Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Οι επόμενες κινήσεις μετά από ενδεχόμενη ήττα στις εκλογές…

Στις εκλογές που πολύ σύντομα θα γίνουν κάποιοι θα κερδίσουν και κάποιοι θα χάσουν. Στις εθνικές βουλευτικές εκλογές δεν γίνεται να κερδίζουν όλοι, όπως για παράδειγμα κέρδιζαν όλοι στις εκλογές της ΕΦΕΕ, όταν η κάθε παράταξη έβγαζε δικά της αποτελέσματα.

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ


Τα σενάρια της επόμενης μέρας των κομμάτων αναζητεί και καταγράφει σήμερα η «Μ» μπαίνοντας στα…παπούτσια των ηττημένων προβλέποντας το μέλλον τους.


Συνεπώς, κάποιοι θα απολαύσουν το νέκταρ της νίκης και κάποιοι θα μπουν στην εσωστρέφεια που φέρνει η ήττα. Η «ΜΠΑΜ» σήμερα επιχειρεί να κάνει αυτή την πρόβλεψη. Δηλαδή, τι θα γίνει αν χάσουν. Τι θα γίνει αν χάσει η Νέα Δημοκρατία, τι θα γίνει αν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τι θα γίνει αν χάσει το ΠΑΣΟΚ ή, με άλλα λόγια, τι θα κάνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Δένδιας ή Καραμανλής…

Είναι σαφές ότι στη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει σενάριο ήττας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κυβερνών κόμμα πρώτο και με διαφορά. Μπορεί η διαφορά να έχει πέσει κάτω από τις 10 μονάδες, κάπου στις 7 μονάδες είναι ο μέσος όρος όλων των τηλεοπτικών δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Άρα και με το δίκιο τους στη Νέα Δημοκρατία να λένε «γιατί να υπάρχει σενάριο ήττας;». Όμως, έχουμε εκλογές και ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να βγάλει η κάλπη. Περίμενε κανείς στις εκλογές του 2012 την τότε εντυπωσιακή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ; Όχι, κανείς δεν το περίμενε. Αντιθέτως, όλοι ξέραμε ότι το 2015 ερχόταν με… φόρα, όπως είπε και η Πόπη Τσαπανίδου. Στη Νέα Δημοκρατία ποια ήταν η είδηση της εβδομάδας που πέρασε; Η αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή από την πολιτική, αφού δεν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές. Η καραμανλική πτέρυγα μένει χωρίς ηγέτη την παρούσα στιγμή. Ποιος θα μπορούσε να επωμιστεί αυτόν τον ρόλο; «Καραμανλής υπάρχει στην παράταξη», αναφέρουν έμπειροι γνώστες των κομματικών της Νέας Δημοκρατίας από την εποχή που ο Κώστας Καραμανλής διεκδίκησε την προεδρία με αντίπαλο τον Γιώργο Σουφλιά. Ο λόγος για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, σημερινό υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Ωστόσο, υπάρχει και ο Νίκος Δένδιας, υπουργός των Εξωτερικών και δυνητικά ο νούμερο ένα «δελφίνος» για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση που τεθεί τέτοιο ζήτημα. Στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, εκτός εκτάκτων περιπτώσεων, οι πρωθυπουργοί παίρνουν δύο θητείες σερί. Τόσες είχε κυβερνήσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τη δεκαετία του ’70, τόσες ο Ανδρέας Παπανδρέου τη δεκαετία του ’80, δύο σερί θητείες είχε πάρει ο Κώστας Σημίτης, δύο ο Κώστας Καραμανλής και δύο πήρε ο Αλέξης Τσίπρας, ασχέτως αν η μία ήταν σύντομη. Συνεπώς η λογική και οι δημοσκοπήσεις λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει και δεύτερη ευκαιρία και η εσωκομματική αντιπολίτευση θα αρχίσει να εμφανίζεται στα τέλη της δεύτερης θητείας, εφόσον θα αρχίσει να μετριέται η Νέα Δημοκρατία ως δεύτερο κόμμα. Αν, όμως, ο Μητσοτάκης ηττηθεί τώρα, αυτές οι εξελίξεις θα έρθουν πιο νωρίς, χωρίς όμως ο τελευταίος να έχει σχέδιο αποχώρησης.

Αχτσιόγλου

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αμφισβητηθεί μόνο αν η διαφορά του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πολύ μεγάλη και τα νούμερά του πέσουν κάτω από το 25%. Ο ίδιος θα θεωρήσει νίκη ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα, αλλά η Νέα Δημοκρατία δεν κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις δεύτερες εκλογές. Υπάρχει ήττα και ήττα. Στο ποδόσφαιρο είναι ήττα με 1-0 και γκρίνια για τη διαιτησία και ήττα με 5-0. Συνεπώς στο πρώτο σενάριο ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει ο ισχυρός παίκτης του ΣΥΡΙΖΑ. Στο δεύτερο σενάριο θα δούμε από εσωκομματικούς κύκλους, γιατί υπάρχει εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, να προωθούν την Έφη Αχτσιόγλου, η οποία θεωρείται το πιο ικανό πρόσωπο για να εκφράσει τον χώρο.

Διάσπαση

Στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι αν το ποσοστό στην πρώτη Κυριακή δεν είναι ισχυρό, τότε η συμπίεση από την πόλωση στις δεύτερες εκλογές μπορεί να φέρει ακόμα και διάσπαση. Ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ θέλει τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάτι τέτοιο εξ ορισμού θα έφερνε διάσπαση. Ένα άλλο κομμάτι δεν θέλει να μείνει η χώρα ακυβέρνητη. Αυτό σημαίνει πως, αν χρειαστεί η συνδρομή του κόμματος σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, θα πρέπει να δοθεί π.χ. στη Νέα Δημοκρατία. Και σε αυτό το σενάριο θα υπάρξει διάσπαση. Υπάρχει, όμως, και άλλη ανάγνωση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης έχει θέσει τον πήχη στο διψήφιο ποσοστό, δηλαδή στο 10%. Ο Ανδρέας Λοβέρδος υπενθυμίζει ότι ο ίδιος είχε μιλήσει για διπλασιασμό των ποσοστών του Κινήματος, δηλαδή, για το 16%. Αν το ποσοστό είναι μονοψήφιο, στις δεύτερες εκλογές θα υπάρξει ο κίνδυνος καταποντισμού του ΠΑΣΟΚ. Γιατί μιλάμε για μονοψήφιο ποσοστό; Διότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει πτώση, οριακά στο μονοψήφιο ποσοστό. Θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να έχει πρόβλημα ηγεσίας μεταξύ των δύο εκλογών; Μόνο σε ακραίο σενάριο να πάρει στην πρώτη εκλογική μάχη ποσοστό μικρότερο απ’ ό,τι είχε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά το 2019, αλλά κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στις δημοσκοπικές μετρήσεις. Ποιος θα έθετε θέμα ηγεσίας σε αυτό το ακραίο σενάριο; Οι ίδιοι που στήριξαν τον Νίκο Ανδρουλάκη για να κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανδρουλάκης για παρακολουθήσεις: Στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η συγκάλυψη του παρακράτους που δημιούργησε

Μητσοτάκης για Πολάκη: Όπως στρώνεις, κοιμάσαι – Τα υπόλοιπα δεν με αφορούν καθόλου

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ