Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού μαθαίνουν για τα δικαιώματά τους

Οι ασθενείς με καρκίνο μαστού μαθαίνουν για τα δικαιώματά τους μέσω του προγράμματος «Δικαίωμά μου», που παρέχεται δωρεάν από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών ΚΕΦΙ, μετά την επέκταση της προϋπάρχουσας ενότητας, ώστε να συμπεριλάβει και όσες νοσούν με τον πιο διαδεδομένο γυναικείο καρκίνο.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Μέσω στοχευμένων προγραμμάτων που παρέχονται δωρεάν από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών


Όπως εξηγεί η πρόεδρος του Συλλόγου ΚΕΦΙ Αθηνών, Ζωή Γραμματόγλου, πολλοί καρκινοπαθείς δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, σε ό,τι αφορά την εργασία, τις αναρρωτικές άδειες, τα επιδόματα αναπηρίας και τις συντάξεις αναπηρίας.

Παράλληλα, υπάρχουν και πολλές καταγγελίες ασθενών στον Σύλλογο ότι απολύθηκαν μετά τη διάγνωση του καρκίνου, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει συχνά στον ιδιωτικό τομέα και είναι αληθινά ντροπή! Σήμερα χάρη στην πρόοδο της επιστήμης, αρκετές μορφές καρκίνου είναι ιάσιμες, ενώ πολλά ογκολογικά νοσήματα έχουν μετατραπεί σε χρόνια νοσήματα, με τα νέα φάρμακα να κάνουν θαύματα. Όπως εξηγεί η ογκολόγος-παθολόγος Ελένη Γαλάνη, διευθύντρια της Β’ Ογκολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Metropolitan, έχουμε φτάσει στο σημείο να αναπτύσσουμε μονοκλωνικά αντισώματα που φέρουν πάνω τους χημειοθεραπευτικά φάρμακα, που αναγνωρίζονται μόνο από τα καρκινικά κύτταρα. Το μονοκλωνικό αντίσωμα συνδέεται με το καρκινικό κύτταρο και ελευθερώνει μέσα στο κύτταρο τη χημειοθεραπευτική ουσία, η οποία σκοτώνει το καρκινικό κύτταρο και τα πέριξ καρκινικά κύτταρα, χωρίς να επηρεάζονται τα υγιή κύτταρα. Τα τελευταία χρόνια συντελέστηκε τόσο μεγάλη επανάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, που καταγράφηκε σημαντική πρόοδος ακόμα και στον τριπλό αρνητικό καρκίνο μαστού, μια μορφή με έως πρότινος ιδιαίτερα κακή πρόγνωση.

Για το πρόγραμμα «Δικαίωμά μου», ο Σύλλογος ΚΕΦΙ έχει δεχτεί μέσα στο 2023 περισσότερες από 2.500 κλήσεις, με τους περισσότερους ασθενείς να ρωτούν επί της διαδικασίας πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ (δηλαδή αν δικαιούνται 50%, 67% ή 80% αναπηρία). Μεγάλα προβλήματα πέρα από τον φόβο της απόλυσης (στον ιδιωτικό τομέα) δημιουργούν τα ακόλουθα: Πρωτίστως τα αιτήματα για μειωμένο ωράριο στην εργασία στον ιδιωτικό τομέα για τους ογκολογικούς ασθενείς και για την παγίωση της τηλεργασίας κατά την επιστροφή του ογκολογικού ασθενούς στην εργασία (μετά τη θεραπεία). Επίσης οι ασθενείς προβληματίζονται για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των αναπηρικών συντάξεων, για τη δυνατότητα επιμήκυνσης της αναρρωτικής άδειας (είναι σήμερα 6 μήνες και δεν επαρκεί, πρέπει να γίνει 1 έτος) και σχετικά με τη δημιουργία Μητρώου ΑμεΑ, όπου θα καταγράφονται και οι παροχές προς τους ωφελουμένους. Το τελευταίο αποτελεί αίτημα-σταθμό στους αγώνες των ογκολογικών ασθενών και για την υλοποίησή του δίνει προσωπική μάχη η πρόεδρος του Συλλόγου ΚΕΦΙ Αθηνών, Ζωή Γραμματόγλου.

καρκίνου

Επίσης, μεγάλη «πληγή» αποτελεί η καθυστέρηση στην έκδοση των αναπηρικών συντάξεων, που στην περίπτωση ογκολογικών ασθενών μπορεί να ξεπεράσει και το 1,5 έτος – γεγονός ανεπίτρεπτο καθώς μιλάμε για ανθρώπους που δίνουν μάχη με τον καρκίνο. Όπως εξηγεί ο δικηγόρος εργατολόγος Δημήτρης Τριπερίνας, υπάρχουν ασθενείς με καρκίνο του μαστού που περιμένουν περισσότερο από 12 ή 13 ή και 14 μήνες για την έκδοση της σύνταξης, την ώρα που η μάχη με τον καρκίνο χρειάζεται εκτός από δύναμη ψυχής και οικονομική ευμάρεια, ώστε η νόσος να έχει την καλύτερη δυνατή έκβαση. Το να μένει ένας καρκινοπαθής χωρίς σύνταξη την πιο δύσκολη ώρα της ζωής του είναι ανέντιμο, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια έχουν τριπλασιαστεί τα νοικοκυριά που υφίστανται καταστροφικές δαπάνες εξαιτίας μιας απειλητικής χρόνιας ασθένειας όπως ο καρκίνος.

Η δύναμη, η στήριξη και η σωστή πληροφόρηση που μπορούν να αντλήσουν οι ασθενείς από το πρόγραμμα «Δικαίωμά μου» ξετυλίγονται μέσα από τα συγκινητικά λόγια της Ανδριάνας Χοντάι και του συζύγου της Άρη, που βίωσαν τον καρκίνο. Το ζευγάρι ήρθε από την Αλβανία πριν από 24 χρόνια για μια καλύτερη ζωή στην Ελλάδα και δούλεψαν και οι δύο σκληρά για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο στα παιδιά τους. Πριν από δύο χρόνια η Ανδριάννα διαγνώστηκε με οστεοσάρκωμα, αφού υποβλήθηκε σε εξετάσεις μετά από ενοχλητικούς πόνους στο πόδι. Έδωσε σκληρή μάχη με τον καρκίνο, χειρουργήθηκε και νοσηλεύτηκε δύο φορές. Κατάφερε να βγει νικήτρια με τη στήριξη του συζύγου της, των παιδιών της και του Συλλόγου ΚΕΦΙ. «Όλη μου τη ζωή ήμουν στο πόδι. Δούλευα ασταμάτητα, διπλή βάρδια, δεν πρόσεχα τον εαυτό μου. Δεν είχα πάει ποτέ στον γιατρό, δεν είχα μπει ποτέ στο νοσοκομείο. Όταν νόσησα με καρκίνο ήταν πολύ δύσκολα. Έμεινα κατάκοιτη για δύο μήνες και εκεί που νόμισα πως έχασα τη μάχη, είπα όχι! Θα παλέψω για να γυρίσω στα παιδιά μου», λέει με σπασμένη από τη συγκίνηση φωνή η Ανδριάνα Χοντάι. Δίπλα της ο σύζυγός της, που στάθηκε «βράχος». «Δεν βρήκα ποτέ μια κοινωνία που να υπηρετεί τον πολίτη» υπογραμμίζει ο Άρης Χοντάι, συγκρίνοντας την απάθεια που συνάντησε στις δημόσιες υπηρεσίες στις οποίες απευθύνθηκε με την ανθρωπιά και τη στήριξη που τους προσέφερε απλόχερα ο Σύλλογος ΚΕΦΙ. Γι’ αυτό άλλωστε αυτό το πρόγραμμα, που εξυπηρετεί τουλάχιστον 1.500 ασθενείς ετησίως, είναι απαραίτητο, καθώς τα αυτονόητα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο συχνά καταπατούνται. καρκίνου

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρέντη: Δεν θα γίνει νευρολογική εκτίμηση στον αστυνομικό – Παράταση 48 ωρών από τους γιατρούς

ΠΕΙΦΑΣΥΝ: Σκληρή απάντηση των εργαζομένων υπέρ της εταιρείας

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ