Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν τη Δευτέρα το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους νέους ηγέτες της Συρίας μετά την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε η καγκελαρία.
«Και οι δύο συμφώνησαν ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τη νέα ηγεσία στη βάση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων», ανέφερε το Βερολίνο σε δήλωσή του.
Επανέλαβαν «τη σημασία της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Συρίας».
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν για να ενισχύσουν τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Συρία, ιδίως υποστηρίζοντας μια «πολιτική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς» στη Συρία σε συντονισμό με τους εταίρους της Μέσης Ανατολής, ανέφερε το Βερολίνο.
Ο Αλ Άσαντ έχασε την εξουσία την Κυριακή από μια αστραπιαία επίθεση από την ομάδα «Hayat Tahrir al-Sham» (HTS), η οποία έχει ρίζες στο συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, αλλά προσπάθησε να μετριάσει την εικόνα της.
Δυτικοί αξιωματούχοι χαιρέτησαν το τέλος της μακροχρόνιας διακυβέρνησης του αλ Άσαντ, αλλά φοβούνται περαιτέρω αναταραχές όπως συνέβη στη Λιβύη μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι.
Εν τω μεταξύ κατά κύματα δημοσιεύονται οι ανακοινώσεις χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες στον απόηχο της πτώσης του καθεστώτος της Συρίας και της φυγής του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Ρωσία, «παγώνουν» τη διαδικασία εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύρους πρόσφυγες.
Σε δημοσίευμά τους οι Financial Times έγραψαν νωρίτερα την Δευτέρα το απόγευμα ότι η Ελλάδα προχώρησε σε αναστολή της εξέτασης αιτήσεων ασύλου για περίπου 9.500 πρόσφυγες, εντασσόμενη στο γκρουπ το οποίο είχαν νωρίτερα εγκαινιάσει η Γερμανία και η Αυστρία.
Έλληνας αξιωματούχος είπε στους Financial Times ότι σχεδόν 10.000 αιτήσεις έχουν τεθεί σε αναμονή μέχρι νεωτέρας. Η Ελλάδα υπήρξε η κύρια πύλη εισόδου στην ΕΕ για τους πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι εισέρχονται στο μπλοκ μέσω Τουρκίας κυρίως μέσω των θαλάσσιων συνόρων της. «Θα περιμένουμε και θα δούμε μέχρι να καταλαγιάσει η σκόνη», είπε ο αξιωματούχος. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση που εξελίσσεται μετά την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ το Σαββατοκύριακο.
Ο συντονισμός των ανακοινώσεων από τις ευρωπαϊκές χώρες, αμέσως μόλις επισημοποιήθηκε η κατάρρευση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να βάλει άμεσα φρένο στις αιτήσεις ασύλου από ανθρώπους που έρχονται από τη Συρία.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έδωσε εντολή να σταματήσει η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου από Σύρους μετά την κατάληψη της Δαμασκού από αντάρτες και τη φυγή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Ρωσία μετά από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου. «Ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ έδωσε σήμερα εντολή στον υπουργό Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ να αναστείλει όλες τις τρέχουσες αιτήσεις ασύλου από τη Συρία και να επανεξετάσει όλες τις περιπτώσεις στις οποίες χορηγήθηκε άσυλο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών. Ο Κάρνερ πρόσθεσε: «Έχω δώσει εντολή στο υπουργείο να προετοιμάσει ένα πρόγραμμα τακτικού επαναπατρισμού και απέλασης στη Συρία», χωρίς να διευκρινίσει πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό.
Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φάιζερ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η αξιολόγηση των αιτημάτων ασύλου από Σύρους πρόσφυγες που ζουν στη Γερμανία θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στη Συρία μετά την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. «Οι συγκεκριμένες πιθανότητες επιστροφής δεν μπορούν να προβλεφθούν αυτή τη στιγμή και θα ήταν αντιεπαγγελματικό να κάνουμε εικασίες για αυτές σε μια τόσο ασταθή κατάσταση», είπε η Φάιζερ σε δήλωση.
Η γαλλική κυβέρνηση εργάζεται για την αναστολή των τρεχουσών υποθέσεων ασύλου από τη Συρία μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι η απόφαση για το θέμα πιθανότατα θα ληφθεί εντός της τις επόμενες ώρες. Το Παρίσι εργάζεται σε μια λύση παρόμοια με αυτή που πρότεινε η Γερμανία, η οποία είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα έθετε σε αναμονή τις αιτήσεις ασύλου, δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Τέλος και η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία ανακοίνωσαν σήμερα πως αναστέλλουν την εξέταση αιτημάτων χορήγησης ασύλου σε Σύρους πρόσφυγες, την επόμενη ημέρα της πτώσης του Μπασάρ αλ Άσαντ με δεδομένο πως η έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, δεν είναι εφικτό να αξιολογηθούν τα κίνητρα προστασίας, απόφαση η οποία είχε ληφθεί επίσης στο πλαίσιο της ανάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν το 2021.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο νέος ηγέτης της Συρίας έχει δύο ταυτότητες – αλλά ποια θα πάει τη χώρα μπροστά;
Η δύσκολη εξίσωση της Συρίας – Το τέλος δεν έχει γραφτεί ακόμα