Ο Χένρι Κίσινγκερ είναι πια 98!!! χρονών και όμως η παρουσία του στα Διεθνή Φόρα καταφέρνει πάντα να τραβά πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας καθώς αυτά που λέει είναι σίγουρα μέσα στο πλαίσιο της realpolitik στην οποία τα έθνη παραμερίζουν τα ήθη και τις αρχές για να επιτύχουν τους στόχους τους.
Η παγκόσμια κατάσταση με την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σίγουρα προσφέρεται για πολλές αναλύσεις και ιδιαίτερα αυτές του αρχιτέκτονας της ύφεσης της έντασης με την Κίνα υπό την κυβέρνηση Νίξον δεν μπορούν παρά να γεννούν το ενδιαφέρον.
Του Νίκου Βασιλειάδη
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο 98χρονος πολιτικός είναι αν όχι η πιο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της εποχής μας σίγουρα μία από τις κορυφαίες.
Η συνωμοσιολογική υστερία που έχει κατά καιρούς διατυπωθεί και εξακολουθεί να αναπαράγεται γύρω από τον Κίσινγκερ, μπορεί συχνά να φθάσει στα όρια της παράνοιας. Την πρωτοκαθεδρία βέβαια έχει η θεωρία για τη Λέσχη Μπίλντεμπεργκ και τις υπόλοιπες διεθνείς μυστικές οργανώσεις που έχουν ιδρύσει οι περιβόητοι Ιλλουμινάτοι με σκοπό να εγκαθιδρύσουν μια διαβολική «παγκόσμια κυβέρνηση».
Η πιο διαδεδομένη από αυτές τις θεωρίες θέλει τον Κίσινγκερ να υπήρξε κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης και πράκτορας της KGB με την κωδική ονομασία BOR. Μέσω μιας μακροχρόνιας συνωμοσίας κατόρθωσε να φθάσει στον Λευκό Οίκο και να συμβάλλει στη φθορά των ΗΠΑ μέσα από την παράταση του Πολέμου στο Βιετνάμ, «αιχμαλωτίζοντας τον αμερικανικό λαό στα συμφέροντα του Κρεμλίνου». Η αλλόκοτη αυτή θεωρία ότι οι Σοβιετικοί κατόρθωσαν και στρατολόγησαν τον Κίσινγκερ στο παράνομο δίκτυο ODRA προέρχεται από ένα άρθρο του Alan Stang που δημοσιεύθηκε στο ακροδεξιό περιοδικό American Opinion και το οποίο βασιζόταν σε μαρτυρία ενός Πολωνού αποστάτη που είχε πράγματι αποκαλύψει έξι διπλούς πράκτορες που δρούσαν στις δυτικές μυστικές υπηρεσίες. Ωστόσο η θεωρία αυτή για τον Κίσιγκερ ποτέ δεν τεκμηριώθηκε.
Τώρα η άλλη θεωρία που θέλει τον Κίσιγκερ να είναι ο πιο διαβολικός άνθρωπος στο πλανήτη (αριθμολογικά το όνομα του αποκωδικοποιείται από το νούμερο 666 και είναι προφανώς και σατανιστής), ενώ είναι υπεύθυνος, εκτός των άλλων, για την διεθνή εξάπλωση του ιού HIV αλλά και πίσω από την άνοδο του ισλαμικού φονταμενταλισμού και που διέδωσαν με πάθος ο Τεξανός δημοσιογράφος Jim Marrs, o Len Horrowitz και ο David Icke, σίγουρα δεν μπορεί να σταθεί σοβαρά σε μία πολιτική ανάλυση.
Ωστόσο, ενώ οι παραπάνω θεωρίες συνήθως δεν λαμβάνονται υπόψη από ανθρώπους που διαθέτουν κριτική σκέψη, πολλές θεωρίες που προέρχονται από τους κόλπους του αριστερού λαϊκισμού αλλά και της διανόησης, επιχειρούν να συνθέσουν ένα πορτρέτο του Κίσινγκερ, σύμφωνα με το οποίο είναι ένοχος για πολιτικά εγκλήματα και εγκλήματα πολέμου. Σε επίρρωση αυτών των θεωριών δημιουργήθηκε και μια σειρά κινουμένων σχεδίων που είχε μεγάλη επιτυχία με τίτλο The Venture Bros, που ο ήρωάς της εμφανίζεται με το όνομα Dr. Henry Killinger, κρατώντας μια μαγική δολοφονική τσάντα.
Παρεξηγημένος στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα ο γηραιός πια πολιτικός έχει τους δικούς του φανατικούς πολέμιους κυρίως επειδή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε αναφέρει σχετικά με τους Έλληνες τα εξής: Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι΄αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ δηλαδή να πλήξουμε τη γλώσσα,τη θρησκεία,τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί,να επικρατήσει, για να μη μας ενοχλεί στα Βαλκάνια,να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, κτλ.
Όμως μολονότι ο κ. Κίσινγκερ δεν διακρίνεται για τα φιλικά του αισθήματα προς την Ελλάδα και βαρύνεται γιατην επί χρόνια εχθρική πολιτική κατά της χώρας μας και της Κύπρου, δεν έχει προβεί ποτέ στην προαναφερθείσα δήλωση. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε για το αν είχε κάνει την συγκεκριμένη δήλωση ο Χένρι Κίσινγκερ απάντησε πως το προβαλλόμενο απόσπασμα είναι εξ ολοκλήρου αναληθές και η όλη ιστορία είναι καθαρό εφεύρημα το οποίο ξεκίνησε από την αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα «Τurkish Daily Νews».
Βέβαια η ζημιά είχε ήδη γίνει και το διαψευσθέν ως κείμενο Κίσινγκερ είχε εμπλουτίσει πια το οπλοστάσιο των αρεσκομένων σε συνωμοσιολογία νεοελλήνων κατά της αμερικανικής υπερδύναμης και των ανθελληνικών σχεδίων της (όχι πάντοτε αβάσιμων πάντως). Η διάψευσή του δημοσιεύτηκε στα Πολιτικά Θέματα (13.6.97) αλλά φυσικά αγνοήθηκε από όσους την έβρισκαν σαν ένα χρήσιμο όπλο της αντιαμερικανικής φιλολογίας.
Το Ουκρανικό και η λύση που προτείνεται
Ας ξαναγυρίσουμε όμως στο παρόν. Και το παρόν δεν είναι άλλο από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της σε ολόκληρο τον κόσμο που ήδη άρχισαν να γίνονται αντιληπτές και επώδυνες σε όλους μας.
Μιλώντας λοιπόν στο μίλησε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός (εκεί που περίπου 2.500 πλούσιοι και ισχυροί του πλανήτη συγκεντρώνονται για να ανταλλάξουν απόψεις, προβληματισμούς και φιλοφρονήσεις για το πόσο «υπεύθυνα» ανήσυχοι είναι για το μέλλον του πλανήτη) λίγο πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, ο Αμερικανός ακαδημαϊκός, διπλωμάτης και υπουργός Εξωτερικών επί Νίξον (1973-74) και Φορντ (1974-77), υποστήριξε πως η Ουκρανία θα πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, “προτού δημιουργήσει ανατροπές και εντάσεις που θα είναι δύσκολο να ξεπεραστούν”.
Ελπίζω οι Ουκρανοί να συνδυάσουν με σοφία τον ηρωισμό που επέδειξαν”, είπε. “Ιδανικά η διαχωριστική γραμμή πρέπει να είναι μια επιστροφή στο status quo ante (προηγούμενο καθεστώς). Η συνέχιση του πολέμου πέραν του σημείου αυτού, δεν θα αφορά στην ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά έναν νέο πόλεμο κατά της ίδιας της Ρωσίας”, δήλωσε ο Κίσινγκερ, μετά την παρέμβαση του Ουκρανού προέδρου Βολόντιμιρ Ζελένσκι στο Νταβός, ότι η ωμή ισχύς θα κυβερνήσει ξανά στον πλανήτη αν επιτραπεί να περάσει αναπάντητη η ρωσική εισβολή στη χώρα του.
“Οι δύο πλευρές πρέπει να οδηγηθούν σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Η Ουκρανία θα έπρεπε να είναι μια γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, αλλά τώρα, καθώς οι σχέσεις ανασχηματίζονται, ενδέχεται να εισέλθουμε σε έναν χώρο όπου οι διαχωριστικές γραμμές θα επανασχεδιαστούν και η Ρωσία θα βρεθεί εντελώς απομονωμένη. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση στην οποία η Ρωσία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε πλήρη αποξένωση από την Ευρώπη και να αναζητήσει άλλου μόνιμες συμμαχίες. Μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε ψυχροπολεμικές καταστάσεις που θα μας πάνε δεκαετίες πίσω” συμπλήρωσε ο Χένρι Κίσινγκερ.
Και φυσικά η συμμαχία αυτή η οποία είναι και ήδη πραγματικότητα είναι με την Κίνα γεγονός που καθιστά το παγκόσμιο σκηνικό πολύ δυσμενές για την Δύση.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε φροντίσει να ανεβάσει τους τόνους κατά του Πεκίνου με φόντο την Ταϊβάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό στο Τόκιο όπου είχε ταξιδέψει.
Το κάλεσμα Κίσινγκερ στην Ευρώπη να μην παρασυρθεί «από τη διάθεση της στιγμής», αλλά και στην Ουκρανία να αποδεχθεί τις διαπραγματεύσεις με ένα «status quo ante», υπονοώντας ότι η Ρωσία παίρνει στην κατοχή της ουκρανική γη αν αυτό σημαίνει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει, σίγουρα δεν είναι κάτι που ικανοποιεί τόσο τους ενδιαφερόμενους Ουκρανούς πρωτίστως, όσο και την Αμερικανική πολιτική και τους ευρωπαίους συμμάχους της που έχει επενδύσει πολλά σε αυτή την “μάχη”.
Το φάντασμα του Γ’ Παγκοσμίου πολέμου
Όμως έτσι είναι η realpolitik! Είτε το θέλουμε είτε όχι κάποια στιγμή αναγκαζόμαστε να συμβιβαστούμε με την λιγότερο οδυνηρή λύση προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα όπως προέβλεψε ένας άλλος αιωνόβιος αμφιλεγόμενος (επενδυτής αυτή τη φορά) στο ίδιο Φόρουμ, ο Τζορτζ Σόρος λέγοντας πως ο μεγάλος κίνδυνος από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να σηματοδοτήσει την απαρχή του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, με αποτέλεσμα ο πολιτισμός μας να μην επιβιώσει.
Διαμάχη ανοιχτών και κλειστών κοινωνιών
Ο 91χρονος μεγιστάνας μεγαλοεπενδυτής, μιλώντας και αυτός στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, τοποθέτησε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως τμήμα της ευρύτερης διαμάχης που μαίνεται μεταξύ των ανοιχτών κοινωνιών της Δύσης και των κλειστών κοινωνιών κρατών, όπως η Ρωσία και η Κίνα, λέγοντας πως «Τα καταπιεστικά καθεστώτα βρίσκονται τώρα σε άνοδο και οι ανοιχτές κοινωνίες βρίσκονται υπό πολιορκία. Σήμερα η Κίνα και η Ρωσία αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή για την ανοιχτή κοινωνία».
Κατά τον κ. Σόρος, ο Πούτιν πλέον έχει καταλάβει ότι η εισβολή ήταν λάθος και είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί μια εκεχειρία. Εδώ βέβαια συμπλήρωσε πως «Όμως μια εκεχειρία θα ήταν ανέφικτη διότι δεν μπορούμε να τον εμπιστευτούμε». «Όσο πιο αδύναμος είναι ο Πούτιν τόσο πιο απρόβλεπτος γίνεται» καλώντας την Δύση να “τελειώνει” με τον Πούτιν, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα,αλλιώς…
Ψαλιδισμένες προσδοκίες
Τα μηνύματα από το Νταβός θα είναι πολλά και σίγουρα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους σε σημείο καμπής για τον κόσμο που βγαίνει (μάλλον) από μια ιστορική όσο και σοκαριστική πανδημία, από τον πρώτο πόλεμο στην Ευρώπη εδώ και πάνω από μισό αιώνα, σε μια εποχή που τα κοινωνικά χάσματα διευρύνονται, ο προστατευτισμός δοκιμάζει την παγκοσμιοποίηση, ο στασιμοπληθωρισμός ρίχνει βαριά τη σκιά του στις οικονομίες και ο πλανήτης Γη χτυπά αλλεπάλληλα προειδοποιητικά καμπανάκια με την γιγάντωση των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Κατά πόσον όλα αυτά θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στον “διαφορετικό κόσμο” που ζούμε είναι αμφίβολο. Το σίγουρο πάντως είναι πως το Νταβός μάλλον θα αποτύχει να λειτουργήσει σαν ειρηνοποιός, όπως τότε με την συμφωνία που υπέγραψαν ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Τουργκούτ Οζάλ, το 1988, για την έναρξη του διαλόγου Ελλάδας-Τουρκία. Φέτος δεν υπάρχουν τέτοιες προσδοκίες. Δεν θα υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών, δεν υπάρχουν καν Ρώσοι στο θέρετρο, είτε από τον κόσμο της πολιτικής είτε των επιχειρήσεων, όχι απλά διότι κρίνονται ανεπιθύμητοι, αλλά επειδή παραμένουν μπλοκαρισμένοι από τις κυρώσεις σε μια ακόμη επιβεβαίωση της διεθνούς απομόνωσης στην οποία έχει καταδικαστεί η χώρα για την εισβολή στην Ουκρανία και τις επιλογές του Κρεμλίνου.
Όπως δημοσιεύθηκε στην “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” που κυκλοφορεί
Διαβάστε επίσης
Σκληρή απάντηση Ζελένσκι στον Χένρι Κίσινγκερ και στους New York Times
Χένρι Κίσινγκερ: Η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία