Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

«Οι φράχτες προστατεύουν την Ευρώπη» δηλώνει ο ‘Ορμπαν ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ζήτησε σήμερα χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανέγερση φρακτών στα σύνορα, αναβιώνοντας μια ιδέα που από καιρό θεωρούνταν απαράδεκτη, ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών του ευρωπαϊκού μπλοκ με θέμα την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

Η σύνοδος των 27 συγκλήθηκε αφότου Αυστρία και Ολλανδία πρωτοστάτησαν σε εντεινόμενες διαμαρτυρίες για τον αυξανόμενο αριθμό των αφίξεων. Η συνοριακή υπηρεσία της ΕΕ ανέφερε 330.000 παράτυπες διελεύσεις πέρυσι, ο υψηλότερος αριθμός από το 2016.

Βαθιές διχόνοιες μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού παραμένουν από την προσφυγική κρίση του 2015-2016.

Χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία έχουν ανεγείρει φράχτες στα σύνορα για να κρατήσουν μακριά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαχειρίζεται τον κοινό προϋπολογισμό του μπλοκ, έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να πληρώσει για τέτοιους φράκτες, λέγοντας ότι αυτό είναι αντίθετο προς τις φιλελεύθερες δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του από την Πολωνία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Μάλτα και τη Βουλγαρία, ο Όρμπαν ζήτησε χρηματοδότηση από την ΕΕ για τέτοια έργα, λέγοντας ότι «οι φράχτες προστατεύουν όλη την Ευρώπη», σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του, μετέδωσε το ουγγρικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αρνήθηκε προηγουμένως να χρηματοδοτήσει «συρματοπλέγματα ή τείχη» αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφέρει χρήματα για υποδομή στα σύνορα όπως εξοπλισμό επιτήρησης.

Η ΕΕ αναφέρει ότι Σύροι, Αφγανοί και Τυνήσιοι αποτελούν την πλειοψηφία μεταξύ αυτών που έφτασαν πέρυσι στην ΕΕ, και ότι μόνο το ένα τρίτο περίπου των ανθρώπων αυτών θα λάβουν άσυλο, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να απομακρυνθούν.

Νωρίτερα σήμερα με κοινή τους επιστολή, οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζητούν ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ μια «καινοτόμο» μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου και την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων, ενώ κάνουν έκκληση να αποφευχθεί μια «νέα σημαντική μεταναστευτική κρίση».

«Το σημερινό σύστημα ασύλου είναι ελαττωματικό» και είναι «καιρός να υπάρξει μια καινοτόμος απάντηση», γράφουν η Αυστρία, η Δανία, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα και η Σλοβακία.

Οι χώρες που υπογράφουν την επιστολή εκφράζουν την ελπίδα ότι θα υπάρξει «χειροπιαστή πρόοδος» την Πέμπτη και την Παρασκευή με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Αντιμέτωπες με την αύξηση των παράτυπων αφίξεων, οι οκτώ χώρες θέλουν «να ενισχυθεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων», κυρίως μέσω «της ανάπτυξης υποδομών».

Οι χώρες που υπογράφουν την επιστολή εκφράζουν επίσης την επιθυμία «να αυξηθεί ο αριθμός των γρήγορων επιστροφών», «να αναπτυχθούν νέες συμπράξεις με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών» και «να ενισχυθεί η επικοινωνία» για να αποθαρρύνονται οι υποψήφιοι να μεταναστεύουν.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε πεπεισμένη ότι η μεταρρύθμιση του ασύλου, η οποία συζητείται από το Σεπτέμβριο του 2020, θα υιοθετηθεί πριν από τις ευρωεκλογές του 2024.

Ωστόσο, οι βαθιές διχόνοιες μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού σημαίνουν ότι η συμφωνία για ένα νέο, ολοκληρωμένο σύστημα μετανάστευσης και ασύλου για την Ένωση μέχρι τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν την ολοένα και πιο περιοριστική προσέγγιση της ΕΕ στη μετανάστευση ως παράνομη και απάνθρωπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Όρμπαν ζητά την κατάργηση του Ευρωκοινοβουλίου στη «σκιά» του σκανδάλου Qatargate

Ουγγαρία: Κατά των κυρώσεων στη Ρωσία ο Βίκτορ Όρμπαν

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ