Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Οι δύο δρόμοι για κρατικοποίηση της Πειραιώς

Η τράπεζα Πειραιώς τον ∆εκέμβριο δύσκολα δεν θα είναι κρατική τράπεζα, καθώς δεν μπορεί να πληρώσει τους τόκους των CoCos που ανέρχονται σε περίπου 160.000.000 ευρώ και ενεργοποιείται η υποχρεωτική μετατροπή σε μετοχές καθώς θα είναι η δεύτερη φορά που η τράπεζα δεν πληρώνει τόκους.

Του ΕΙ∆ΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

Στο τραπέζι η αύξηση κεφαλαίου – Η πρόταση-σοκ της ΤτΕ που απορρίφθηκε, ο μύθος περί … μερίσματος, οι επιδιώξεις του Paulson και ο ρόλος του Τσίπρα

Ακόμα, δε, και στην περίπτωση που επιλέξει το ∆Σ της τράπεζας να πληρώσει τους τόκους των 164.000.000 ευρώ σε μετοχές και πάλι η τράπεζα θα γίνει κρατική και μάλιστα θα χρωστά και τα δύο δισ. ευρώ.

Εξελίξεις

Οι εξελίξεις αυτές στην παρούσα φάση δείχνουν να είναι ουσιαστικά μονόδρομος, καθώς οι υπόλοιπες επιλογές που έπεσαν στο τραπέζι, είτε δεν είχαν βάση είτε έπλητταν σοβαρά τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου είτε ακόμα και δεν ήταν συμφέρουσες για όλους τους μετόχους της τράπεζας.
Η προσπάθεια να παρουσιαστεί η πληρωμή τόκου για ένα δάνειο που έχει χορηγήσει το ελληνικό δημόσιο ότι ισοδυναμεί με μέρισμα χαρακτηρίζεται τουλάχιστον φαιδρή και δεν βρίσκει ευήκοα ώτα στην ευρωπαϊκή εποπτική αρχή. Και είναι προφανές ότι κανένας SSM δεν μπορεί να πει στο ελληνικό δημόσιο να μην εφαρμόσει τον νόμο και πολύ περισσότερο όταν το συγκεκριμένο δάνειο καλύπτεται με ομόλογα του ESM.

Από την άλλη πλευρά, η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος που φέρουν ότι κατέθεσε στο πρωθυπουργικό γραφείο και η οποία προέβλεπε διάσπαση της Πειραιώς σε καλή -κακή τράπεζα απορρίφθηκε καθώς πέραν των επιπτώσεων στους μετόχους της Πειραιώς αλλά και το ελληνικό δημόσιο θα δημιουργούσε ισχυρές αναταράξεις σε όλο το τραπεζικό σύστημα.
Η μόνη επιλογή που μένει και προβλέπεται από τη νομοθεσία που ψηφίστηκε για την έκδοση των CoCos ήταν να πληρωθεί ο τόκος σε μετοχές. Όμως, η πληρωμή σε μετοχές γίνεται στην τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία γεγονός που σημαίνει ότι θα εκδίδονταν περίπου 250.000.000 μετοχές υπέρ του ελληνικού δημοσίου το οποίο θα έφτανε να κατέχει το 53% της τράπεζας, αλλά ταυτόχρονα η τράπεζα να του οφείλει 2 δισ. ευρώ. Βέβαια, το δημόσιο θα είχε σημαντικό όφελος από αυτή την εξέλιξη αλλά θα διέλυε τα ποσοστά των υπόλοιπων μετόχων κρατώντας και τον δανεισμό των 2 δισ. ευρώ, γεγονός που θα προκαλούσε κατάρρευση της ήδη κλονισμένης εμπιστοσύνης των επενδυτών στην τράπεζα.

Αύξηση κεφαλαίου

Βέβαια, ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια κίνηση του δημοσίου προς αυτή την κατεύθυνση έως την τελευταία στιγμή, εφόσον συνδυαστεί και με άλλες κινήσεις όπως ταυτόχρονη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας . Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και αν το ∆ημόσιο το επιθυμεί, η αποκλειστική δικαιοδοσία για να πληρωθεί ο τόκος σε μετοχές ανήκει, σύμφωνα με τη νομοθεσία, αποκλειστικά στο ∆Σ της Τράπεζας το οποίο έχει και την ευθύνη λήψης μιας τέτοιας απόφασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κρατικοποίηση της τράπεζας Πειραιώς δεν φαίνεται ότι θα έχει διάρκεια, καθώς αναμένεται να ακολουθήσει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Μια αύξηση που όμως η κυβέρνηση επιθυμεί να καλυφθεί από εγχώριους επενδυτές ώστε να μην αφελληνιστεί η τράπεζα. Ήδη, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, έχουν βολιδοσκοπηθεί εφοπλιστές (π.χ. Λασκαρίδης) και επιχειρηματίες (π.χ. Μυτιληναίος), προκειμένου να συμμετέχουν σε μελλοντική αύξηση κεφαλαίου.

Βέβαια, πρόταση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας έκανε ο κ. John Paulson. Η πρόταση ήταν της τάξεως των 400.000.000 ευρώ. Στην πρόταση δεν φαίνεται να συμμετείχαν άλλοι ενδιαφερόμενοι όπως ο Ελληνοαμερικανός μεγαλοεπενδυτής Αριστοτέλης Μυστακίδης, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα περί συμμετοχής του ώστε το ποσό της αύξησης να ανέλθει σε 800.000.000 ευρώ.

Εξουσιοδότηση

Η πρόταση Paulson δεν μπήκε καν σε συζήτηση καθώς με μόλις 400.000.000 ευρώ ο Αμερικανός επενδυτής θα αποκτούσε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της τράπεζας και το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου θα κατακρημνιζόταν σε κάτω από 10%. Βέβαια, το CoCos θα παρέμενε και το δημόσιο θα απαιτούσε τα 2 δισ. ευρώ αλλά η τράπεζα θα αφελληνιζόταν πράγμα που δεν θα συνέβαινε αν η αύξηση καλυπτόταν από Έλληνες επιχειρηματίες. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας στις 15.11.2015, έχει αποφασίσει, μεταξύ άλλων, την παροχή εξουσιοδότησης στο ∆ιοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας με ισχύ έως πέντε έτη να αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας και να εκδίδει μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο («ΜΟ∆») μέχρι του ποσού του € 1 δισ., «με σκοπό να διευκολύνει την ταχύτερη δυνατή άντληση κεφαλαίων από την Τράπεζα στο μέλλον, εφόσον απαιτηθεί, ιδίως ενόψει πληρωμής τόκων ή/και αποπληρωμής εν όλω ή εν μέρει τυχόν καλυφθεισών από το Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας Υπό Αίρεση Μετατρέψιμων ομολογιών(σ.σ. CoCos)».

Μετατροπή

Η προθεσμία αυτή εκπνέει στις 15 του μηνός και δεν αποκλείεται να βγει από το τραπέζι η εναλλακτική της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού 160. 000.000 ευρώ ,η οποία ωστόσο δεν λύνει το πρόβλημα της τράπεζας αλλά παρατείνει την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Εφόσον τελικά υλοποιηθεί η μετατροπή των CoCos σε μετοχές τότε η Τράπεζα βάση του νόμου θα μετατρέψει τις ομολογίες εκδίδοντας για κάθε κάτοχο ομολογιών Μετοχές Μετατροπής ο αριθμός των οποίων καθορίζεται διαιρώντας το 116% της ονομαστικής αξίας των ομολογιών που είναι ανεξόφλητες (σ.σ. δηλαδή τα 2 δισ. ευρώ ) με την Τιμή Μετατροπής των έξι ευρώ ανά μετοχή. Το 116% που προβλέπει ο νομοθέτης ουσιαστικά προκύπτει από το ποσό του δανείου συν 2 φορές απλήρωτους τόκους με επιτόκιο 8%.

Στην ουσία, λοιπόν, για το δάνειο των 2 δισ. ευρώ το δημόσιο θα λάβει 2,32 δισ. ευρώ σε μετοχές με τιμή μετατροπής τα έξι ευρώ και θα εκδοθούν υπέρ του ελληνικού δημοσίου 394.400.000 νέες μετοχές. Το σύνολο των μετοχών της Τράπεζας μετά την μετατροπή θα ανέρχεται σε 831.000.000 εκ των οποίων το ελληνικό δημόσιο θα κατέχει περίπου 510. 000.000 μετοχές ή ποσοστό 61,4% του μετοχικού κεφαλαίου από 26,4% που κατέχει σήμερα.

Αν υποτεθεί ότι η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας είναι σήμερα 284.000.000 ευρώ (κλείσιμο περασμένης Πέμπτης) μετά την μετατροπή θα ανέλθει σε 550.000.000 ευρώ, δηλαδή η πρόσθετη αξία θα είναι περίπου 260.000.000 ευρώ και το ελληνικό δημόσιο από την μετατροπή θα έχει υποστεί 1,75 δισ. ευρώ συν τόκους 328.000.000 ευρώ που δεν θα έχει λάβει (σ.σ δύο φορές από 164 εκατ. ευρώ). Ουσιαστικά η συνολική υποαξία θα τα 2 δις ευρώ.

Προκειμένου να ανακτήσει την αξία της επένδυσής του το ελληνικό δημόσιο έχει ουσιαστικά μια επιλογή. Να εξυγιανθεί πλήρως η τράπεζα μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου και μάλιστα μεγάλου ύψους που θα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει και αυτό να συμμετέχει ώστε να προσδοκά να προκύψουν υπεραξίες και να πουλήσει σταδιακά το ποσοστό του. Η άσκηση της αύξησης είναι δύσκολη, ειδικά στις παρούσες συνθήκες που ο κορωνοϊός σαρώνει τα πάντα και κατά συνέπεια η όποια τελική απόφαση ληφθεί θα ενέχει πάντα μεγάλο ρίσκο.

Η «ρουκέτα» Τσίπρα και η κατάρρευση της µετοχής

Το πρόβλημα της αποπληρωμής των τόκων για το CoCos στην Τράπεζα Πειραιώς ήλθε μετ’ επιτάσεως στην επιφάνεια μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε: «Ελπίζω τουλάχιστον να μην τολμήσετε τώρα που θέλετε να πτωχεύετε νοικοκυριά για λίγες χιλιάδες ευρώ, να κάνετε το χατίρι των μετόχων στην Τράπεζα Πειραιώς. Που από ό,τι μαθαίνω δεν επιθυμούν να πληρώσουν για δεύτερη φορά τους οφειλόμενους τόκους, ύψους 165.000.000 ευρώ, από το δάνειο των 2 δισ., το λεγόμενο CoCos, που έλαβαν από το ελληνικό δημόσιο. Ελπίζω να μη το τολμήσουν και να μη το τολμήσετε».

Εξυγίανση

Ουσιαστικά, ο κ. Τσίπρας με την τοποθέτησή του έδειξε αύξηση κεφαλαίου για την οποία υπάρχει μια πρόταση αυτή του κ. Paulson, η οποία όμως αν είχε γίνει δεκτή θα εξαϋλωνόταν το ποσοστό του δημοσίου στην τράπεζα και δεν λυνόταν οριστικά το ζήτημα εξυγίανσης του ισολογισμού.

Αμέσως μετά την ομιλία Τσίπρα συμπωματικά το Documento ανέδειξε τη συγκεκριμένη αποστροφή, γεγονός που κινητοποίησε τους επενδυτές και τη Δευτέρα το πρωί η μετοχή της τράπεζας κατέρρευσε σημειώνοντας πτώση 25%.

Η πίεση στη μετοχή και τα δημοσιεύματα πήραν διαστάσεις χιονοστιβάδας με αποτέλεσμα η Τράπεζα να αναγκαστεί να εκδώσει ανακοίνωση τη Δευτέρα το βράδυ: «Σε απάντηση ερωτημάτων από επενδυτές, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι, παρά το γεγονός πως αξιολογεί σε διαρκή βάση διάφορες επιλογές για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της, δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα».

Επρόκειτο, όμως, για μια αόριστη ανακοίνωση καθώς ουσιαστικά δεν απέκλεισε την αύξηση κεφαλαίου. Ταυτόχρονα με την Τράπεζα, όμως, ανακοίνωση εξέδωσε και το ΤΧΣ το οποίο υποστήριξε ότι στηρίζει τη διοίκηση της Τράπεζας και πως «ως βασικός μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι ενήμερο για το σχέδιο μετασχηματισμού της Τράπεζας σχετικά με τη σταθερή βελτίωση του οργανικού της αποτελέσματος και έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη Διοίκηση της Τράπεζας». Στην ουσία, δηλαδή, το ΤΧΣ εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία δεν ανέφερε τίποτα ουσιαστικό.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ