- – Πώς οι άνθρωποι του Αρχιεπισκόπου ανοίγουν την κερκόπορτα σε αμερικανικά συμφέροντα
- – Η ιδιαίτερη προτίμηση που δείχνουν σε συγκεκριμένες οικογένειες και funds
- – Υπόγειες συμφωνίες για να ξεπεραστούν νομικά εμπόδια
Τι μπορεί να συνδέει την Αρχιεπισκοπή, την JPMorgan, τον υιό του τέως βασιλιά, Παύλο, τον Ελληνοαμερικανό Μιχάλη Καρλούτσο, σοβαρούς αλλά και αμφιλεγόμενους επιχειρηματίες και μεγάλες κατασκευαστικές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού; Οι μπίζνες με τα φιλέτα της εκκλησιαστικής περιουσίας και ένα πρόσωπο κλειδί: ο νεαρός κληρικός Ιάκωβος Ανδριόπουλος.
Ο 30χρονος σήμερα Ιάκωβος Ανδριόπουλος εμφανίστηκε ως «φωτοβολίδα» εξ Αμερικής, με περγαμηνές (κάποιες ελέγχονται ως αναληθείς) και κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όχι μόνο να κερδίσει την εύνοια του Αρχιεπισκόπου αλλά και να εξελιχθεί σε «αντ’ αυτού» του Ιερωνύμου, που λύνει και δένει στα εκκλησιαστικά πράγματα.
Από το 2020 τελεί χρέη διευθυντή Ανάπτυξης στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών, ενώ από τον περασμένο Φεβρουάριο, με απόφαση του Αρχιεπισκόπου, διορίστηκε γενικός αρχιερατικός επίτροπος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Αξίωμα το οποίο, μεταξύ άλλων, του παρέχει τη δυνατότητα να «ελέγχει» περισσότερους από 600 ιερείς.
Ως διευθυντής Ανάπτυξης ο υπερφιλόδοξος κληρικός ξεκίνησε να «τρέχει» μεγαλεπήβολα σχέδια με στόχο την προσέλκυση κυρίως αμερικανικών κεφαλαίων για την κατασκευή mega projects. Αρωγός και πολύτιμος βοηθός σε αυτή την προσπάθειά του ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Δημήτρης Αργυρόπουλος. Πρόκειται για επιχειρηματία ο οποίος επαναπατρίστηκε από την Καλιφόρνια, τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, με την έδρα των γραφείων του να βρίσκεται δίπλα στο «κέντρο των αποφάσεων», στην οδό Ρηγίλλης.
Ο Δημήτρης Αργυρόπουλος, παρότι καθώς φαίνεται δεν έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης στην Ομογένεια, με τη βοήθεια και τη μεσολάβηση της εταιρείας νομικών συμβούλων DLA Piper Βρυξελλών έφερε σε επαφή τον Ιάκωβο Ανδριόπουλο με τον Μιχάλη Σπανό της γνωστής οικογένειας Σπανού της «Spanos Corporation», που δραστηριοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Ανδριόπουλος λίγο μετά τις πρώτες επαφές με τον κ. Σπανό φέρεται να έχει δεσμευτεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συμφώνησε να παραχωρήσει όλα τα δικαιώματα και τα προνόμια στη «Spanos Corporation» για την ανάπτυξη του ακινήτου-φιλέτου της Εκκλησίας αξίας πολλών εκατομμυρίων, στην περιοχή «Φασκομηλιά» στη Βουλιαγμένη.
Σύνδεσμος
Στις ΗΠΑ, ο βασικός σύνδεσμος και άνθρωπος των ειδικών αποστολών των Ανδριόπουλου – Αργυρόπουλου είναι ο Μιχάλης Καρλούτσος, γιος του Άλεξ Καρλούτσου ο οποίος εμπλέκεται στο αλαλούμ της επένδυσης στο Ελληνικό. Πηγές από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan κάνουν λόγο για προχωρημένες συζητήσεις μεταξύ του Ιακώβου Ανδριόπουλου και του Μιχάλη Καρλούτσου με στελέχη της τράπεζας, στις οποίες ο νεαρός κληρικός εμφανίζεται έτοιμος να καταθέσει προτάσεις για 148 μεγάλες ιδιοκτησίες της Εκκλησίας. Γι’ αυτόν τον λόγο μέλη μεγάλων κατασκευαστικών των ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα της «Milos Construction», είναι σε συνεχείς επαφές με τον Ανδριόπουλο για πληροφορίες σχετικά με τις τοποθεσίες στις οποίες βρίσκονται τα ακίνητα προς συζήτηση.
Ο επενδυτικός οίστρος δεν σταματά εδώ, καθώς ο Ανδριόπουλος και υψηλόβαθμο στέλεχος της JPMorgan έχουν έρθει σε καταρχήν συμφωνία για carbon credits της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είναι γνωστό ότι όσο μικρότερο είναι το αποτύπωμα άνθρακα της περιουσίας της Εκκλησίας τόσο αυξάνονται τα κέρδη, και το αντίστροφο, όταν αυξάνεται το αποτύπωμα μειώνονται τα κέρδη. Κατά τις διαπραγματεύσεις με την JPMorgan ο Ανδριόπουλος φέρεται να έχει δηλώσει ότι η Εκκλησία ενδιαφέρεται να βάλει τις τεράστιες δασικές εκτάσεις της που ξεπερνούν τα 250.000 στρέμματα στο «Χρηματιστήριο Άνθρακα», γνωστό ως carbon credits trading.
Στην Ελλάδα, το δίδυμο Ανδριόπουλου – Αργυρόπουλου χαίρει μερικής εκτίμησης από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη. Είναι ενδεικτικό ότι στα «εγκαίνια» του πρώτου μεγάλου project στο Σχιστό που ανέλαβαν να υλοποιήσουν -αλλά τελικά κατέληξε σε φιάσκο, καθώς «έφαγε πόρτα» από το ΣτΕ- παραβρέθηκε ακόμη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το δίδυμο Ανδριόπουλου – Αργυρόπουλου σε κάθε βήμα του υποστηρίζει πως έχει για κάθε μεγάλο πρότζεκτ την άμεση στήριξη του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά σε επιχειρηματίες με τους οποίους συζητά.
Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Σεπτεμβρίου 2022 υπεγράφη το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Εκκλησίας και του ΤΑΙΠΕΔ για τη μελέτη αξιοποίησης του εκκλησιαστικού κτήματος Σχιστού – Σκαραμαγκά με τη δημιουργία κέντρου logistics σε έκταση 3.000 στρεμμάτων, στο οποίο θα απασχολούνταν περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, επιπλέον αναταράξεις προκαλεί στους κόλπους της Εκκλησίας η προσπάθεια Ανδριόπουλου για «αξιοποίηση» της περιουσίας των Μονών Πεντέλης και Πετράκη, με προσωπικά deals. «Ουσιαστικά έχει βγει στη γύρα και διαθέτει κατά βούληση τα ακίνητα και οικόπεδα της Μονής Πεντέλης και της Μονής Πετράκη», λένε χαρακτηριστικά.
«Θέλουν να εκμεταλλευτούν την περιουσία της Μονής Πεντέλης και της Μονής Πετράκη με συνοπτικές διαδικασίες για να γίνει ένα κέντρο για ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Η Αρχιεπισκοπή, η οποία είναι ΝΠΔΔ, δεν έχει λόγο να εμπλέκεται στο τι θα κάνει η μονή, δεν έχει αρμοδιότητα», υποστηρίζουν. Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, οι Ανδριόπουλος – Αργυρόπουλος έχουν έρθει σε συμφωνία με τον γιο του τέως βασιλιά, Παύλο, για τη δημιουργία πολυτελούς κέντρου για πολύ εύπορους ηλικιωμένους σε έκταση της Μονής Πεντέλης.
Όλα αυτά χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία, παρά μόνο στηρίζοντας εταιρείες «φίλων» και «προθύμων», και χωρίς όπως φαίνεται γραπτή ή κάποια επίσημη εξουσιοδότηση του Αρχιεπισκόπου στον Ανδριόπουλο.
Διαπραγματεύσεις
Το μεγάλο ερώτημα για όλα τα παραπάνω είναι πώς ένας νεαρός κληρικός της Αρχιεπισκοπής διαπραγματεύεται για τα ακίνητα της Εκκλησίας χωρίς την έγκριση της Ιεράς Συνόδου και (επίσημα) του Αρχιεπισκόπου. Εάν δηλαδή έχει εξουσιοδοτηθεί να συνομιλεί με όλους αυτούς τους επενδυτές ως άνθρωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος και να εμπλέκεται σε διαπραγματεύσεις με πιθανούς επενδυτές χωρίς διαγωνισμούς και μόνο με συνεννοήσεις επί προσωπικού. Ερώτημα αποτελεί και το κατά πόσον είναι σύννομα όλα αυτά, καθώς πρόκειται για ένα ΝΠΔΔ (την Αρχιεπισκοπή) που μεταξύ άλλων θέλει να έχει λόγο σε περιουσία των Μονών Πετράκη και Πεντέλης.
Η περιουσία που έχουν μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Η Αρχιεπισκοπή δεν έχει το δικαίωμα να συζητάει με επενδυτές και πολύ περισσότερο να εμπλακεί στην αξιοποίηση. Είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των διοικητικών οργάνων των μονών. Είναι παράνομη οποιαδήποτε επικοινωνία με υποψήφιους επενδυτές από στέλεχος της Αρχιεπισκοπής. Η Αρχιεπισκοπή και κάθε μητρόπολη έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Μπορεί να εγκρίνει ή να απορρίψει μια πρόταση που ενδεχομένως θα φέρουν οι μονές. Αλλά όχι να φέρει η ίδια πρόταση ή να κάνει διαπραγματεύσεις.
«Ο Ανδριόπουλος είναι σε κάθε περίπτωση αναρμόδιος να χειριστεί τέτοια θέματα χωρίς να έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός και να έρχεται σε κατ’ ιδίαν συνεννοήσεις με πιθανούς επενδυτές», τονίζουν εκκλησιαστικοί κύκλοι, οι οποίοι δεν κρύβουν τον φόβο τους ότι οι πρακτικές Ανδριόπουλου θα οδηγήσουν σε σκάνδαλο που θα προκαλέσει θόρυβο μεγαλύτερο από αυτόν του Βατοπεδίου.
Πέντε πρότζεκτ, ένα μεγάλο φιάσκο
1) Το φιάσκο του Σχιστού ήταν έμπνευση του Ανδριόπουλου και Ελληνοαμερικανών, μεταξύ των οποίων και ο Καρλούτσος, για κατασκευή κέντρου logistics όπου θα έφερναν εταιρείες-κολοσσούς όπως η Facebook, η Microsoft, η Amazon, η Google, κάτι σαν τεχνολογικό πάρκο δηλαδή και παράλληλα πάρκο βιοτεχνολογίας με τις Pfizer, Biogen Sanzoz, Regeneron. Επίσης συζητούσαν με την JPMorgan για τη δημιουργία premium ξενοδοχείου με μεγάλο συνεδριακό κέντρο που θα το χρησιμοποιούσαν όλες αυτές οι επιχειρήσεις.
Ο Καρλούτσος είχε μάλιστα αναλάβει να φέρει το θέμα και στον Αμερικανό πρέσβη Τζορτζ Τσούνη για να προσεγγίσουν αυτές τις εταιρείες ώστε να «επισπευσθεί» η διαδικασία. Σύντομα όμως διαπίστωσαν ότι το μεγαλεπήβολο project δεν διαθέτει την απαιτούμενη νομιμοποίηση, ότι ήταν ένα χωράφι της Εκκλησίας που δεν μπορούσε να χτιστεί ποτέ και γι’ αυτό εγκατέλειψαν το εγχείρημα.
2) Υποσχέσεις Ανδριόπουλου και δεσμεύσεις για την παραχώρηση έκτασης κοντά στη Μονή Πεντέλης μέχρι τη Δροσιά σε επενδυτές που ήρθαν από την Ευρώπη με μεσολάβηση του Παύλου (γιου του τέως) για να κάνουν ένα premium θέρετρο για πλούσιους συνταξιούχους. Η έκταση είναι δασική, αλλά ο Αργυρόπουλος ισχυρίζεται ότι θα ξεπεραστούν τα εμπόδια.
3) Ανδριόπουλος και Αργυρόπουλος συζητούν για παραχώρηση πολλών στρεμμάτων με μίσθωση 70 ετών για την κατασκευή πολυτελών τουριστικών κατοικιών στην περιοχή «Φασκομηλιά» στον λόφο της Βουλιαγμένης.
4) Άλλο project που βρίσκεται στο τραπέζι αφορά ένα ακίνητο 150 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι όπου γίνονται σκέψεις για «επιπέδου Six Senses» ξενοδοχείου, ενώ συζητήσεις γίνονται και για άλλο ακίνητο επίσης πολλών στρεμμάτων πολύ κοντά στην έκταση όπου χτίζει ο Μίλτος Καμπουρίδης το «One and Only».
5) Τέλος, σε ακίνητο της Εκκλησίας στο Κολωνάκι επιδιώκουν να κατασκευαστεί επτάστερο ξενοδοχείο.
Αναγνώριση πτυχίου σε χρόνο-ρεκόρ
Σε χρόνο-ρεκόρ φαίνεται ότι κατάφερε ο π. Ιάκωβος Ανδριόπουλος να αναγνωρίσει το πτυχίο του για να μπορέσει να βρίσκεται και νομότυπα δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, καθώς για να καταλάβει κανείς τέτοια υψηλόβαθμη θέση στην Αρχιεπισκοπή προϋπόθεση είναι να είναι κάτοχος πτυχίου Θεολογικής Σχολής ελληνικού πανεπιστημίου. Η αναγνώριση του πτυχίου έγινε σε διάστημα λίγων ημερών. Στο ίδιο διάστημα κατάφερε να περάσει τα τρία μαθήματα που απαιτούνται για να αναγνωριστεί το πτυχίο. Για την ιστορία, η αναγνώριση έγινε επί των ημερών του υπηρεσιακού υπουργού Παιδείας, Χρήστου Κίττα.
Το φάντασμα του Χάρβαρντ
Ο Ιάκωβος Ανδριόπουλος είναι Ελληνοαμερικανός τρίτης γενιάς, από την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη. Στους επιχειρηματικούς κύκλους συστήνεται ως απόφοιτος του business school του Harvard. Έπειτα από έρευνα στα αρχεία του Harvard διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κανένας με αυτό το επώνυμο που να έχει αποφοιτήσει από οποιαδήποτε σχολή του πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με το βιογραφικό του, όπως αυτό δημοσιεύεται σε εκκλησιαστικές ιστοσελίδες, ο π. Ιάκωβος Ανδριόπουλος διετέλεσε γραμματέας εξωτερικών υποθέσεων και κοινωνικών προγραμμάτων της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ανδριόπουλος χειροτονήθηκε από τον μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ και στη συνέχεια ανέλαβε θέσεις ευθύνης στη μητρόπολη.
Διετέλεσε εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως και μέλος της Αντιπροσωπείας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών.
Από το 2020 τελεί χρέη διευθυντή Ανάπτυξης στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών, ενώ από τον περασμένο Φεβρουάριο, με απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, διορίστηκε γενικός αρχιερατικός επίτροπος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί