Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Οι ΗΠΑ εξετάζουν επαναφορά της θανατικής ποινής για τον βομβιστή του Μαραθωνίου της Βοστόνης

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης της Βοστόνης ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να επανεξετάσει το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής για τον Τζοχάρ Τσαρνάγιεφ , που είχε καταδικαστεί για τη βομβιστική επίθεση στον ετήσιο μαραθώνιο της Βοστόνης το 2013

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε μια έκθεση 48 σελίδων που παρουσίασε χθες, ισχυρίζεται ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο λαθεμένα αναθεώρησε την απόφαση για τη θανατική ποινή του Τσαρνάγιεφ και έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή νέας δίκης, για να ορισθεί η απόφαση για την ποινή που πρέπει να του επιβληθεί για την τρομοκρατική επίθεση που διοργάνωσε με τον αδερφό του, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τρεις άνθρωποι και να τραυματισθούν περισσότεροι από 260, πολλοί εκ των οποίων ακρωτηριάσθηκαν.

Ο Τσαρνάγεφ, ο οποίος είναι σήμερα 27 ετών, γεννήθηκε στο Καζακστάν και είναι πολίτης των ΗΠΑ.

Ο Ντέιβιντ Πάτον, δικηγόρος του Τσαρνάγεφ, επιχειρηματολογώντας είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να επιτρέψει στον πελάτη του να εκτίσει την ποινή ισόβιας κάθειρξης. Ο ίδιος ο Πάτον δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να σχολιάσει την απόφαση.

Στις 15 Απριλίου του 2013 δυο εκρήξεις με διαφορά 12 δευτερολέπτων σημειώθηκαν στο κέντρο της Βοστόνης σε μικρή απόσταση από τον τερματισμό του ετήσιου μαραθωνίου, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τρείς άνθρωποι και να τραυματισθούν περισσότεροι από 260. Λίγες μέρες αργότερα η αστυνομία εντόπισε τα ίχνη των αδερφών Τσαρνάγεφ. Κατά την προσπάθεια σύλληψης του, ο μεγαλύτερος αδερφός ο Ταμερλάν Τσαρνάγεφ σκοτώθηκε. Ο Τζοχάρ τραυματίσθηκε και συνελήφθη. Τις μέρες πουν επακολούθησαν της βομβιστικής επίθεσης, σκότωσαν επίσης έναν αστυνομικό τον Σον Κόγιερ.

Στις 8 Απριλίου του 2015 το δικαστήριο έκρινε τον Τζοχάρ Τσαρνάγεφ ένοχο για τις 30 κατηγορίες, ανακοινώνοντας την εσχάτη των ποινών. Οι ένορκοι το 2015 αποφάνθηκαν ότι ο Τσαρνάγεφ είναι ένοχος και για τις 30 κατηγορίες που αντιμετωπίζει και αργότερα του άξιζε η θανατική ποινή για τη βόμβα που είχε τοποθετήσει εξαιτίας της οποία σκοτώθηκε ο ηλικίας 8 ετών Μάρτιν Ριτσαρντ, η 23χρονη Κινέζα φοιτήτρια Λίντζι Λού και η 29χρονη διευθύντρια εστιατορίου Κρίστλ Κάμπελ. Τον Ιούλιο του 2020 το εφετείο αναίρεσε την απόφαση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα επιχειρήματα των συνηγόρων υπεράσπισης, σύμφωνα με τα οποία η δίκη σε σχέση με την υπόθεση δεν ήταν αμερόληπτη , καθώς πραγματοποιήθηκε στην πόλη όπου πραγματοποιήθηκε η τρομοκρατική επίθεση.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε απευθυνθεί το περασμένο φθινόπωρο στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας να επαναφέρει τη θανατική ποινή για τον Τσαρνάγεφ. Ωστόσο τότε το υπουργείο, ελέγχονταν από του Ρεπουμπλικάνους, υποστηρικτές του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που ήσαν υπέρ της θανατικής ποινής. Ο νυν πρόεδρος που έχει διορίσει στο αξίωμα του υπουργού Δικαιοσύνης τον Μέρικ Γκάρλαντ, παλαιότερα είχε ταχθεί κατά της θανατικής ποινής ενώ είχε υποσχεθεί ότι κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι θα την καταργήσει. Η στάση του υπουργείου Δικαιοσύνης και κατά συνέπεια της κυβέρνησης Μπάιντεν στην υπόθεση Τσαρνάγεφ ενδέχεται να είναι ενδεικτική για ένα από τα πιο επίκαιρα ζητήματα της κοινωνικής ζωής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Διαβάστε επίσης 

Συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν : Απίθανο να αποδώσει χειροπιαστές συμφωνίες

Αμερικανικό αεροπλανοφόρο και η δύναμη κρούσης του πλέουν στη Νότια Σινική Θάλασσα

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ