Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
Από ώρα σε ώρα αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει τις προθέσεις του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Οι λύσεις που έχουν απομείνει πάνω στο τραπέζι είναι πέντε. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Κωνσταντίνος Τασούλας, η Λίνα Μενδώνη, η παραμονή στην Προεδρία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και το όνομα-έκπληξη που δεν έχουμε ακούσει. Ας δούμε τι ισχύει για την κάθε περίπτωση:
Ευάγγελος Βενιζέλος:
Τελευταία κέρδισε πολλούς πόντους η υποψηφιότητά του, γιατί έκανε καλύτερο γκελ στους πολίτες. Βλέπετε, μετά την αποχώρησή του από την κεντρική πολιτική σκηνή οι πολιτικές και οι επιστημονικές παρεμβάσεις του, κυρίως μέσω του Κύκλου Ιδεών, ολοένα και περισσότερο αποκτούν μεγαλύτερη διείσδυση και στα μέσα ενημέρωσης και στους πολίτες. Το ΠΑΣΟΚ θα ψήφιζε σαν μια γροθιά την υποψηφιότητά του. Άλλωστε έχει διατελέσει πρόεδρος του Κινήματος. Εδώ να σημειώσουμε ότι η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας και το ΚΚΕ δεν θα ψήφιζαν τον οποιονδήποτε υποψήφιο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Νέα Αριστερά μόνο τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, που τον έχει προτείνει, ο ΣΥΡΙΖΑ ένα στέλεχος του δικού του χώρου, και η Ελληνική Λύση είναι άγνωστο σε ποιο πρόσωπο θα μπορούσε να συναινέσει.
Οι προεδρικοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας θα ψήφιζαν επίσης Βενιζέλο, ομοίως και οι Σαμαρικοί. Και ο Αντώνης Σαμαράς θα τον ψήφιζε, αφού συνεργάστηκαν άψογα στην αποκαλούμενη και κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου του 2012-2014. Ίσως και κάποιοι ανεξάρτητοι θα ψήφιζαν. Πιθανόν κάποιοι Καραμανλικοί να μην ψήφιζαν. Γιατί; Διότι ο Βενιζέλος έχει ασκήσει μεγάλη κριτική στον Κώστα Καραμανλή για την οικονομική πολιτική, ότι αυτή οδήγησε στα μνημόνια, αλλά και για τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ – καραμανλικής πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Το πρόβλημα που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι δηλαδή ο Βενιζέλος θα μπορούσε να ακολουθήσει μια δική του, αυτόνομη ατζέντα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, λέγεται ότι έχει ξεπεραστεί. Θα έχει ενδιαφέρον να προταθεί και να συνυπάρξουν το τεράστιο πολιτικό μέγεθος Βενιζέλου με τον συγκεντρωτικό Κυριάκο Μητσοτάκη στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.
Γιάννης Στουρνάρας:
Αν και αρχικά το απέρριπτε, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι στην πιο έντονη πίεση που δέχθηκε έχει απαντήσει θετικά. Όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμα το σκέφτεται. Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Προέρχεται από την Κεντροαριστερά και ήταν κεντρικό πρόσωπο στην πολιτική σκηνή στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ως υπουργός Οικονομικών. Κατόπιν μεταπήδησε στην προεδρία της Τράπεζας της Ελλάδος, από όπου είχε σκληρή κόντρα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια επιλογή που θα συγκέντρωνε περίπου τις ίδιες ψήφους με τον Βενιζέλο.
Λίνα Μενδώνη:
Είναι υπουργός της κυβέρνησης και το επιχείρημα της υποψηφιότητάς της είναι ότι θα ηγηθεί ως πρόεδρος της διαδικασίας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, που είναι σε πολύ καλό δρόμο. Το αρνητικό είναι ότι ποτέ δεν υπήρξε υποψηφιότητα νυν υπουργού για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Θα την ψήφιζε το σύνολο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά από εκεί και πέρα δεν γνωρίζει κανείς τις προθέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη. Δεδομένης της αποχώρησής της από το ΠΑΣΟΚ, ίσως η Χαριλάου Τρικούπη να μη στήριζε την υποψηφιότητά της και αυτό είναι μείον.
Κωνσταντίνος Τασούλας:
Το σύνολο της Νέας Δημοκρατίας θα ψήφιζε και ίσως να έπαιρνε και ψήφους από τα δεξιότερα. Όμως, επειδή η υποψηφιότητά του θα έσπαγε την παράδοση να προτείνεται για Πρόεδρος προσωπικότητα από την απέναντι παράταξη, ίσως να ήταν κίνητρο για το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσουν. Με την υποψηφιότητα του κ. Τασούλα δεν μπορεί να υπηρετηθεί η προσπάθεια για σύμπνοια και συναίνεση μεταξύ όλων των πολιτικών παρατάξεων.
Κατερίνα Σακελλαροπούλου:
Την είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κανείς δεν εγγυάται ότι θα την ξαναψηφίσουν. Σίγουρα ένα μέρος -μικρό, αλλά σοβαρό- της Νέας Δημοκρατίας δεν θα την ψήφιζε. Κάποιοι λένε ότι το θέμα της παραμονής της στο Προεδρικό Μέγαρο έχει τελειώσει αρνητικά για την ίδια. Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες.
Συμπεραίνεται ότι για τον κ. Μητσοτάκη η επιλογή προσώπου είναι δίλημμα. Από τη μια υπάρχει ο κίνδυνος για εκτεταμένες διαρροές από τα δεξιά και από την άλλη μια επιλογή για να καθησυχάσει τις ανησυχίες δεξιού εκλογικού τμήματος θα ακυρώσει τη στρατηγική να γίνει η Νέα Δημοκρατία κυρίαρχη στον μεσαίο χώρο. Δεν είναι απλό το δίλημμα…
Το ορόσημο του 2025
Η εκλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν είναι το ορόσημο του 2025. Είναι το πρώτο μεγάλο πολιτικό γεγονός της χρονιάς. Το ορόσημο θα είναι οι δημοσκοπήσεις με τη συμπλήρωση εξαμήνου το 2025. Τότε θα φανεί αν το
πολιτικό σκηνικό παραμένει ως έχει και κάτι τέτοιο δεν θα είναι θετικό γεγονός για την αντιπολίτευση. Γιατί θα είναι ακλόνητη η μονοκρατορία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Χωρίς αναδιάταξη των δυνάμεων δεν θα έχει αναδειχθεί αντιπολίτευση με νέα δυναμική και έμπνευση.
Ο πρωθυπουργός θέλει να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε κομβικές μεταρρυθμίζεις. Για να το πετύχει θα πρέπει να ξεπεραστεί η κόπωση της κυβέρνησης με ανασχηματισμό και αυτό θα το δούμε μέσα στο 2025.