Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Oι εικονικές συµβάσεις, τα εµβάσµατα και η αλληλογραφία για να στηθεί το SYRIZA Channel

Χρειάστηκαν να περάσουν έξι μήνες μετά τις αποκαλύψεις της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», τον Ιανουάριο του 2020, προκειμένου το πολιτικό αλλά και το μιντιακό σύστημα της χώρας να αντιληφθεί το σχέδιο διαπλοκής το οποίο εξυφάνθηκε μεταξύ των Παλαιστίνιων επιχειρηματιών Χούρι, του Χρήστου Καλογρίτσα και του τότε Μεγάρου Μαξίμου, δηλαδή του White House, με φόντο τον τηλεοπτικό διαγωνισμό-παρωδία του Νίκου Παππά και τελικό στόχο τη δημιουργία ενός SYRIZA Channel αλά Αλ Τζαζίρα.

Του Πέτρου Κουσουλού

• Η συµφωνία µε τον «Τοξότη», η αγωνία για την καταβολή των χρηµάτων, η Ελβετία και Ελλάδα

• Τα email που εκθέτουν τους Χούρι, η White Porscha και ο µυστηριώδης κυπριακός λογαριασµός

Πρόκειται για ένα «όνειρο», με εμπνευστή τον Νίκο Παππά, σε γνώση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εμφανίζεται στα email των Χούρι να αποκαλείται ως White Porscha, δηλαδή το «αμόλυντο ον» και να έχει υποδείξει συγκεκριμένο λογαριασμό κυπριακής εταιρείας προκειμένου να γίνει το deal. Το πάλαι ποτέ όνειρο μετατράπηκε τελικά σε εφιάλτη προκαλώντας σεισμικές δονήσεις σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο, μετά τη μήνυση που κατέθεσε η πλευρά Καλογρίτσα την περασμένη Δευτέρα εγκαλώντας τους Χούρι για απάτη επί δικαστηρίω και ψευδορκία!

Η αντίστροφη μέτρηση, βέβαια, είχε ξεκινήσει από το μεσημέρι της 25ης Σεπτεμβρίου 2016 όταν η εταιρεία Ι. Καλογρίτσας Α.Ε. δήλωσε αδυναμία καταβολής της πρώτης δόσης εξαιτίας του «πολέμου που δέχτηκε» από τη… διαπλοκή, ενώ κορυφώθηκε τον Μάρτιο του 2020 με την απόφαση που εξέδωσε το Διαιτητικό Δικαστήριο της Ελβετίας, το οποίο, σύμφωνα με τον Καλογρίτσα παραπλανήθηκε και διέταξε την πτωχευμένη εταιρεία «Τοξότης» να καταβάλλει στους Χούρι τα 3.000.000 ευρώ που είχε λάβει για δήθεν υπεργολαβία στα Αραβικά Εμιράτα.

ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Όπως προκύπτει από τη δημοσιογραφική έρευνα της «Μ», τη μήνυση Καλογρίτσα, τα email που αντάλλαξαν οι δύο πλευρές αλλά και τη μαρτυρία του συνεργάτη της οικογένειας Χούρι, οικονομολόγου, Κυριάκου Τόμπρα, ο οποίος ήταν ο μεσολαβητής των δύο πλευρών, προκειμένου να δικαιολογηθεί η μεταφορά του ποσού η θυγατρική εταιρεία της CCC με την επωνυμία (Al Ghandi& Consolidated Contractors International Company LLC) υπέγραψε στις 22 Αυγούστου 2016 ιδιωτικό συμφωνητικό με τον «Τοξότη».

Βάσει αυτού η κατασκευαστική της οικογένειας Χούρι έχριζε ως υπεργολάβο την εταιρεία Καλογρίτσα για την κατασκευή ενός έργου συνολικής αξίας 45 εκατ. ευρώ στη Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και συγκεκριμένα για το «Al Zahia City Center Mall». Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο έργο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ(!) καθώς και ότι οι προσφορές που κατατέθηκαν φέρουν ημερομηνία Οκτωβρίου 2016. Δηλαδή, δύο μήνες μετά την εκταμίευση των 3.000.000 ευρώ που έδωσαν οι μεγιστάνες των κατασκευών στον Καλογρίτσα για τη δήθεν υπεργολαβία. Φαινομενικά και βάσει των ισχυρισμών των Χούρι ακόμη και στα ελληνικά δικαστήρια η εκταμίευση των χρημάτων αφορούσε προκαταβολή του «Τοξότη» για την ανάληψη κατασκευαστικών εργασιών στα Εμιράτα. Στην πραγματικότητα, όπως αποκαλύπτεται, αφορούσε έναν εύσχημο τρόπο που επέλεξε το δίδυμο Τσίπρα και Παππά, δηλαδή το WhiteHouse και η White Porscha, προκειμένου να επιτευχθεί η συμμετοχή Καλογρίτσα στον τηλεοπτικό διαγωνισμό. Τα χρήματα πράγματι πιστώθηκαν, στις 29 Αυγούστου 2019, σε λογαριασμούς της εταιρείας «Τοξότης» στην Τράπεζα Αττικής, την ίδια κιόλας ημέρα δόθηκαν ως δάνειο στην εταιρεία Ι. Καλογρίτσας Α.Ε. και καταβλήθηκαν μέσω της εγγυητικής επιστολής στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, προκειμένου ο εργολάβος να «χτυπήσει» μια από τις τέσσερις άδειες.

Μετά την αδυναμία Καλογρίτσα να καταβάλει την πρώτη δόση, όπως προέβλεπε ο νόμος και αφού οι Χούρι είχαν υπαναχωρήσει από το project των 50 εκατομμυρίων λόγω του θορύβου που ξέσπασε γύρω από το όνομα του εργολάβου αλλά και πιέσεων που δέχτηκαν από επιχειρηματίες, τα λεφτά έμειναν δεσμευμένα υπέρ του ελληνικού Δημοσίου. Ενδεχομένως το μέγεθος της συγκεκριμένης πολιτικο-μιντιακής διαπλοκής να μην είχε ποτέαποκαλυφθεί εάν στο μεσοδιάστημα το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) δεν κήρυσσε άκυρο τον διαγωνισμό Παππά αναγκάζοντας το Δημόσιο να επιστρέψει την εγγύηση και τις δόσεις στους «καναλάρχες».

Στον λογαριασμό της Ι. Καλογρίτσας ΑΕ επέστρεψαν τα 3.000.000 των Χούρι, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι με προτροπή Παππά τα έριξε στο Documento, το οποίο είχε προλάβει να εκδώσει με δάνεια από την Αττικής. Για λογιστικούς –και όχι οικονομικούς προφανώς μιας και μιλάμε για κατασκευαστική με τζίρους δισεκατομμυρίων- λόγους οι Χούρι διεκδίκησαν στην Ελβετία την επιστροφή του ποσού, συνέχισαν τη δικαστική διαμάχη στην Ελλάδα και πλέον βρίσκονται στη δίνη της πρωτοφανούς πολιτικο-δικαστικής απόφασης που διερευνάται επίσημα από τις εισαγγελικές Αρχές.

Ο WHITE PORSCHA ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Από την ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ Χούρι και Καλογρίτσα, δια μέσω του Κυριάκου Τόμπρα, όπως καταγράφεται στη μήνυση του εργολάβου,ξεχωρίζει το σκέλος που αφορά έναν τραπεζικό λογαριασμό κυπριακής εταιρείας τον οποίο φαίνεται να γνώριζαν «οι επικεφαλής και ο Λευκός Οίκος» (σ.σ. δηλαδή το Μέγαρο Μαξίμου) και η «White Porscha», που άπαντες συνομολογούν, όχι δημόσια βεβαίως, ότι πρόκειται για τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Το συγκεκριμένο μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας έχει γραφτεί στις 7 Αυγούστου του 2016 με αποστολέα τον ΦουάντΧούρι εκ των εκπροσώπων του λιβανέζικου κατασκευαστικού κολοσσού CCC και έχει ως αποδέκτη τον Καλογρίτσα. Στο μήνυμα αυτό όχι μόνο γίνεται αναφορά στον τραπεζικό λογαριασμό μέσω του οποίου μπορεί να γίνει η συναλλαγή αλλά ξεκάθαρα επισημαίνεται πως το Μέγαρο Μαξίμου και η «White Porscha» «είχαν συμφωνήσει τα τραπεζικά στοιχεία των φίλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα». Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, σκοπός είναι η όποια συναλλαγή χρηματοδότησης να μην αφήσει ίχνος για την τελική συναλλαγή! Σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ» αργά η γρήγορα ο κάτοχος του συγκεκριμένου λογαριασμού θα αποκαλυφθεί. Προς το παρόν οι εμπλεκόμενοι έλεγαν ότι πρόκειται για πρόσωπο για το οποίο «δεν υπάρχει λόγος να μπλέξει» μιας και η συγκεκριμένη λύση-πρόταση για να καταστεί νομιμοφανής η συνδιαλλαγή Χούρι-Καλογρίτσα, δεν προχώρησε. Αναλυτικά το επίμαχο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχει ως εξής: «Η ιδέα δεν είναι άμεσα ή έμμεσα να καταγραφούμε σε μια συναλλαγή χρηματοδότησης, η οποία θα αφήσει ίχνος για την τελική συναλλαγή. Οι επικεφαλής και ο Λευκός Οίκος και η White Porscha είχαν συμφωνήσει τα τραπεζικά στοιχεία των «φίλων» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ποιου τα στοιχεία θα χορηγηθούν μέσω του Κυπριακού Αριθμού που είχαν μοιραστεί μαζί σας. Ας παραμείνει σε αυτή τη φόρμουλα». Λίγες ώρες νωρίτερα είχε προηγηθεί άλλο e-mail του ΦουάντΧούρι, στο οποίο γίνεται αναφορά σε «λογαριασμούς φίλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα»,στους οποίους «ο Λευκός Οίκος είχε αναφερθεί».

Η ΕΡΕΥΝΑ

Την ίδια στιγμή θεωρείται δεδομένο ότι η εισαγγελική έρευνα η οποία εκκίνησε με τη μήνυση Καλογρίτσα (την υπόθεση έχει χρεωθεί ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος) αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα αδικήματα πέραν της απάτης επί δικαστηρίω και ψευδούς κατάθεσης που κατήγγειλε ο εργολάβος. Οι εισαγγελικές Αρχές θα κρίνουν εάν προκύπτουν και άλλα αδικήματα όπως ξέπλυμα ή και φοροδιαφυγή και εάν χρειάζεται να διενεργηθεί έρευνα και από τις φορολογικές Αρχές. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εξάλλου, εξετάζονται από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και οι αναφορές Καλογρίτσα για την κατάληξη των 3 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την πλευρά του επιχειρηματία, το ποσό αυτό δόθηκε τελικά με υπόδειξη του Ν. Παππά στη στήριξη της εφημερίδας Documentο.

Χαρακτηριστικά, στη μήνυση αναφέρονται τα εξής: «Κατόπιν τούτου, άπαντες οι εγκαλούμενοι ενεργούντες από κοινού σε συνεννόηση και σε σύμπραξη προέβησαν σε υλοποίηση του κάτωθι εγκληματικού σχεδίου εξαπάτησης του άνω Διαιτητικού Δικαστηρίου και του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, προκειμένου ο όμιλος της CCC να λάβει πίσω το άνω ποσό € 3.000.000, το οποίο είχε καταβληθεί για την άνω αιτία και είχε διατεθεί κατά τις υποδείξεις του τότε υπουργού, κ. Νικόλαου Παππά, για την έκδοση του φιλοκυβερνητικού εντύπου Documento, παρουσιάζοντας ψευδώς στο άνω Διαιτητικό Δικαστήριο, αλλά και σήμερα την 01.07.2020 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ότι το άνω ποσό αποτελεί δήθεν προκαταβολή έναντι της άνω ανύπαρκτης σύμβασης «υπεργολαβίας», η οποία δήθεν δεν υλοποιήθηκε – ούτε και θα μπορούσε άλλωστε, ακριβώς διότι δεν υπήρχε!- , και αξιώνοντας την επιστροφή της προκαταβολής, που δήθεν είχαν δώσει για αυτήν την ανύπαρκτη ‘υπεργολαβία’, προσκομίζοντας ψευδή αποδεικτικά μέσα εις επίρρωση των ψευδών ισχυρισμών τους».

Πάντως, μετά την κατάθεση της μήνυσης, σχεδόν βέβαιο είναι πως ο επιχειρηματίας θα κληθεί να καταθέσει στον εισαγγελέα και εφόσον επαναλάβει όλα όσα ισχυρίζεται στη μήνυσή του για τον Νίκο Παππά, τότε δεν μπορεί παρά η δικογραφία να φύγει από τα χέρια του εισαγγελικού λειτουργού και να σταλεί στη Βουλή, όπως ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Σε μια τέτοια περίπτωση η Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα πρέπει να προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής, ενώ η έρευνα του εισαγγελέα θα συνεχιστεί για τα μη πολιτικά πρόσωπα.

Η ∆ΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΕΤΣΟ

Τη στιγμή που η δικογραφία για τη μήνυση που κατέθεσε ο εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας αποκαλύπτοντας τη διαπλοκή που στήθηκε το 2016 προκειμένου να δημιουργηθεί το SYRIZA Channel, με τη συμμετοχή της οικογένειας Χούρι και της πρώην κυβέρνησης βρίσκεται στην εισαγγελία Πρωτοδικών, ενδεχομένως η εισαγγελική Αρχή να επιλέξει να συσχετίσει τη συγκεκριμένη υπόθεση με τη δικογραφία που εκκρεμεί σε βάρος του πρώην γγ ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσου, αλλά και των μελών της Επιτροπής του διαγωνισμού-φιάσκο για τις τηλεοπτικές άδειες. Πρόκειται για την υπόθεση την οποία και πάλι είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» τον Ιούλιο του 2019, φέρνοντας στο φως το πόρισμα του εισαγγελέα Εφετών, Παναγιώτη Αθανασίου ο οποίος ζητούσε τη δίωξη του πρώην υφυπουργού, των μελών της Επιτροπής αλλά και του Ιωάννη Καλογρίτσα. Στην παραγγελία-καταπέλτη ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Κρέτσος και τα μέλη της επιτροπής έκαναν τα αδύνατα δυνατά «με αποκλειστικό σκοπό να ευνοήσουν την εταιρεία του Ιωάννη- Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, μη ελέγχοντας καθόλου, ή πάντως όχι ουσιωδώς, τον τρόπο κτήσεως των περιουσιακών στοιχείων με τα οποία θα κατέβαλε το ποσό της προσφοράς του ή λαμβάνοντας υπόψη έγγραφα και δικαιολογητικά τα οποία με βάση την προκήρυξη δεν έπρεπε και δεν μπορούσαν να λάβουν υπόψη». Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την παραγγελία του κ. Αθανασίου, ασκήθηκε στις 18 Απριλίου 2019 ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα Ιωάννη Σέβη.

Στη συνέχεια διαβιβάσθηκε σε πταισματοδίκη όπου οι εμπλεκόμενοι μεταξύ των οποίων και ο κ. Κρέτσος κλήθηκαν να παράσχουν εξηγήσεις. Από τον πταισματοδίκη η δικογραφία επέστρεψε στην εισαγγελία στις 15 Ιουλίου 2019, ενώ στις 8 Οκτωβρίου 2019 χρεώθηκε σε αντεισαγγελέα Πρωτοδικών. Πέρασαν αρκετοί μήνες με τη δικογραφία να παραμένει στα εισαγγελικά γραφεία, ενώ στις 3 Ιουνίου 2020 η εισαγγελία τη διαβιβάζει εκ νέου σε πταισματοδίκη για συμπληρωματικές εξηγήσεις από όπου επέστρεψε και πάλι στα χέρια αντεισαγγελέα στις 10 Ιουνίου 2020.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα ραντεβού Καλογρίτσα µε Τσίπρα (στο Μαξίµου) και καναλάρχες

White House: Οι πλούσιοι «γαμπροί» που έψαχναν για τον Καλογρίτσα. Τα ραντεβού με Κυριακού, Κοντομηνά, Σαββίδη και Μαρινάκη

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ