Μετά από εβδομάδες πολιτικών ελιγμών και παρασκηνιακών συμφωνιών , οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν σήμερα (27 Νοεμβρίου) για το επόμενο Σώμα Επιτρόπων του που θα πλαισιώσουν την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ενώ το πράσινο φως του ΕΚ φαίνεται βέβαιο αφού το EPP, το Renew και η S&D συνήψαν μια συμφωνία πλατφόρμας την περασμένη εβδομάδα, το επερχόμενο Κολλέγιο μπορεί να ορκιστεί με τη στενότερη υποστήριξη στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία. Αυτές οι ομάδες αναμένεται να σχηματίσουν μία φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία που θα επικεντρωθεί στην οικονομική ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πολιτική αυτή συμφωνία επιτρέπει την επικύρωση των υποψηφιοτήτων των έξι εκτελεστικών Αντιπροέδρων και του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Όλιβερ Βαρχέλι. Κάθε πολιτική ομάδα εξασφάλισε ορισμένες θέσεις. Το ΕΛΚ διορίζει δεκαπέντε Επιτρόπους, το S&D επικυρώνει τον διορισμό της Ισπανίδας Αντιπροέδρου, Τερέζα Ριμπέρα και το Renew Europe διορίζει τον Στεφάν Σεζουρνέ.
Αυτή η διαδικασία, αν και περιλάμβανε διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς, οδήγησε τελικά στην επικύρωση όλων των υποψηφίων Ευρωπαίων Επιτρόπων χωρίς απορρίψεις, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία είκοσι χρόνια. Η νέα Επιτροπή θα αναλάβει καθήκοντα στις αρχές Δεκεμβρίου, εφόσον λάβει την απαραίτητη πλειοψηφία ψήφων, που είναι πάνω από το 50% επί των ψηφισάντων, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η σημερινή όμως κρίσιμη ψηφοφορία σκιάζεται από τα πυρά που εξαπέλυσε η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Έμιλι Ο’ Ράιλι στην πρόεδρο της Κομισιόν, κατηγορώντας την για σύγκρουση συμφερόντων, καθώς δέχθηκε φιλοξενία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη λίγες ημέρες πριν οι ευρωβουλευτές αποφασίσουν αν θα της χορηγήσουν δεύτερη θητεία στο αξίωμα, σύμφωνα με αποκαλυπτικά δημοσιεύματα ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, όπως το Politico και το Euronews.
Η ιστορία ξεκίνησε όταν η πρώην Ευρωπαία βουλευτής Sophie in ‘t Veld ζήτησε πρόσβαση σε έγγραφα σχετικά με το ταξίδι από την Επιτροπή και αργότερα υπέβαλε καταγγελία στην Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Emily O’Reilly για το θέμα.
Ο In ‘t Veld σημείωσε ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ ήταν «εμφανώς σιωπηλή» για πολλά ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα που σχετίζονται με την Ελλάδα , συμπεριλαμβανομένων των απωθήσεων μεταναστών, μιας έρευνας για την τραγωδία σε σκάφος μεταναστών, το σκάνδαλο spyware που στοχεύει πολιτικούς και δημοσιογράφους στη χώρα και την υπονόμευση της ανεξάρτητων εποπτικών οργάνων από την ελληνική κυβέρνηση.
Με την σειρά της η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, υποστήριξε πως η συγκεκριμένη υπόθεση αποκαλύπτει ένα «δομικό κενό» που υπάρχει αναφορικά με τους κανόνες δεοντολογίας των ευρωπαϊκών θεσμών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), σύμφωνα με την Έμιλι Ο’Ράιλι, παρείχε αντιφατικές αναφορές για το ταξίδι του Αυγούστου του 2023. Επίσης, χαρακτηρίζει ως «ακατανόητη» την καθυστέρηση ενός έτους για την απάντησή της στο αίτημα της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας και τόνισε ότι «το έργο των επιτρόπων και των ιδιωτικών γραφείων τους πρέπει να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και καθημερινή συνεργασία με τις υπηρεσίες της Κομισιόν» λέγοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο η Κομισιόν χειρίστηκε το αίτημα, συμπεριλαμβανομένης της καθυστέρησης στη δήλωση ότι δεν υπήρχαν έγγραφα, ισοδυναμεί με «κακοδιοίκηση».
Ο κώδικας δεοντολογίας της ΕΕ εμποδίζει τους Επιτρόπους να δέχονται δωρεάν ταξίδια. Πέρυσι, η Επιτροπή έκανε αυστηρότερους τους κανόνες της για τα έξοδα ταξιδιού και οι υπάλληλοι δεν μπορούν πλέον να δέχονται χορηγούμενα ταξίδια ή καταλύματα, εκτός εάν πληρώνονται από πανεπιστήμια, κυβερνήσεις της ΕΕ και σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη ή η G20. Όμως ο Κώδικας Δεοντολογίας δεν έχει κάποια ειδική διάταξη εάν οι κατηγορίες στρέφονται κατά του προέδρου.
Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Έμιλι Ο’ Ράιλι είπε ότι «αυτό φαίνεται να είναι μια διαρθρωτική έλλειψη που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Επιτροπή προκειμένου να μεταφέρει στο κοινό ένα σαφές μήνυμα όσον αφορά τη λογοδοσία της ηγεσίας της»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ανακοίνωσε τους νέους Επιτρόπους – Μεταφορών και Τουρισμού ο Τζιτζικώστας
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Βόρεια Κορέα παρέχει όλο και περισσότερη θανατηφόρα βοήθεια στη Ρωσία