«Βυθίζονται» σήμερα οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς οι σαρωτικοί δασμοί που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναζωπυρώνουν τους φόβους για εμπορικό πόλεμο και απειλούν την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Στις 20:00 ώρα Ελλάδας, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 1.254 μονάδες ή 2,97%, φτάνοντας τις 40.970 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωνε δραστική πτώση 3,75% στις 5.458 μονάδες και βρίσκεται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια από το 2022. Μαζικό και το sell-off στις τεχνολογικές μετοχές, με τον Nasdaq διολισθαίνει σε ποσοστό 4,86% στις 16.744 μονάδες, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις Big Tech, που χαρακτηρίζονται από υψηλό ρίσκο.
Αξιοσημείωτη και η ελεύθερη πτώση του Russell 2000, ο οποίος με τον τρόπο αυτό έγινε ο πρώτος αμερικανικός δείκτης που εισήλθε πλέον επίσημα σε bear market. Πρόκειται για μια δραματική αντιστροφή των προοπτικών του δείκτη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είχε πρωταγωνιστήσει στο μετεκλογικό ράλι της αγοράς, καθώς οι εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης θεωρείτο πως θα ήταν οι μεγάλες κερδισμένες της αναπτυξιακής στρατηγικής που θα ακολουθούσε ο νέος πρόεδρος.
Οι μετοχές εταιρειών με εξάρτηση από το παγκόσμιο εμπόριο καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Οι Nike, Lululemon και Deckers σημείωσαν «βουτιά» έως και 12%, μετά την επιβολή δασμών σε χώρες-παραγωγικά κέντρα όπως το Βιετνάμ. Η Apple υποχωρεί κατά 8,69% σε μια από τις χειρότερες συνεδριάσεις στην ιστορία της με την κεφαλαιοποίηση της να συρρικνώνεται σχεδόν κατά 300 δισ. δολάρια, ενώ οι Amazon, Nvidia και Tesla καταγράφουν απώλειες άνω του 6%.
Οι ενεργειακές μετοχές Exxon Mobil και Chevron «βυθίζονται» κατά 3,8% και 5% αντίστοιχα, ακολουθώντας την πτώση της τιμής του brent κατά 7,1%, λόγω των δασμών και της επιτάχυνσης της παραγωγής από τον OPEC+.
Ο συνδυασμός γεωοικονομικής αστάθειας και φόβου για ύφεση πυροδότησε έντονη φυγή προς τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σε χαμηλό πενταμήνου, πλησιάζοντας το ψυχολογικό όριο του 4%, ενώ ανάλογες κινήσεις καταγράφηκαν σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία και Αυστραλία. Το γεν και το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκαν, ενώ ο χρυσός σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ