Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν αυτοδύναμη την ΝΔ- Μάχη επιβίωσης δίνουν οι μικροί

Όλο και πιο κοντά στην αυτοδυναμία βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και που επιβεβαιώνουν το βασικό σενάριο των δημοσκόπων.

Οτι δηλαδή η πολιτική σκηνή επιστρέφει σε ένα είδος κανονικότητας, με ενίσχυση του δικομματισμού. Γεγονός που βέβαια βάζει σε δύσκολη θέση τα μικρότερα κόμματα, που πασχίζουν να αντιμετωπίσουν την πίεση που τους ασκούν, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η τελευταία έρευνα που εμφανίστηκε ήταν η έρευνα της Pulse χθες το βράδυ για τον ΣΚΑΪ, που έδειξε ότι η ΝΔ μπορεί να φθάσει έως και το 37,8%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ταβάνι το 29,6%. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως, μιας διαφοράς 8 μονάδων δηλαδή – καθώς άλλες έρευνες βρίσκουν την διαφορά πάνω από το 12%- η ΝΔ φαίνεται να εξασφαλίζει την αυτοδυναμία.

Σε περίπτωση 6κομματικής Βουλής η ΝΔ θα διαθέτει 156 έδρες, ενώ σε περίπτωση 7κομματικης Βουλής, η ΝΔ συγκεντρώνει 152 έδρες, έναντι 72 του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδια εικόνα και στην δημοσκόπηση της Alco

Ανάλογη είναι και η εικόνα που δίνει η δημοσκόπηση της Alco για το Open όπου στην πρόθεση ψήφου η διαφορά είναι στις 8,5 μονάδες, ενώ με αναγωγή ανεβαίνει στις 9,2 μονάδες. Η δημοσκόπηση δίνει εύρος εδρών για την ΝΔ από 149 έως 161, ανάλογα με το πόσα κόμματα θα εκπροσωπηθούν στην νέα Βουλή, γεγονός που ερμηνεύεται ότι η Πειραιώς είναι πολύ κοντά στην κατάκτηση της αυτοδυναμίας.

Οι έρευνες φαίνεται να επιβραβεύουν την «κεντρώα» στρατηγική των ήπιων τόνων του Κυριάκου Μητσοτάκη, με έμφαση στο οικονομικό του πρόγραμμα της μείωσης των φόρων και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, με στόχο την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ενώ θέτουν σοβαρά διλήμματα στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, που παρά την στροφή των 180 μοιρών στην προεκλογική τακτική, την απόρριψη της πόλωσης δηλαδή και της έμφασης στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την «επόμενη ημέρα», δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα.

Η δύσκολη μάχη για τα μικρότερα κόμματα

Η μάχη για τις εθνικές εκλογές, θέτει σοβαρά προβλήματα για τα μικρότερα κόμματα, που σε μια αναμέτρηση για το ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση – σε μια αναμέτρηση που έχει χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος για την παρουσία ή την έξοδο του ΣΥΡΙΖΑ από το προσκήνιο- υφίστανται πίεση και από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα. Το καθένα έχει τα δικά του προβλήματα.

Για το ΚΙΝΑΛ, η τελευταία έρευνα έδειξε ότι κινείται μεταξύ του 5,5 και του 8,5%. Σε κάθε περίπτωση, η Φώφη Γεννηματά πρέπει να καταφέρει να ξεπεράσει οπωσδήποτε το ποσοστό του κόμματος στις τελευταίες εθνικές εκλογές, δηλαδή το 4,68% του 2015, και να πλησιάσει το 7,72% των ευρωεκλογών. Σε αντίθετη περίπτωση, η γκρίνια μπορεί να πάρει χαρακτηριστικά αμφισβήτησης της ηγεσίας. Πόσο μάλλον που ορισμένοι περιμένουν την κ. Γεννηματά «στην γωνία», μετά την ρήξη της με τον κ. Βενιζέλο.

Το ΚΚΕ κινείται σταθερά πέριξ του 5% και η τελευταία δημοσκόπηση του δίνει «ταβάνι» το 6,9%. Οι επιδόσεις δεν γεμίζουν ενθουσιασμό τα στελέχη του Περισσού, και όσο και αν η «λενινιστική πειθαρχία» του ΚΚ δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της κομματικής γραμμής, τυχόν μειωμένα ποσοστά του κόμματος- της τάξης του 4% όπως έδειξε για παράδειγμα η έρευνα της Alco-, θα αποτελέσουν μια δυσάρεστη έκπληξη και αφορμή αναστοχασμού.

Η εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου φαίνεται ότι θα είναι μια μάχη επιβίωσης για την Χρυσή Αυγή, καθώς οι τελευταίες μετρήσεις της δίνουν ένα ποσοστό μάξιμουμ 5,8%, ενώ ορισμένοι δημοσκόποι δεν αποκλείουν και την έκπληξη. Δηλαδή να μείνει εκτός Βουλής το νεοναζιστικό μόρφωμα. Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου, φαίνεται ότι έχει μπει σε φάση αποδρομής, με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία του Κοινοβουλίου, της Ελληνικής δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών.

Σε δύσκολη θέση οι «νέοι παίκτες» όπως Βαρουφακης και Βελόπουλος

Η πίεση των εθνικών εκλογών, επηρεάζει φυσικά και τους νέους παίκτες, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης με το ΜεΡΑ25 και ο Κυριάκος Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση.

Ο πρώην υπουργός οικονομικών μπορεί να παρουσιάζει μια απρόσμενη δυναμική και να στερεί ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει για την είσοδό του στην Βουλή. Οι τελευταίες έρευνες δίνουν στο «εναλλακτικό κόμμα» του κ. Βαρουφάκη από 2,4% έως και 4,6%, συνεπώς «παίζεται ακόμα», το αν θα καταφέρει να εκπροσωπηθεί στην νέα Βουλή.

Το ίδιο απροσδιόριστη είναι και η τύχη της Ελληνικής Λύσης του Κυριακου Βελόπουλου, αφού η έρευνα της Pulse της δίνει από 1,9 έως και 4,1% . Και συνεπώς παραμένει άγνωστο το αν θα καταφέρει να εκπροσωπηθεί στην νέα Βουλή. Η ΝΔ δεν έχει κρύψει την πρόθεση της να δει το κόμμα Βελόπουλου εκτός Κοινοβουλίου, ενώ οι πληροφορίες θέλουν το νεοπαγές κόμμα να περνά κρίση, λόγω ορισμένων επιλογών του κ. Βελόπουλου, που οδήγησαν στελέχη του κόμματός του, όχι απλά να αποχωρήσουν, αλλά και να τον καταγγείλουν για παράνομες ενέργειες.

Αντίθετα σε όλες τις τελευταίες έρευνες φαίνεται να επιβεβαιώνεται η πεποίθηση των δημοσκόπων, ότι κόμματα όπως η Ένωση Κεντρώων ή η Πλεύση Ελευθερίας δεν θα καταφέρουν να μπουν στην Βουλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ