Τρίτη 22 Απριλίου 2025

Οι ασυνήθιστες απαιτήσεις του Πούτιν να αποδυναμώσει την Ουκρανία γελοιοποιούν οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε τη συνομιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν με μια απλή απαίτηση: μια εκεχειρία 30 ημερών σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, την οποία η Ουκρανία έχει ήδη υπογράψει, ως ένα αρχικό μέτρο για την οικοδόμηση προϋποθέσεων προς την ειρήνη.

Αντίθετα, αυτό που πήρε ο πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Πούτιν ήταν ερωτήσεις, μισές προσφορές και περιορισμένες παραχωρήσεις – και, πάνω απ ‘όλα, μια εξαιρετική απαίτηση από τον Ρώσο ηγέτη να αποδυναμώσει την Ουκρανία που θα αποδυνάμωνε οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.

Η «βασική προϋπόθεση» για την επίλυση της σύγκρουσης, ανέφερε το Κρεμλίνο σε δήλωση μετά την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών, θα πρέπει να είναι «η πλήρης παύση της ξένης στρατιωτικής βοήθειας και η παροχή πληροφοριών πληροφοριών στο Κίεβο».

Αυτό σημαίνει διακοπή της στρατιωτικής υποστήριξης όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και από όλους τους υπόλοιπους υποστηρικτές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας και όλων εκείνων που συντάσσουν σχέδια για μια «ειρηνευτική δύναμη» μετά τη σύγκρουση που θα παρέχει μακροπρόθεσμη εγγύηση ασφάλειας στο Κίεβο, επιτρέποντάς του να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά του και να διαφυλάξει τις προμήθειες κοινής ωφέλειας.

Αυτές οι απαιτήσεις δεν είναι φυσικά θέσεις που μπορεί να δεχθεί η Ουκρανία. Το Κίεβο πέρασε τρία χρόνια πολεμώντας τη Ρωσία , έχοντας δεκάδες χιλιάδες θύματα και αποτρέποντας επιτυχώς την πλήρη κατάληψη της χώρας – αν και μετρά ήδη την απώλεια περίπου του ενός πέμπτου της επικράτειάς του, την οποία δέχεται ότι δεν μπορεί να ξανακερδίσει μέσω μαχών.

Τόσο τολμηρή είναι η απαίτηση αυτή των Ρώσων, που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο Πούτιν είναι εντελώς σοβαρός. «Ακούγεται σαν οι Ρώσοι να προβάλλουν τις επιθυμίες τους», είπε ο Μάθιου Σάβιλ, αναλυτής στο thinktank του Royal United Services Institute, περιγράφοντας απλώς τη θέση του Κρεμλίνου ως «ασύμβατη» με το ευρωπαϊκό σχέδιο ασφαλείας.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο πίεσε ο Τραμπ την πλήρη πρόταση κατάπαυσης του πυρός για 30 ημέρες, την οποία διαπραγματεύτηκε μια εβδομάδα νωρίτερα με την Ουκρανία ο υπουργός Εξωτερικών του, Μάρκο Ρούμπιο . Ο Λόρδος Ρίκετς, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε: «Πρέπει να μάθουμε πώς αντέδρασε ο Τραμπ σε αυτό. Αλλά μπορώ μόνο να υποθέσω ότι σχεδιάστηκε για να εξασφαλίσει την απόρριψη του Ζελένσκι, αφαιρώντας την πίεση από τον Πούτιν».

Οι  ευρωπαίοι ηγέτες δεν φάνηκαν επίσης πολύ ενθουσιασμένοι. Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, που φιλοξενούν συνέντευξη Τύπου, επανέλαβαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους στην Ουκρανία. «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον ουκρανικό στρατό στον πόλεμο αντίστασης του», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στο πλευρό του Γερμανού Όλαφ Σολτς.

Αυτό που πέτυχε ο Τραμπ ήταν κάτι πολύ πιο μετριοπαθές από μια πλήρη κατάπαυση του πυρός: μια άμεση δέσμευση από τον Πούτιν να σταματήσει να βομβαρδίζει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας εάν το Κίεβο «αμοιβαία απέχει» από παρόμοιες δικές του επιθέσεις.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η Ρωσία έχει βομβαρδίσει επανειλημμένα τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας σε σημείο που να απομένει λίγη παραγωγή ενέργειας που δεν είναι πυρηνική, πολύ επικίνδυνη για να επιτεθούν ακόμη και οι δυνάμεις της Μόσχας. Η Ουκρανία, εν τω μεταξύ, καλείται να σταματήσει μια αποσταθεροποιητική εκστρατεία επιθέσεων σε διυλιστήρια της Ρωσίας.

Η Orysia Lutsevych, εμπειρογνώμονας στην Ουκρανία στο thinktank Chatham House, προσθέτει ότι η άφιξη της άνοιξης σημαίνει ότι το Κίεβο κερδίζει σχετικά λίγα από μια 30ήμερη παύση των ενεργειακών επιθέσεων. Περιέγραψε την προσφορά του Πούτιν ως «ένα είδος χειρονομίας καλής θέλησης για να κρατήσει το ενδιαφέρον του Τραμπ και να πάρει ένα μεγαλύτερο έπαθλο: [οι] ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την Ουκρανία».

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος είπε ότι και οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν «τεχνικές διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή μιας θαλάσσιας εκεχειρίας». Ο ίδιος ο Τραμπ πρόσθεσε ότι ήρθε «με την κατανόηση ότι θα εργαστούμε γρήγορα για να έχουμε μια πλήρη κατάπαυση του πυρός», αν και αυτό το τελευταίο σημείο έμεινε ασχολίαστο από τη Ρωσία.

Αντίθετα, το Κρεμλίνο τόνισε ότι η Ουκρανία θα παραμείνει αποκλεισμένη από τις συνομιλίες. «Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας ουκρανικής διευθέτησης με διμερή τρόπο», διαπραγματεύσεις που αποκαθιστούν τη νομιμότητα σε μια χώρα της οποίας η επιθετικότητα και τα εγκλήματα πολέμου την είχαν απομονώσει από τη Δύση.

Το θετικό είναι ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται, αν και η ανησυχία πρέπει να είναι ότι η Ρωσία θα τις χρησιμοποιήσει για να προσπαθήσει να δημιουργήσει ρήγμα στις σχέσεις των  ΗΠΑ με την Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Ουκρανία: Ξεκινούν την Κυριακή οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός δηλώνει ο Γούιτκοφ

Συμφωνία Τραμπ, Πούτιν για τις ενεργειακές υποδομές

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ