτυπώματα θα είναι η προτιμώμενη μέθοδος ταυτοποίησης έναντι των εικόνων προσώπου, οι οποίες θα εξετάζονται ως δεύτερη επιλογή στις συνοριακές διαδικασίες όταν τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν είναι δυνατά.

Επί του παρόντος, μόνο όσοι είναι άνω των 14 ετών μπορούν να δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα. Ωστόσο, οι νέοι κανόνες ορίζουν ότι όλα τα παιδιά άνω των έξι ετών θα καλύπτονται από τον κανονισμό – πράγμα που καθιστά υποχρεωτική την καταγραφή των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων.

Αυτό ισχύει ακόμη και αν αυτό γίνεται ενάντια στη θέληση του παιδιού.

«Αναλογικός βαθμός εξαναγκασμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά των ανηλίκων για να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με την υποχρέωση αυτή», αναφέρει μέρος του άρθρου, σχετικά με τη συλλογή δακτυλικών αποτυπωμάτων από ανηλίκους.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Investigate Europe την Τρίτη διαπιστώθηκε ότι η Γαλλία και η Ολλανδία πίεσαν για τη χαλάρωση της προστασίας των παιδιών στις διαπραγματεύσεις.

Επόμενα βήματα

Οι υπουργοί της ΕΕ δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τις εργασίες σε ορισμένους από τους φακέλους της προσωρινής συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μετά την επίσημη έγκριση ολόκληρου του συμφώνου από την επιτροπή πολιτικών ελευθεριών (LIBE) την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει επί του πακέτου στην τελική του ολομέλεια τον Απρίλιο, σύμφωνα με το σχέδιο ημερήσιας διάταξης της ολομέλειας.

Περισσότερες από 80 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μπλοκάρει το Σύμφωνο κατά την ψηφοφορία της Τετάρτης.

«Η συμφωνία αποτελεί συνέχεια μιας δεκαετούς πολιτικής που οδήγησε στον πολλαπλασιασμό των παραβιάσεων των δικαιωμάτων στην Ευρώπη. Επιπλέον, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το δικαίωμα στη διεθνή προστασία στο μπλοκ και θα δώσει πράσινο φως για καταχρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της φυλετικής καταγραφής, της προεπιλεγμένης de facto κράτησης και των επαναπροωθήσεων», αναφέρει η οργάνωση στην επιστολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Pushbacks: Πάνω από 1.000 επαναπροωθήσεις σε διάστημα ενός έτους

ΟΗΕ: Νέα έκθεση για παράνομες επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα – Τι απαντά το υπουργείο Μετανάστευσης

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ