Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025

Οι φυλές του ΠΑΣΟΚ ξανά στο προσκήνιο


Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ 
Η ιδέα του μετώπου εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο οποίο θα βρίσκονταν μέσα ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και λοιπές κεντρώες και αριστερές δυνάμεις, δεν είναι καινούργια. Ήταν το κεντρικό πολιτικό σύνθημα του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές του 2023 όταν έχασε πανηγυρικά από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ζητούσε καθαρή εντολή για να κυβερνήσει με αυτοδυναμία.
Την ιδέα την είχαν εισηγηθεί στον Αλέξη Τσίπρα πρόσωπα που είχαν σχέση με τον Γιώργο Παπανδρέου και ήταν συνομιλητές του πρώην αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η ιδέα υπάρχει και στο ΠΑΣΟΚ. Τότε, το 2023, στο ΠΑΣΟΚ κανείς δεν ήθελε να την ακούσει, γιατί ισχύει το «μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό». Τώρα, όμως, το μεγαλύτερο ψάρι στην αντιπολίτευση είναι το ΠΑΣΟΚ και ορισμένοι λένε «γιατί όχι μέτωπο εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη;». Ο πρόεδρος του Κινήματος Νίκος Ανδρουλάκης το ψέλλισε και έσπευσε αμέσως να το μαζέψει, γιατί στο κόμμα υπάρχουν διάφορες φυλές. Αυτοί που θέλουν το μέτωπο και τη στροφή προς τα αριστερά, αυτοί που δεν θέλουν να ακούσουν για ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι που θα έβλεπαν ως θεσμική υποχρέωση του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει τη χώρα μετέχοντας σε μια κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος στις επόμενες εκλογές.
«Ναι» με τον ΣΥΡΙΖΑ
Αυτοί που θα έλεγαν «ναι» σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Παύλος Γερουλάνος και ο Μιχάλης Κατρίνης. Ο πρώτος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή για τη διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Μέσα από την αμφίπλευρη, και αυτό το εκπροσώπησα και ως υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διεύρυνση, η οποία όμως έχει ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο, μεταρρυθμιστικό, εθνικό, πατριωτικό εννοώ. Ένα πρόσημο το οποίο συνάδει με τον χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ». Εν συνεχεία, ερωτηθείς για το εάν θα χωρούσαν όλοι σε αυτό, Κασσελάκης, Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου, Φάμελλος, απάντησε: «Θα χωρούσαν όσοι ασπάζονται ένα τέτοιο κλίμα, πολιτικό αν θέλετε διακύβευμα. Βεβαίως χωράνε όλοι. Ο καθένας εκεί που του αρμόζει. Δεν χρειάζεται να συμφωνούν όλοι τυφλά, αλλά να συμμετέχουν στην εδραίωση προοδευτικών προτάσεων για την κοινωνία».
Ο δε Μιχάλης Κατρίνης είπε: «Το ΠΑΣΟΚ σήμερα, ως αξιωματική αντιπολίτευση, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και λέει “ναι, εμείς θέλουμε να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων, εάν και εφόσον έχουμε την πρώτη εντολή στις επόμενες εκλογές”». Όταν ερωτήθηκε με ποιες δυνάμεις, απάντησε: «Και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη Νέα Αριστερά».
Ορισμένοι εντάσσουν και τον Χάρη Δούκα στο κλίμα αυτών που θα έλεγαν «ναι» στη συνεργασία με τις αριστερές δυνάμεις, γιατί συνεργάζεται στον δήμο με αυτές. Βεβαίως πριν από τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ είχε μιλήσει εναντίον μιας τέτοιας συνεργασίας. Από τους συνομιλητές του, ο Θόδωρος Μαργαρίτης είναι υπέρ μιας τέτοιας συνεργασίας.
Ποτέ με ΣΥΡΙΖΑ
Υπάρχουν αυτοί που μιλούν ξεκάθαρα εναντίον κάθε τέτοιου είδους συνεργασίας. Ο Νίκος Παπανδρέου λέει «αν συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πάμε στο 5%. Δηλαδή θα ασπαστούμε ό,τι λέει ο καθένας στον ΣΥΡΙΖΑ; Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτά που έκανε». Και μάλιστα είπε ότι μπορεί η Λούκα Κατσέλη να είναι φίλη του, αλλά δεν θα μπορούσε να την ψηφίσει γιατί έφυγε από το ΠΑΣΟΚ για να πάρει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έχει μιλήσει πολύ σκληρά εναντίον των συνεργασιών με τον ΣΥΡΙΖΑ και το 2016 και το 2023.
Θεσμικοί
Υπάρχουν και οι θεσμικοί, αυτοί που λένε ότι πρώτα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανεβάσει τις δυνάμεις του και μετά να δει τι θα κάνει. Την Άννα Διαμαντοπούλου την κατηγορούν ότι θέλει συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Η ίδια λέει: «Ο πιο σημαντικός τρόπος να προσεγγίζεις τα πράγματα είναι με ρεαλισμό και όχι να λες πράγματα που δεν ισχύουν. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι δεύτερο κόμμα, με απόσταση από τη ΝΔ. Και είναι αξιωματική αντιπολίτευση όχι γιατί το πέτυχε, αλλά γιατί έγιναν όσα έγιναν στη Βουλή. Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του είναι στον χώρο του Κέντρου και έχει διεύρυνση και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά και γίνεται η μεγάλη Κεντροαριστερά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι φτερό στον άνεμο είτε προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά». Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι απόψεις της Νάντιας Γιαννακοπούλου.
Αντίθετα με τα παλαιότερα στελέχη, τα νεότερα, οι Παύλος Χρηστίδης, Μανώλης Χριστοδουλάκης, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Γιατί; Διότι δεν θα ήταν έξυπνο να ανοιχτούν τώρα που θεωρούνται εφεδρείες για το 2027, αν ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν καταφέρει να ανεβάσει περαιτέρω το ΠΑΣΟΚ και αναζητηθεί λύση από τις νεότερες γενιές.
Κυβέρνηση
Ο Νίκος Ανδρουλάκης είδε τον χαμό που έγινε και άρχισε να μιλάει για αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως τα αφήνει όλα ανοιχτά με τη δήλωσή του: «Ο αγώνας μου δεν αποσκοπεί να γίνει απλά το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση. Αν θέλουμε πραγματική πολιτική αλλαγή, θέλουμε μια κυβέρνηση μεταρρυθμιστική, προοδευτική, δημοκρατική, θεσμική». Ωστόσο έβαλε και ορισμένους φραγμούς λέγοντας: «Με λαϊκιστές, αμετανόητους και όσους στο παρελθόν έπαιξαν την τύχη της χώρας στα ζάρια είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούμε», που σημαίνει καμία συνεργασία με Κωνσταντοπούλου και Βαρουφάκη. Δίπλα στον Νίκο Ανδρουλάκη οι Παναγιώτης Δουδωνής, Δημήτρης Μάντζος, Φραγκίσκος Παρασύρης, Μανώλης Χνάρης, Γιάννης Τσίμαρης, Γιώργος Μουλκιώτης, Τάσος Νικολαΐδης θα τον ακολουθήσουν σε όποια απόφαση πάρει μελλοντικά.
Οπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Μπαμ στο ρεπορτάζ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ