Στην τελική ευθεία για την κρίσιμη ψηφοφορία της 3ης Νοέμβρη, που θα αναδείξει τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και ορισμένα μέλη της Γερουσίας, βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ρεπορτάζ Νίκος Βασιλειάδης
Μέχρι στιγµής έχουν ψηφίσει 75.000.000 ψηφοφόροι σπάζοντας κάθε προηγούµενο ρεκόρ σε προεδρικές εκλογές. Φόβοι Τραµπ για νοθεία ενώ υπολείπεται δηµοσκοπικά.
Οι δύο υποψήφιοι, oΝτόναλντ Τραμπ για τους Ρεπουμπλικάνους και o Τζο Μπάιντεν για τους ∆ημοκρατικούς, βάζουν τα δυνατά τους τα τελευταία εικοσιτετράωρα πραγματοποιώντας ανοιχτές συγκεντρώσεις στις «αμφίρροπες» πολιτείες, στις οποίες η ψήφος των εκλεκτόρων θα καθορίσει και τον νικητή των εκλογών με τη διαχείριση της πανδημίας και τον ρατσισμό να κυριαρχούν στην προεκλογική ατζέντα, καθώς τα δύο κόμματα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε πακέτο στήριξης της οικονομίας.
Πενσιλβάνια
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στοχεύει στους 20 εκλέκτορες της πολιτείας της Πενσιλβάνια, τους οποίους είχε κερδίσει στις εκλογές του 2016 με μόλις 0,76% διαφορά έναντι της τότε αντιπάλου του, Χίλαρι Κλίντον ενώ ο Τζο Μπάιντεν ξεκινώντας από την Τζόρτζια εντείνει τις προσπάθειές του και σε άλλες πολιτείες, ελπίζοντας πως μπορεί να ανατρέψει υπέρ των ∆ημοκρατικών τις ψήφους και να του δώσουν ένα σίγουρο προβάδισμα.
Πάντως, μέχρι τη στιγμή αυτή ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος έχει ήδη ψηφίσει, περί τα 75.000.000, σύμφωνα με το US Elections Project του πανεπιστημίου της Φλόριντας, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε προεδρικές εκλογές, καθώς πολλοί ψηφοφόροι θέλουν να αποφύγουν μεγαλύτερο συνωστισμό στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα, λόγω της πανδημίας.
Στη μάχη των δημοσκοπήσεων, οι περισσότερες δείχνουν ένα σταθερό προβάδισμα του υποψήφιου των ∆ημοκρατικών. Το δίκτυο NBC συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των 10 πιο πρόσφατων αξιόπιστων δημοσκοπήσεων δίνει το προβάδισμα στον Μπάιντεν με 51,7% έναντι 43,9% του Τραμπ, με τον Τζο Μπάιντεν να δηλώνει πως: «Οι δημοσκοπήσεις λένε ότι δεν μπορούμε να νικήσουμε. Αλλά είμαστε μπροστά σχεδόν παντού. Πρέπει να πω ότι έχω ξεπατωθεί στη δουλειά. Επιλέγουμε την ελπίδα αντί για τον φόβο, την ενότητα αντί τον διχασμό, την επιστήμη από τη φαντασία. Και την αλήθεια από τα ψέματα. Παιδιά, είναι ώρα να ορθώσουμε ανάστημα και να πάρουμε πίσω τη δημοκρατία μας».
Μια προσεκτικότερη ματιά στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δείχνει πως οι Αμερικανοί πολίτες στρέφονται στον Μπάιντεν, σοκαρισμένοι από τον τρόπο που ο Τραμπ χειρίστηκε τη σοβαρότερη κρίση δημόσιας υγείας στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ. Στον αντίποδα αυτής της γενικότερης αίσθησης, ο Τραμπ συνεχίζει να τάσσεται εναντίον της λήψης αυστηρότερων μέτρων για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά στην τελευταία του ομιλία, που έγινε σε ανοικτό χώρο στην πόλη Γκούντγιαρ, στην Αριζόνα: «Ο Μπάιντεν και οι ∆ημοκρατικοί σοσιαλιστές θέλουν να καθυστερήσουν το εμβόλιο, να παρατείνουν την πανδημία, να κλείσουν τα σχολεία σας, να κλείσουν τη χώρα μας. Αλλά η πολιτεία σας είναι ανοιχτή, σωστά; Είναι ωραία και ανοιχτή!».
Ανησυχία
Όμως, η μεγάλη ανησυχία του Τραμπ δεν είναι οι κατηγορίες που του προσάπτουν για τη διαχείριση της πανδημίας. Εξάλλου, είναι πολλοί αυτοί που στις ΗΠΑ ούτε θέλουν να ακούσουν για lockdown και διαμαρτύρονται κατά των αποφάσεων κάθε κυβερνήτη που προσπαθεί να επιβάλει καραντίνα στους κατοίκους της Πολιτείας του, αγνοώντας ακόμη και τη σύσταση για τη χρήση μάσκας.
Η ανησυχία του Τραμπ είναι το αποτέλεσμα που θα βγει από την επιστολική ψήφο, την οποία δεν χάνει ευκαιρία σε κάθε του ομιλία να δυσφημήσει όπως πρόσφατα στην Γκούντγιαρ, όπου ο Τραμπ επανέλαβε, χωρίς να παρουσιάσει καμία απόδειξη, πως θα γίνει νοθεία στις εκλογές. «Το μεγαλύτερο πρόβλημά μου είναι αν κλέψουν με τις επιστολικές ψήφους, αυτό είναι το μόνο που με ανησυχεί». Καλώντας τους υποστηρικτές του να προετοιμαστούν «να παρακολουθήσουν πολύ στενά» τι συμβαίνει στα εκλογικά κέντρα και να καταγγείλουν οποιαδήποτε απόπειρα νοθείας.
Αυτές οι «ανησυχίες» του Προέδρου γεννούν και κάποια εφιαλτικά ερωτήματα για τους δημοκρατικούς, γιατί επανειλημμένα ο Τραμπ έχει αρνηθεί να δηλώσει αν θα αποχωρήσει ειρηνικά από τον Λευκό Οίκο σε περίπτωση ήττας του στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Μεταβίβαση
«Ποτέ ξανά στην αμερικανική ιστορία δεν έχουμε ανησυχήσει για το αν ο απερχόμενος πρόεδρος θα δεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών και θα διασφαλίσει μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας», δηλώνει ο 34χρονος Έλντριτζ, πρώην υποψήφιος των ∆ημοκρατικών για το Κογκρέσο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Το πώς θα εξελιχθούν οι πιο κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ είναι ένα ερώτημα που απομένει να απαντηθεί, καθώς για εκατομμύρια ανθρώπους – και στην Ελλάδα – η ανάδειξη νέου Αμερικανού Προέδρου δεν αφορά μόνο τον Τραμπ ή τον Μπάιντεν, αλλά την επιβίωση της δημοκρατίας των ΗΠΑ.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί