Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Oι Έλληνες που χειρουργούν δωρεάν παιδιά με λαγώχειλο στις αναπτυσσόμενες χώρες

Το λαγώχειλο και το λυκόστομα αποτελούν μορφές από τις σχιστίες χείλους και υπερώας και έχουν λειτουργικές και ανατομικές επιπτώσεις οι οποίες στιγματίζουν τα παιδιά. Αν στις αναπτυγμένες χώρες το πρόβλημα διορθώνεται με μια χειρουργική επέμβαση, στις αναπτυσσόμενες χώρες τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Η Σοφία Κωνσταντινοπούλου συμμετέχει στην παγκόσμια πρωτοβουλία


Εκεί έρχεται να αμβλύνει τις δυσκολίες η οργάνωση Operation Smile, που συνεργάζεται με τις τοπικές δομές υγείας, τα νοσοκομεία και τους κρατικούς αξιωματούχους προκειμένου να παράσχει αποτελεσματική φροντίδα υγείας σε κάθε περιστατικό. Στους εθελοντές που προσφέρουν σε αυτή την παγκόσμια πρωτοβουλία περιλαμβάνεται και η Ελληνίδα γιατρός Σοφία Κωνσταντινοπούλου, παιδοπνευμονολόγος, ειδική στην ιατρική ύπνου και άριστη γνώστρια των παθήσεων που δημιουργούν προβλήματα στην αναπνοή.

Όπως εξηγεί η ειδικός, παγκοσμίως 5 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές χειρουργικές θεραπείες. Η έλλειψη επαρκώς εκπαιδευμένων χειρουργών ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες δημιουργεί μακροχρόνιες λίστες αναμονής και υποχρεώνει τους ασθενείς να ζουν με βλάβες που θα μπορούσαν να διορθωθούν έχοντας κακή υγεία και φτωχή ποιότητα ζωής.

Η οργάνωση Operation Smile δραστηριοποιείται σε 30 χώρες, εκεί όπου υπάρχει ανάγκη προκειμένου να απαλλάξει από αυτό το μαρτύριο τους ασθενείς. Η δράση της εστιάζει στην ενδυνάμωση των τοπικών Μονάδων Υγείας και στην εκπαίδευση των τοπικών επαγγελματιών υγείας. Σχεδόν το 80% των γιατρών που συμμετέχουν στην οργάνωση προέρχονται από τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος – εκεί όπου η Operation Smile προσφέρει τις υπηρεσίες της. Η οργάνωση κάνει συνεργασίες με πανεπιστήμια, ιδρύματα, ΑΜΚΕ, ΜΚΟ και άλλους οργανισμούς με στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση των ασθενών σε ασφαλείς χειρουργικές πράξεις. Επιπλέον παρέχει πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας μέσα από τη διενέργεια βραχείας διάρκειας χειρουργικών και μη χειρουργικών προγραμμάτων και συνεργασιών με νοσοκομεία.

Οι γιατροί της οργάνωσης χειρουργούν παιδιά με λαγώχειλο κι άλλες σχιστίες χείλους και υπερώας, ενώ κατά τη διάρκεια των χειρουργικών προγραμμάτων οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται από τους εκπαιδευόμενους τοπικούς γιατρούς. Αυτού του είδους τα προγράμματα διαρκούν δύο εβδομάδες και συμπεριλαμβάνουν διαγνωστικές εξετάσεις, λογοθεραπεία, διατροφικές συμβουλές, οδοντιατρική φροντίδα, διορθωτικές χειρουργικές επεμβάσεις και μετεγχειρητική φροντίδα. Η αντιμετώπιση των ασθενών δεν είναι απλώς χειρουργική αλλά ολιστική, ενώ η ανάγκη τους για φροντίδα υγείας δεν σταματά όταν τα βραχείας διάρκειας προγράμματα ολοκληρώνονται.

Γι’ αυτό άλλωστε η οργάνωση Operation Smile έχει δημιουργήσει 33 Κέντρα Φροντίδας σε 18 χώρες ώστε να μπορεί να τις υποστηρίζει διαχρονικά. Σε αυτά τα Κέντρα παρέχονται εκπαίδευση και υποστήριξη των τοπικών επαγγελματιών υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και οι τοπικοί επαγγελματίες υγείας εκπαιδεύονται στην αντιμετώπιση σύνθετων χειρουργικών προβλημάτων που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από ένα μεμονωμένο πρόγραμμα. Σε όλα τα Κέντρα οι ασθενείς λαμβάνουν δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες, μαζί με οδοντιατρική φροντίδα, ορθοδοντική θεραπεία, διατροφική συμβουλευτική ψυχική στήριξη, γναθοχειρουργικές επεμβάσεις και επεμβάσεις για την διόρθωση σχιστιών. Η οργάνωση επίσης συνεργάζεται με 200 νοσοκομεία στις χώρες όπου δραστηριοποιείται.

λαγώχειλο

Γενετικές ανωμαλίες

Οι σχιστίες είναι από τις συνηθέστερες γενετικές μορφολογικές ανωμαλίες και οφείλονται στην ατελή διαμόρφωση των μαλακών και σκληρών ιστών του στόματος κατά την ανάπτυξη του εμβρύου. Οι πιο συχνές μορφές είναι η σχιστία του χείλους (λαγωχειλία) και η σχιστία της υπερώας (λυκόστομα), που χαρακτηρίζονται από ασυνέχεια στη δομή των συγκεκριμένων ιστών στην περιοχή του μέσου του προσώπου. Οι σχιστίες εκτός από τις εμφανείς δυσμορφίες προκαλούν και μια σειρά λειτουργικών προβλημάτων στη διατροφή, την ομιλία, την ακοή, την αναπνοή κ.ά. Δεν συνδέονται με προβλήματα νοητικής υστέρησης, εκτός αν παρουσιαστούν στο πλαίσιο κάποιου συνδρόμου μαζί με άλλες ανωμαλίες που μπορεί να επηρεάζουν τη νοητική λειτουργία.

Η θεραπεία των σχιστιών ξεκινά τους πρώτους μήνες της ζωής του εμβρύου και μπορεί να διαρκέσει μέχρι την εφηβεία, απαιτώντας ορισμένες φορές πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες θεραπείες. Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική και πρέπει να γίνεται από ειδικό χειρουργό παίδων.

Οι σχιστίες θεωρείται ότι προκαλούνται από έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η ακριβής αιτιολογία των σχιστιών χειλέων και υπερώας δεν είναι γνωστή, αλλά πιστεύεται ότι οφείλονται σε έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους 3 παράγοντες:

Πρώτον, σε κληρονομούμενα χαρακτηριστικά (γονίδια) από τους γονείς. Αν ένας από τους γονείς παρουσιάζει λυκόστομα ή λαγώχειλο υπάρχει πιθανότητα 2-5% να αποκτήσει παιδί με το ίδιο πρόβλημα. Επίσης, αν το πρώτο παιδί μιας οικογένειας γεννηθεί με σχιστία, υπάρχει 3-5% πιθανότητα το επόμενο παιδί να παρουσιάζει το ίδιο πρόβλημα.

Επίσης υπάρχουν περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την κύηση. Η υγεία και οι συνήθειες της μητέρας επηρεάζουν και την ανάπτυξη του εμβρύου. Ως παράγοντες αυξημένου κινδύνου για την εμφάνιση σχιστιών έχουν αναφερθεί το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη φυλλικού οξέος, ορισμένα αντιεπιληπτικά φάρμακα, η έκθεση σε ορισμένα χημικά ή ακτινοβολία, αλλά και μολύνσεις κατά τις κρίσιμες περιόδους της κύησης. Τέλος, ρόλο διαδραματίζουν τα γενετικά σύνδρομα. Το λυκόστομα και το λαγώχειλο εκδηλώνονται μαζί με άλλες ανωμαλίες σε πάνω από 400 γενετικά σύνδρομα όπως τα Waardenburg, PierreRobin και Down. Περίπου 30% των σχιστιών συνδέονται με κάποιο γενετικό σύνδρομο οφειλόμενο σε χρωμοσωμικές ή γονιδιακές ανωμαλίες. Το λαγώχειλο αντιμετωπίζεται με ειδικές χειρουργικές τεχνικές, στην ηλικία των δύο ή τριών ημερών, ενώ το λυκόστομα στην ηλικία των έξι μηνών. Το χειρουργείο γίνεται από ειδικό παιδοχειρουργό.

λαγώχειλο

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διάγνωση Αλτσχάιμερ μία δεκαετία πριν από τα συμπτώματα!

Η AstraZeneca παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως το εμβόλιο για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ