Ο πόλεμος, αλλά και οι εξεγέρσεις που ακολούθησαν, κράτησαν μακριά από το Ιράκ του αρχαιολόγους, που τώρα επιστρέφουν στη χώρα με ενθουσιασμό.
Δεκάδες αρχαιολόγοι από το Ιράκ και την Ευρώπη βρίσκονται στην πόλη Λάρσα την οποία έχουν χαρακτηρίσει αρχαιολογικό παράδεισο. Είναι μια από τος μεγαλύτερες τοποθεσίες στο Ιράκ με έκταση που ξεπερνά τα 500 στρέμματα.
«Είμαστε στην τοποθεσία Λάρσα, στο νότιο Ιράκ, που είναι λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Νασιρίγια. Η Λάρσα είναι μια από τις μεγαλύτερες τοποθεσίες στο Ιράκ, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες και μετρήσεις που έχει κάνει η αποστολή ξεπερνά σε έκταση τα 500 στρέμματα. Για να σας δώσω μια εικόνα έχει το μέγεθος του Παρισιού την εποχή του Φίλιππου του Β’» δήλωσε ο Γάλλος αρχαιολόγος Ρεζί Βαλέ.
«Έχουμε βρει στοιχεία που καταδεικνύουν ότι μπορεί εδώ να είναι θαμμένη μια εκκλησία. Μπορεί να υπάρχει και ναός» δήλωσε ο Γερμανός αρχαιολόγος, Ιμπαχίμ Σαλμάν.
Από τότε που η Βαγδάτη κήρυξε τη νίκη κατά του Ισλαμικού Κράτους το 2017 η χώρα σταθεροποιήθηκε και οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να επιστρέψουν.
Συγκεκριμένα οι Γάλλοι αρχαιολόγοι επέστρεψαν το 2019, οι Βρετανοί λίγο νωρίτερα. Από τα τέλη του 2021 10 αποστολές εργάζονται στην Λάρσα, με τον Διευθυντή του Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ιράκ να δηλώνει χαρούμενος που η χώρα μπήκε ξανά στο χάρτη για τις ξένες αποστολές.
Διαβάστε ακόμη
Ρουκέτα σε ιρακινή στρατιωτική βάση που φιλοξενούνται δυνάμεις των ΗΠΑ
Δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά drones καταρρίφθηκαν πριν φθάσουν στις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ