Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Οι δύο εταιρείες που κινούσαν τα νήματα του «καρουζέλ»

Ο ρόλος της REGAIA ΟΡΥΚΤΑ ΑΕ και της AS CONSULTING ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ στην απάτη των εκατομμυρίων με τον ΦΠΑ και η προσπάθεια να σβηστούν τα ίχνη τους μέσω εκκαθάρισης και διαγραφής από το ΓΕΜΗ.

 

Νέα στοιχεία σχετικά με την τεράστια υπόθεση φοροδιαφυγής και φορολογικής απάτης, μέσω της αποκαλούμενης και ως μεθόδου «καρουζέλ», που εντόπισε η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος δημοσιεύει σήμερα η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ». Πρόκειται για τις εταιρείες REGAIA ΟΡΥΚΤΑ ΑΕ και AS CONSULTING ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ, στις οποίες αποδίδεται «κεντρικός ρόλος» στο κύκλωμα σύμφωνα με τη διάταξη της Αρχής για το Ξέπλυμα που διαβιβάστηκε σε Οικονομική και Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Οι εταιρείες αυτές δεν έχουν καμία ιδιοκτησιακή σχέση με τον επιχειρηματία Χρήστο Πρίτσα, που δραστηριοποιείται επιτυχώς επί χρόνια στις κατασκευές, στον τουρισμό και στο εμπόριο μηχανημάτων, και επίσης είναι και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Κηφισιάς, στον οποίο οι πρώτες πληροφορίες απέδιδαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται.

Μάλιστα, από τη δημοσιογραφική έρευνα της «Μ» προκύπτει ότι πριν από λίγες ημέρες η REGAIA ΟΡΥΚΤΑ ΑΕ τέθηκε σε εκκαθάριση, ενώ παράλληλα διεγράφη από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).

Στη διάταξη Βουρλιώτη περιλαμβάνονται 141 φυσικά πρόσωπα και 125 εταιρείες οι οποίες ερευνώνται. Κάποιες από αυτές φέρονται να εμφανίζουν στοιχεία εικονικότητας. Ότι δηλαδή συστάθηκαν με σκοπό να πραγματοποιήσουν συναλλαγές που στόχο είχαν να «παραπλανήσουν τη φορολογική διοίκηση» και να αποφύγουν «την πληρωμή του ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος και λοιπών παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή ασφαλιστικών εισφορών». Επιπλέον, κάποιες από τις ερευνώμενες επιχειρήσεις φέρονται να έχουν εισπράξει παρανόμως μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής οικονομικές ενισχύσεις άνω των 3,5 εκατ. ευρώ.

 

Η REGAIA, η εκκαθάριση και η διαγραφή από το ΓΕΜΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ», στη διάταξη Βουρλιώτη αποδίδεται κεντρικός ρόλος σε REGAIA ΟΡΥΚΤΑ ΑΕ και AS CONSULTING ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ σε ό,τι αφορά το κύκλωμα φοροδιαφυγής και φορολογικής απάτης.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες αυτές «είτε απευθείας είτε με τη μεσολάβηση τριών ημεδαπών εταιρειών δημιουργούν πιστωτικό ΦΠΑ μέσω εικονικών συναλλαγών – εξόδων, το οποίο συμψηφίζουν με χρεωστικό ΦΠΑ, που είτε δημιουργείται με πωλήσεις στους τελικούς καταναλωτές χονδρικής ή λιανικής πώλησης εντός της ελληνικής επικράτειας, είτε από άλλες συναλλαγές», επισημαίνεται στη διάταξη Βουρλιώτη.

Η REGAIA συστάθηκε τον Νοέμβριο του 2020 σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ, με μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ. Σκοπός της εταιρείας είναι μεταξύ άλλων «το χονδρικό – λιανικό εμπόριο οικοδομικών υλικών, ξυλείας και κάρβουνων», «το εμπόριο, η επεξεργασία, η συσκευασία και η τοποθέτηση μαρμάρων καθώς και αδρανών υλικών σε δημόσια και ιδιωτικά έργα», «η εκμετάλλευση βιομηχανικών καταλοίπων και πρώτων υλών κ.τ.λ.».

 

Υψηλός τζίρος

Η εταιρεία εμφανίζει υψηλό κύκλο εργασιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το φορολογικό έτος 2023 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 46,118 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2022 σε 49,209 εκατ. ευρώ. Η πορεία της εταιρείας παρουσιάζει εντελώς διαφορετική εικόνα το 2023 σε σχέση με το 2022. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων της χρήσης ανήλθαν σε κέρδη ύψους 3.238 ευρώ το 2023 έναντι κερδών ύψους 349.733,90 ευρώ το 2022. Δηλαδή, μέσα σε ένα χρόνο τα κέρδη μειώθηκαν κατά 99,07%.

Τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ, η Γενική Συνέλευση των μετόχων της REGAIA αποφάσισε να θέσει την εταιρεία σε «εκκαθάριση». Ένα μήνα μετά, και συγκεκριμένα στις 11 Σεπτεμβρίου, δημοσιεύτηκε ο ισολογισμός έναρξης εκκαθάρισης της εταιρείας.

Ωστόσο αυτό που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι μια εξέλιξη των τελευταίων ημερών. Στις 24 Σεπτεμβρίου 2024 καταχωρίστηκε στο ΓΕΜΗ το πρακτικό Γενικής Συνέλευσης της REGAIA. Με αυτό «εγκρίθηκε ο τελικός ισολογισμός πέρατος εκκαθάρισης της εταιρείας» και «κατόπιν τούτου η εταιρεία διαγράφεται από το ΓΕΜΗ». Είναι πράγματι εντυπωσιακό το γεγονός πως την ώρα που στη REGAIA αποδίδεται «κεντρικός ρόλος» στο κύκλωμα φοροδιαφυγής, η εταιρεία τίθεται σε εκκαθάριση και διαγραφή από το ΓΕΜΗ. Επιπλέον μέχρι και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου το απόγευμα (που τυπώνεται η εφημερίδα) εμφανίζονταν προβλήματα στην ιστοσελίδα της εταιρείας, εάν κάποιος επιθυμούσε να την επισκεφθεί.

Η REGAIA δεν διαθέτει απολύτως καμία ιδιοκτησιακή σχέση με τον επιχειρηματία Πρίτσα όπως προκύπτει από τη δημοσιογραφική έρευνα της «Μ» και έγκυρες πληροφορίες.

 

Στο μικροσκόπιο

Σε ό,τι αφορά τη διάταξη Βουρλιώτη, έχει ήδη διαβιβαστεί τόσο στην Οικονομική όσο και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, καθώς ένα μέρος αφορά χρήματα προερχόμενα από κονδύλια της ΕΕ. Όπως επισημαίνεται, από την έρευνα των ελεγκτών της Αρχής προκύπτουν «βάσιμες υπόνοιες» για τη διάπραξη των αδικημάτων της φοροδιαφυγής, της διασυνοριακής απάτης, σχετική με τον ΦΠΑ, της απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου με ζημία που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ και της «Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες» σε βαθμό κακουργήματος. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το ποσό του ενδοκοινοτικού ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε φέρεται να ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ.

Μετά τη διαβίβαση του πορίσματος Βουρλιώτη, οι εισαγγελικές αρχές πρόκειται να συνεχίσουν την έρευνα ώστε να διαπιστώσουν αν πράγματι οι ερευνώμενοι έχουν διαπράξει κατά περίπτωση τα συγκεκριμένα αδικήματα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ