Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Οι επόμενες κινήσεις μετά το «μπλόκο» Ιβανόφ στη συμφωνία

Αναμενόμενη χαρακτηρίζει την απόφαση του προέδρου της πΓΔΜ, Γκιόρκι Ιβανόφ, να μην υπογράψει τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων για το ονοματολογικό της χώρας, η κυβέρνηση της γείτονος, σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει πως η άρνησή του δεν επηρεάζει την εφαρμογή της.

«Η απόφαση του Ιβανόφ ήταν αναμενόμενη, αλλά δεν επηρεάζει τα βήματα ή την εφαρμογή φάσεων της συμφωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη στείλει επιστολές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μίλε Μποσνγιακόβσκι.

Μάλιστα από την κυβέρνηση της πΓΔΜ επαναλαμβάνουν, σύμφωνα με το plusinfo.mk τη θέση του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ξεκαθάρισε πρόσφατα πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι αυτό που θα καθορίσει την τύχη της συμφωνίας, καθώς όποιο κι αν είναι, θα είναι δεσμευτικό.

Μάλιστα, όπως είχε τονίσει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Politika του Βελιγραδίου ο Ζόραν Ζάεφ, η ετυμηγορία του λαού θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της Δημοκρατίας.«Καθήκον μας είναι η υλοποίηση της βούλησης του λαού κι αν αυτό προϋποθέτει πως-ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία-πρέπει να κινήσουμε διαδικασίες για την καθαίρεση του προέδρου, τότε θα το κάνουμε, τηρώντας πάντα τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και τους νόμους διαδικασίες», είχε πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Τα επόμενα βήματα μετά το «όχι» του Ιβανόφ

Ο Ιβανόφ αρνήθηκε την Τρίτη να υπογράψει το διάταγμα για τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επίλυση του ονοματολογικού και ανέπεμψε την τελική συμφωνία των Πρεσπών εκ νέου στην Βουλή της γειτονικής χώρας, αποκαλώντας την, αντισυνταγματική, εγκληματική πράξη, τιμωρούμενη με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 5 ετών, που φέρνει την πΓΔΜ σε θέση υποταγής έναντι της Ελλάδος.

Έτσι, σύμφωνα με τη διαδικασία, όπως περιγράφεται από το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, η συμφωνία πάει ξανά για επικύρωση στη Βουλή των Σκοπίων, η οποία αναμένεται να την υπερψηφίσει (χρειάζεται θετική ψήφος από τουλάχιστον 61 βουλευτές, σε σύνολο 120) σε ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 5 Ιουλίου. Μετά την υπερψήφισή της για δεύτερη φορά, η συμφωνία επιστρέφει στον πρόεδρο, ο οποίος υποχρεούται από το Σύνταγμα να την υπογράψει.

Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση, στις 5 ή 17 Ιουλίου, για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος με την προεκλογική περίοδο να διαρκεί, βάσει Συντάγματος 60 έως 90 ημέρες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το δημοψήφισμα να διεξαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου, αν και πληροφορίες δεν αποκλείουν αυτό να γίνει στις 23 του ίδιου μήνα ή και λίγο αργότερα.

ΠΗΓΗ: cnn.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ