Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Οι εκλογές «σώζουν» δήμους και δημάρχους

Αλλάζει ολοκληρωτικά η κυβέρνηση τον νόμο για τις πυρκαγιές και τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο άνθρωπος στην εκδήλωση μιας φωτιάς.

Του Σταύρου Γεωργακόπουλου


Αυστηροποίηση κυρώσεων από την κυβέρνηση, αλλά με τον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης να έχει βαφτεί μπλε από το 2019, οποιαδήποτε ποινή, ακόμα και μια επίπληξη, θα ισοδυναμούσε με ομολογία και με ανάληψη των ευθυνών!


Οι ποινές γίνονται αυστηρότερες και πέρα από τα βαριά πρόστιμα έρχεται και η φυλάκιση, ακόμα και στην περίπτωση της αμέλειας. Αλλά δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο για τον κρατικό μηχανισμό και τις ευθύνες κάθε φορέα, κυρίως στην πρόληψη των πυρκαγιών. Αν και έγινε τις προάλλες πολλή συζήτηση για τις παραλείψεις των δήμων, η απόδοση ευθυνών σταμάτησε μπροστά στην… κάλπη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η κουβέντα επικεντρώθηκε κυρίως στην αξιοποίηση των κονδυλίων που διατέθηκαν στους δήμους για τη λήψη μέτρων που θα περιόριζαν τους κινδύνους εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς ή θα μείωναν σημαντικά τους κινδύνους επέκτασης. Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, στους δήμους δόθηκαν 23 εκατ. ευρώ.

Πόροι

Τα χρήματα δόθηκαν για να εκτελεστούν εργασίες προληπτικών καθαρισμών σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας ή αυξημένου κινδύνου, για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, για την ενίσχυση εθελοντικών δράσεων, για τη μίσθωση κατάλληλου εξοπλισμού, αλλά και για την ενοικίαση οχημάτων και μηχανημάτων έργου. Κάποια από αυτά αξιοποιήθηκαν, άλλα ξοδεύτηκαν χωρίς αποτέλεσμα.

«Εμείς πήραμε 180.000 ευρώ και τα έξοδά μας για την πυροπροστασία του δήμου είναι περισσότερα από 500.000 ευρώ», μας έλεγε δήμαρχος σε έναν από τους μεγαλύτερους, σε έκταση, δήμους της Αττικής.

Σύμφωνα με την ανάλυσή του, υπάρχουν η μισθοδοσία, τα αναλώσιμα, τα καύσιμα των μηχανημάτων, η συντήρησή τους και μια σειρά άλλων εξόδων, τα οποία απαιτούν ποσό πολλαπλάσιο των χρημάτων που διέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών. Άρα το ζητούμενο είναι αν διατέθηκαν σωστά τα κονδύλια. Στον δήμο που προαναφέραμε δεν υπήρξε πυρκαγιά που ξέφυγε, αν και μιλάμε για σημαντική έκταση. «Κάναμε και εργασίες αποψίλωσης, αλλά και χωματουργικές για να δημιουργήσουμε διόδους μέχρι το πιο απομακρυσμένο δασικό σημείο. Επίσης είχαμε πέντε πυροσβεστικά σε διαρκή επιφυλακή και έτσι αντιμετωπίσαμε κάθε πρόβλημα πριν πάρει διαστάσεις», εξήγησε τις δικές του ενέργειες.

Δεν έχει σημασία το όνομα του δημάρχου και του δήμου. Υπάρχουν αρκετοί που κάνουν καλή δουλειά. Που αξιοποιούν κάθε δυνατότητα της νομοθεσίας αλλά και τα κονδύλια.


Η τιμωρία θα ισοδυναμούσε με ομολογία

Υπάρχουν όμως και δήμοι που πιάστηκαν στον ύπνο. Ούτε τα κονδύλια επένδυσαν σωστά, ούτε τη δυνατότητα να παρέμβουν σε εκτάσεις με ξερά χόρτα υλοποίησαν. Ούτε καν σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο δεν υπέβαλαν. Για την τελευταία λεπτομέρεια, βέβαια, έχουν δικαιολογία. Όταν τους εστάλη η σχετική οδηγία στα μέσα και στα τέλη Απριλίου, προφανώς και διαθέτουν ένα άλλοθι. Μέχρι να συγκαλέσουν δημοτικά συμβούλια, να αναθέσουν το θέμα στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας και έως ότου συνταχθεί το σχέδιο, φτάσαμε στις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου. Διότι φέτος υπήρχε και μια άλλη σημαντική παράμετρος: η διπλή εκλογική αναμέτρηση.

Ξέρουμε ότι συνήθως σε τέτοιες καταστάσεις το κράτος παραλύει. Αυτό ήταν και το ρίσκο της σημερινής κυβέρνησης, η οποία αναζήτησε την απόλυτη αυτοδυναμία, αν και γνώριζαν τα στελέχη της ότι πολλά πράγματα θα πήγαιναν πίσω. Όπως και το θέμα της πυροπροστασίας.
Αλλά επειδή ακριβώς είχαμε εκλογές και βρίσκονται μπροστά μας νέες κάλπες, οι κυρώσεις προς δήμους και δημάρχους παραπέμπονται στο… μέλλον. Με τον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης να έχει βαφτεί μπλε από το 2019, οποιαδήποτε ποινή, ακόμα και μια επίπληξη, θα ισοδυναμούσε με ομολογία και με ανάληψη των ευθυνών.

Εμείς αναζητήσαμε στο Διαδίκτυο τα σχέδια των δήμων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Δεν βρήκαμε να έχουν κατατεθεί έγκαιρα από τους περισσότερους. Όπως δεν τα εντόπισαν και οι κυβερνητικοί παράγοντες, οι οποίοι επίσης έκαναν τη δική τους έρευνα. Αλλά δεν έχει σημασία να αρχίσουμε τους διαχωρισμούς και τους αφορισμούς. Είπαμε, άλλωστε, ότι η απόφαση είναι να πάμε έως τις εκλογές χωρίς να επανέλθει το θέμα στην επιφάνεια. Διότι τότε θα πρέπει να αφαιρεθεί το χρίσμα από αρκετούς δήμους. Αλλά πώς το κάνει αυτό μια κυβέρνηση η οποία θέλει να διατηρήσει τη δυναμική της και να δείξει ότι παραμένει κυρίαρχος του παιχνιδιού παρά τις πυρκαγιές και τις ζημιές που προκλήθηκαν; Πώς τιμωρείς τον δήμο ενός νησιού στο οποίο το ποσοστό της κυβερνώσας παράταξης είναι μεγάλο; Πώς επιβάλλεις κυρώσεις σε άρχοντα της τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία διαθέτει ακόμα και υφυπουργό; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Οι εκλογές σώζουν και τους δήμους αλλά και τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που όφειλε να ελέγξει τα σχέδια από την 1η Μαΐου, δηλαδή από την ημέρα έναρξης της αντιπυρικής περιόδου.


Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν εκλεγείς, σώνεσαι

Επικοινωνία Μ. Σχοινά – Α. Τσεφερίν: Δεν υπάρχει χώρος για βία και χουλιγκανισμό στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ