Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Οι ελεύθερες στιγμές της Πόλα Ρούπα (του Μαζιώτη)

Άδεια για πρώτη φορά από την ημέρα που φυλακίστηκε πήρε η καταδικασμένη για τρομοκρατία Πόλα Ρούπα. Μετά τον φερόμενο αρχηγό της «17 Νοέμβρη» Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, σειρά είχε η σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη, μέλος και αυτός της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας».

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ


Το καταδικασμένο για τρομοκρατία μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα», πήρε την πρώτη του άδεια


Η Πόλα Ρούπα έμαθε από το συμβούλιο των φυλακών στις 4 Αυγούστου ότι το αίτημά της έγινε δεκτό και τρεις μέρες αργότερα πήρε την προβλεπόμενη άδεια. Η 53χρονη έμεινε εκτός φυλακής για όσο χρόνο της είχε διατεθεί και επέστρεψε στο κελί της. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, βέβαια, πληρούσε τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο σχετικός νόμος.

Η Πόλα Ρούπα είχε καταδικαστεί για τη βομβιστική επίθεση που είχε γίνει το 2014 στην Τράπεζα της Ελλάδος και έχει ήδη εκτίσει το 1/3 της προβλεπόμενης κράτησης. Το ηγετικό στέλεχος του «Επαναστατικού Αγώνα» είχε καταθέσει άλλες δυο φορές αίτημα για παροχή άδειας αλλά είχε απορριφθεί. Μάλιστα, τον περασμένο Ιούνιο, όπως είχε καταγγείλει σε κείμενό της μέσα από τη φυλακή, «από το φθινόπωρο του 2021 και αφού έγινε η συγχώνευση των ποινών μετά το τέλος των δικαστηρίων μου, προσπαθώ να πάρω άδεια για να βρεθώ για λίγες μέρες μαζί με το παιδί μου ύστερα από πολλά χρόνια. Μέσα σε αυτό το διάστημα και ενώ έχω ήδη εκτίσει επτά χρόνια στις φυλακές, έχω περάσει από δύο Συμβούλια (οι κρατούμενες/οι δικαιούται να περνούν από συμβούλια για χορήγηση άδειας κάθε δύο μήνες) που και τα δύο μου απέρριψαν το αίτημά μου.

Τη δεύτερη φορά το Συμβούλιο των φυλακών Ελαιώνα, που έγινε στις 19/5/2022, μου αρνήθηκε κατά πλειοψηφία (εισαγγελέας και διευθυντής) τη χορήγηση άδειας λόγω του βιβλίου που έγραψα, εκδόθηκε και διακινείται -και σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας- με τίτλο: ‘‘Κράτος εναντίον Κομμούνας – Δίκαιο, επαναστάσεις και πολιτικά ‘‘εγκλήματα’’ μέσα στους αιώνες’’».

Αντιπαράθεση

Οι άδειες σε κρατούμενους, κυρίως όσων έχουν καταδικαστεί για θέματα τρομοκρατίας, ήταν ένα από τα «καυτά» ζητήματα αντιπαράθεσης μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι «χαϊδεύει αυτιά τρομοκρατών» και υποσχόταν ότι όταν θα αναλάμβανε τη διακυβέρνηση της χώρας το καθεστώς αδειών θα άλλαζε. Τι συνέβη όμως στην πραγματικότητα;

Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» αναζήτησε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για το συγκεκριμένο θέμα οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα συμβαίνουν σήμερα. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ, με αφορμή την άδεια που είχε δοθεί στον Δημήτρη Κουφοντίνα τον Φεβρουάριο του 2018, είχε σημειώσει πως: «Οι άδειες στον Κουφοντίνα, για τη Νέα Δημοκρατία και εμένα προσωπικά είναι αδιανόητες. Όχι μόνο γιατί δεν έχει δείξει την παραμικρή μεταμέλεια για τις εν ψυχρώ δολοφονίες του, αλλά και γιατί παραμένει ο ιδεολογικός καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών. Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τον απαράδεκτο νόμο Παρασκευόπουλου επέτρεψε την αθρόα αποφυλάκιση σκληρών ποινικών και άλλαξε ταυτόχρονα τη διάταξη για τις άδειες προς όφελος ακόμη και των τρομοκρατών. Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου: Μία από τις πρώτες αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η πλήρης κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου. Η Δημοκρατία δεν εκδικείται, αλλά οφείλει να αμύνεται απέναντι σε όσους την υπονομεύουν. Η ανοχή απέναντί τους οφείλει και θα είναι μηδενική. Με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας και των οικογενειών τους λέμε ΩΣ ΕΔΩ».

Το 2018

Στην 83η ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του 2018, ο πρόεδρος της ΝΔ περιγράφοντας το σχέδιό του για τις φυλακές έλεγε. «Τρομοκράτες και παράνομοι βγαίνουν κάθε τόσο από τις φυλακές… Θα καταργήσουμε αμέσως τον νόμο Παρασκευόπουλου. Έχει δυστυχώς καταντήσει την πόρτα της φυλακής περιστρεφόμενη πόρτα ξενοδοχείου. Και θα αναθεωρήσουμε την ποινική δικονομία, γιατί δυστυχώς είναι ένα δίχτυ με μεγάλες τρύπες για να ξεγλιστράνε πολλοί από τη Δικαιοσύνη και τις φυλακές. Από τους τρομοκράτες και τους ισχυρούς του χρήματος μέχρι τους κάθε λογής μπαχαλάκηδες». Ακολούθησε νέα άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 2018, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει στο Twitter: «Ανήμερα της Εθνικής εορτής δόθηκε νέα 6ήμερη άδεια στον τρομοκράτη Κουφοντίνα. Το επαναλαμβάνω για να το γνωρίζουν όλοι: Το καθεστώς των αδειών θα αλλάξει και αμετανόητοι δολοφόνοι δεν θα βγαίνουν από τη φυλακή».

Τελικά, οι εκλογές του 2019 ανέδειξαν πρώτο κόμμα τη ΝΔ, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος αρνείται μέχρι σήμερα ότι είναι ο αρχηγός της «17 Νοέμβρη», και η Πόλα Ρούπα, το αίτημα της οποίας είχε απορριφθεί δύο φορές από το τριμελές συμβούλιο των φυλακών, διότι «υπάρχει κίνδυνος τέλεσης, κατά τη διάρκεια της άδειας, νέων εγκλημάτων», πήραν τις πρώτες τους άδειες επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Σε ένα κράτος δικαίου είναι όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο»

Πόλα ΡούπαΟ ποινικολόγος Παναγιώτης Μαριόλης (φωτογραφία) εξηγεί στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» τις προϋποθέσεις για τις άδειες των κρατουμένων, ανεξάρτητα από τα αδικήματα για τα οποία έχουν καταδικαστεί, και έχοντας ως μοναδικό γνώμονα τον σωφρονισμό.

«Η ερμηνεία των ουσιαστικών προϋποθέσεων πρέπει να τελεί υπό τις επιταγές της αρχής της ισότητας απεκδυόμενης τον μανδύα δυσμενών διακρίσεων, οι οποίες δύνανται να οδηγήσουν στην απεμπόληση του ιδεατού και ζητούμενου σωφρονιστικού χαρακτήρα της ποινής και την αντικατάστασή του με τον τιμωρητικό αυτής.

Σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, στο οποίο άπαντες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, έχοντας τις ίδιες ευκαιρίες και δικαιώματα, ο περιορισμός αυτών θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα φειδωλός και μόνο εκεί που παρίσταται μεγάλη ανάγκη, ώστε να μην προσβάλλονται βάναυσα οι θεμελιώδεις Αρχές του ευνομούμενου δημοκρατικού Κράτους και οι αντίθετες αποφάσεις θα πρέπει να είναι πλήρως και σαφώς αιτιολογημένες με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Επομένως, εφόσον το Συμβούλιο των Φυλακών έκρινε με όλα τα ανωτέρω δεδομένα ότι έπρεπε να χορηγηθεί η άδεια στην κρατούμενη εφαρμόζοντας τον νόμο υπό το ευρύ πρίσμα των αρχών του Κράτους Δικαίου, πρόκειται για μια απόφαση πλήρως ευθυγραμμισμένη στις δεσμευτικές συνταγματικές και ευρωπαϊκές επιταγές. Άλλωστε, η χορήγηση και η τήρηση άδειας από κρατουμένους αποτελεί αναμφίβολα επιτυχία του σωφρονιστικού μας συστήματος».

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κέρκυρα: Συνελήφθη 38χρονος που «ξάφριζε» τάματα από εκκλησίες

Θρίλερ στην Κέρκυρα: Στραγγαλισμένη μέσα στο σπίτι της βρέθηκε μια 93χρονη

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ