Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Oι δανειστές πιέζουν για ενιαίο ΦΠΑ 21%-23%

Χωρίς να έχει αποσπάσει τελικά μία ηχηρή βεβαίωση προόδου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές από το Eurogroup, η κυβέρνηση αναμένει πλέον την στάση που θα τηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Τετάρτη απέναντι στη χώρα μας.

Αν και δεν θέλουν να το πιστέψουν, το μήνυμα που σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr έστειλε από την περασμένη ήδη εβδομάδα ο Μάριο Ντράγκι στον κύριο Γιάννη Δραγασάκη και στον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν πως δεν μπορεί να «ελέγξει» τις αντιδράσεις των κεντρικών τραπεζιτών, στην περίπτωση που η κοινή ανακοίνωση του Eurogroup δεν μιλά για «μεγάλη πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις.

Από την άποψη αυτή, η ανακοίνωση του Eurogroup δεν φαίνεται να καλύπτει τη χώρα μας από τον κίνδυνο ξαφνικής «ασφυξίας». Για το λόγο αυτό η ομάδα Χουλιαράκη θα συνεχίσει τις επαφές με τους δανειστές για να καταγραφεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο οι πιέσεις διαρκώς αυξάνονται. Παρότι ο κύριος Βαρουφάκης ανέφερε πως οι διαφορές στα φορολογικά θέματα έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί, στην πράξη οι συζητήσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα οι δανειστές πιέζουν και για ενιαίο ΦΠΑ 21%-23%, αν διατηρηθούν σημαντικές εξαιρέσεις για βασικά αγαθά που θα μεταταγούν σε έναν μειωμένο συντελεστή 6,5%-8%! Απορρίπτουν δεν την πρόταση Βαρουφάκη για ΦΠΑ 15%-16% επειδή θεωρούν πως θα αυξήσει το δημοσιονομικό κενό κατά 1-2 δισ. ευρώ. Αντιθέτως, ζητούν συνολικά μέτρα ύψους 5 δισ. και η Αθήνα έχει προτείνει μέτρα που οι θεσμοί τα εκτιμούν σε έως 3 δισ. το πολύ.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η συμφωνία θα πρέπει να κλείσει με ένα συνολικό πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα που θα συμφωνήσει η κυβέρνηση έως τα τέλη Μαΐου. Φαντάζει πάντως μάλλον αισιόδοξη η πρόβλεψη (ή ευσεβής πόθος) του κυρίου Βαρουφάκη πως θα επιτευχθεί συμφωνία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, αφού τα μέτρα θα πρέπει να συμφωνηθούν και να εγκριθούν και στο εσωτερικό της χώρας. Η δήλωσή του αυτή όμως δίνει το στίγμα πως κάπου εκεί στα τέλη Μαΐου φαίνεται να εξαντλείται η επάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων του δημοσίου.

Βρήκαν 800 εκατ. ευρώ

Για να μην προκαλέσει την μήνιν της ΕΚΤ –και παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες που υπήρχαν από την Κυριακή το βράδυ που συνεδρίαζε το Κυβερνητικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό- η κυβέρνηση αποφάσισε τελικώς την Δευτέρα το μεσημέρι να πληρώσει την δόση των 740 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Η λύση αυτή επελέγη και για τον πρόσθετο λόγο πως δεν χρειάστηκε να βρει αλλού χρήματα, αλλά αυτά υπήρχαν ήδη σαν εγγύηση στον λογαριασμό που τηρείται στην ΤτΕ (περί τα 800 εκατ. ευρώ) με τελικό δικαιούχο το ΔΝΤ που εισπράττει από εκεί τις δόσεις του. Η «μπροστάτζα» αυτή είχε προβλεφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από την αρχική σύμβαση, είχαν μπει εκεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και πρέπει κάποια στιγμή και πάλι να αναπληρωθούν, αλλιώς μπορεί να υπάρξει πρόβλημα πληρωμών.

Αδειάζοντας τον λογαριασμό αυτόν πάντως όπου μοναδικός δικαιούχος είναι το ΔΝΤ, η κυβέρνηση δεν χρειάστηκε τουλάχιστον προς το παρόν να ξοδέψει για την πληρωμή της δόσης χρήματα από τα ελεύθερα ταμειακά διαθέσιμα. Κρατάει έτσι ρευστότητα για να πληρώσει αύριο 600 εκατ. ευρώ για το δεκαπενθήμερο μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων.

Στη συνέχεια όμως τα πράγματα δυσκολεύουν, καθώς στις 27 Μαΐου πρέπει να πληρωθούν 1,1 δισ. για μισθούς και συντάξεις. Η όποια έξτρα ρευστότητα θα υπάρξει από πληρωμές του ΦΠΑ ή άλλων δόσεων από ρυθμίσεις πληρωμής φόρων του παρελθόντος. Ο εσωτερικός δανεισμός από τις καταθέσεις που τηρούν τα ασφαλιστικά Ταμεία περιορίζεται δραστικά (καθώς ανακοινώθηκε πως μόνον τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ επιπλέον) και παράλληλα έχουν παγώσει σχεδόν όλες οι «ελαστικές» ανάγκες πληρωμών του δημοσίου σε ιδιώτες (4,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών τον Μάρτιο και πάνω από 7 δισ. ευρώ συνολικά εφέτος όπως δείχνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού).

Και λεφτά από το ΕΣΠΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση στρέφονται πάλι σαν εναλλακτική στα κοινοτικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Για το σκοπό αυτό μετέβη χθες, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο υπουργείο Οικονομίας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάνης Δραγασάκης.

Αν βρει τρόπο πάντως να περάσει και τον «κάβο» του Μαΐου η κυβέρνηση, καλύπτοντας τις ανάγκες «εκ των ενόντων» και χωρίς λεφτά από τις δόσεις των 7,2 δισ. ευρώ, τότε θα πρέπει ως τον Ιούνιο να βρει επιπλέον χρήματα για να πληρώσει 3 δισ. ευρώ, μόνον για δάνεια, μσθούς και συντάξεις. Δηλαδή:

– στο ΔΝΤ για τόκους στις 5 Ιουνίου: 300 εκατ. ευρώ
– στο ΔΝΤ στις 12 Ιουνίου: 300 εκατ. ευρώ
– για δεκαπενθήμερο μισθών δημοσίων υπαλλήλων στις 12 Ιουνίου: 600 εκατ. ευρώ
– στο ΔΝΤ στις 16 Ιουνίου: 600 εκατ. ευρώ
– στο ΔΝΤ στις 19 Ιουνίου: 300 εκατ. ευρώ
– για μισθούς και συντάξεις στα τέλη Ιουνίου : 1,1 δισ. ευρώ.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ