Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Οι κερδισμένοι και οι… χαμένοι του πακέτου της ΔΕΘ

Ενισχύσεις σε συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους, εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, φοροελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές ή θα ανοίξουν τα κλειστά διαμερίσματά τους, έκτακτες εισοδηματικές ανάσες σε ευάλωτα νοικοκυριά, μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής στέγης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πακέτο της ΔΕΘ που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδίκευσε τη Δευτέρα (09/09) το οικονομικό επιτελείο.

Ξεδιπλώνοντας τον οδικό χάρτη μέχρι το 2027 ο Πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα την αύξηση του μέσου εισοδήματος τόσο στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα όσο και στις συντάξεις, την προστασία της οικογένειας και των ευάλωτων, την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος και της επιχειρηματικότητας.

Η αποκωδικοποίηση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
Ωστόσο, από την πρωθυπουργική ομιλία έλειπαν μέτρα που θα έδιναν μεγαλύτερες ανάσες στα νοικοκυριά όπως παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία επιβαρύνει τους συνταξιούχους και εξανεμίζει την αύξηση στις συντάξεις, ενώ φαίνεται να ξεχάστηκε η μείωση κατά 30% μεσοσταθμικά των τεκμηρίων διαβίωσης.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες περίμεναν να ακούσουν περισσότερες αλλαγές στο τεκμαρτό εισόδημά τους, ενώ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις εκτιμάται ότι οι παρεμβάσεις είναι περιορισμένες, με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει ότι «το να κάνουμε πιο δραστικές παρεμβάσεις αυτή τη στιγμή δεν θα έλυνε το πρόβλημα δραστικά».

Συνταξιούχοι
Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου από 2,2% έως 2,5% περισσότερες από 2.000.000 συντάξεις. Η αύξηση στις συντάξεις είναι κατά μέσο όρο 25 ευρώ τον μήνα. Οι χαμηλές συντάξεις των 500 ευρώ ως 600 ευρώ θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 15 ευρώ, ενώ οι μεσαίες συντάξεις των 1.000 ευρώ ως 1.400 ευρώ θα αυξηθούν 25 έως 35 ευρώ.

Η εθνική σύνταξη από 426,17 ευρώ θα ανέλθει σε 436,8 ευρώ ενώ η βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ από 399,54 ευρώ θα αυξηθεί σε 409,5 ευρώ. Το τελικό ποσοστό της αύξησης θα ανακοινωθεί προς το τέλος του φθινοπώρου, όταν θα υπάρχει η τελική εκτίμηση για τα δύο βασικά οικονομικά μεγέθη, τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ.

Χωρίς αύξηση
Ωστόσο χωρίς την αύξηση στις συντάξεις θα μείνουν περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι λόγω της προσωπικής διαφοράς και της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ). Ηδη καταγράφονται αντιδράσεις δεδομένου ότι η ΕΑΣ έπρεπε ήδη να είχε αναμορφωθεί ή καταργηθεί αφού είναι το τελευταίο μνημονιακό μέτρο ενώ παράλληλα η προσωπική διαφορά «εμποδίζει» το 1/3 των παλιών συνταξιούχων (πριν από το 2016) να πάρουν αύξηση έστω και ένα ευρώ!

Ειδικότερα μηδενικές ή αρνητικές αυξήσεις θα… λάβουν χιλιάδες συνταξιούχοι, με συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, χωρίς να έχουν προσωπική διαφορά, λόγω της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ), ένα ιδιότυπο αδικαιολόγητο φορολογικό χαράτσι. Αφορά όσους έχουν κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων μεγαλύτερο των 1.400 ευρώ.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς
Οι 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα μέχρι 1.600 ευρώ και προσωπική διαφορά που δεν θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους το 2025 θα λάβουν τον Δεκέμβριο επίδομα έως και 200 ευρώ.

Ευάλωτα νοικοκυριά
Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα πάνω από 1 εκατ. ευάλωτα νοικοκυριά θα λάβουν οικονομική ενίσχυση. Το επίδομα θα καταβληθεί σε:

– 767.000 δικαιούχους του επιδόματος παιδιού. Θα εισπράξουν τον Δεκέμβριο μία επιπλέον δόση του επιδόματος

– 220.000 δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων από ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ. Θα ενισχυθούν με 200 ευρώ

– 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικοι. Θα ενισχυθούν με 200 ευρώ

– 205.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Θα το λάβουν αυξημένο κατά 50%.

Εργοδότες – εργαζόμενοι
Μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2025 κατά 1% οι ασφαλιστικές εισφορές, αντί 0,5% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, Η εμπροσθοβαρής μείωση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα θα επιμεριστεί σε 0,5 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζόμενους και σε 0,5 ποσοστιαίες για τους εργοδότες.

Ετσι οι συνολικές εισφορές των εργοδοτών, από 22,29% που είναι σήμερα, θα διαμορφωθούν σε 21,79 % ενώ των εργαζομένων από 13,87% σήμερα σε 13,37%. Σύνολο 35,16% από 36,16% σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από την ελάφρυνση των επιχειρήσεων, θα δουν και οι μισθωτοί στην τσέπη τους υψηλότερες καθαρές αποδοχές. Για έναν μισθωτό που παίρνει 1.200 ευρώ η αύξηση είναι της τάξης των 5 ευρώ τον μήνα.

Δημόσιοι υπάλληλοι
Από την άνοιξη, σχεδόν 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν νέες ετήσιες αυξήσεις, οι οποίες, σταδιακά, θα φτάσουν και τα 100 ευρώ τον μήνα. Στην πράξη θεσμοθετείται ένας νέος μηχανισμός σύνδεσης του εισαγωγικού κλιμακίου στο Δημόσιο με τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα.

Οι αυξήσεις που θα δίνονται κάθε χρόνο από το 2025 στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα θα αυξάνουν ισόποσα και το εισαγωγικό κλιμάκιο του Δημοσίου, όπως επίσης και όλα τα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια των δημοσίων υπαλλήλων.

Σήμερα ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο είναι 850 ευρώ, δηλαδή είναι πάνω από τα 830 ευρώ του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα. Από το 2025 συνδέεται με τον κατώτατο και τις ετήσιες αυξήσεις του, με στόχο να μην υπολείπεται ο εισαγωγικός μισθός του Δημοσίου από τον κατώτατο του ιδιωτικού τομέα και να φτάσει και το εισαγωγικό κλιμάκιο στο Δημόσιο στα 950 ευρώ το 2027.

Να ακολουθήσει δηλαδή την πορεία αυξήσεων των μισθών του ιδιωτικού τομέα την επόμενη 3ετία. Ωστόσο στους δημοσίους υπαλλήλους δεν θα αυξάνεται ετησίως μόνο το εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο (όπως συμβαίνει με τον κατώτατο στον ιδιωτικό τομέα) αλλά η αύξηση θα δίνεται ισόποση (σε ευρώ) σε όλους τους δημπσίους υπαλλήλους και σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια.

Άνεργοι
Τα επιδόματα ανεργίας αναμορφώνονται, αποφεύγοντας να λειτουργούν ως άλλοθι φτώχειας ή αδήλωτης εργασίας. «Αν κάποιος μπορεί – και μπορεί σήμερα – να βρει εργασία, δεν πρέπει να είναι εξαρτημένος από το επίδομα ανεργίας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του.

Το νέο επίδομα σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, θα καταβάλλεται εμπροσθοβαρώς, δηλαδή αυξημένο στους πρώτους 3 μήνες και μειούμενο στη συνέχεια, ενώ θα δίδεται και έξτρα ποσό ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης των ανέργων. Το νέο επίδομα θα εφαρμοστεί πιλοτικά στην αρχή σε 10.000 με 15.000 ανέργους και μετά τα μέσα του 2025 θα ισχύει για όλους τους δικαιούχους που κυμαίνονται μεταξύ 110.000 και 150.000.

Επιδόματα
Ερχονται αλλαγές και πιθανώς νέα κριτήρια σε τρία βασικά κοινωνικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ: το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα στέγασης, το επίδομα παιδιού, ώστε οι ενισχύσεις να κατευθύνονται στους πραγματικά ευάλωτους, οι οποίοι θα παίρνουν και υψηλότερα ποσά. Το 50% των επιδομάτων θα είναι κλειδωμένο σε προπληρωμένη κάρτα για την πληρωμή συγκεκριμένων υπηρεσιών (λογαριασμοί, κ.λπ.) και το άλλο 50% θα το παίρνει ο δικαιούχος.

Ελεύθεροι επαγγελματίες
Καταργείται πλήρως το τέλος επιτηδεύματος με ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση. Το ελάχιστο φορολογητέο ποσό των ελεύθερων επαγγελματιών θα μειώνεται και σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500, ενώ το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά.

Ιδιοκτήτες ακινήτων
Εκπτωση 20% (από 10% φέτος) στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ θα κερδίσουν το 2025 οι ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από φυσικές καταστροφές (σεισμούς, πυρκαγιές και πλημμύρες). Η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ παραμένει για όσους έχουν ασφαλισμένα από θεομηνίες ακίνητα μεγαλύτερης αξίας (άνω των 500.000 ευρώ) αλλά όσοι δεν ασφαλίσουν τα ακίνητά τους, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.

Κλειστά διαμερίσματα
Οσοι ανοίξουν τα κλειστά διαμερίσματα και θα τα διαθέσουν στην αγορά για μακροχρόνια μίσθωση αλλά και όσοι εγκαταλείψουν το καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης και γυρίσουν τα σπίτια τους στην μακροχρόνια μίσθωση θα απαλλαγούν από το φόρο εισοδήματος για τα ενοίκια που θα εισπράξουν για τρία χρόνια.

«Σπίτι μου 2»
Το δεύτερο τρίμηνο του 2025 αναμένεται να ανοίξει ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Σπίτι μου», ύψους 2 δισ. ευρώ το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με το «Σπίτι μου 2» πάνω 15.000 πολίτες ηλικίας έως 50 ετών θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν κατοικία με φθηνό στεγαστικό δάνειο καθώς το επιτόκιο θα είναι μειωμένο κατά 50% σε σχέση με το επιτόκιο που χορηγούν οι τράπεζες τα στεγαστικά δάνεια.

Ατοκα δάνεια
Ενα νέο πρόγραμμα προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ με κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα τρέξει για να προσφέρει δάνεια έως 20.000 ευρώ, με μηδενικό επιτόκιο, σε ιδιοκτήτες 20.000 κατοικιών με στόχο την ενεργειακή τους αναβάθμιση.

Νέοι γονείς
Ενισχύονται κατά 20 εκατομμύρια τα επιδόματα προς νέους γονείς, με 173.000 vouchers και 20.000 νέες θέσεις παιδικών σταθμών. Επίσης οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.

Τρίτεκνοι
Σύγκλιση των δικαιωμάτων των τρίτεκνων με των πολύτεκνων, ανεξάρτητα από εισόδημα: από τον διορισμό στο Δημόσιο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.

Αγρότες
Μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, από το 2025 και για τα επόμενα χρόνια τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο. Επίσης θεσμοθετείται ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι και να καταργείται μέρος του οφειλόμενου κεφαλαίου ενώ σε βάθος χρόνου η αποπληρωμή θα γίνεται με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης εμπράγματων βαρών.

Airbnb
Στον «πάγο» για ένα έτος μπαίνει η έκδοση νέων αδειών για ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωση στο 1ο, 2ο και 3ο διαμέρισμα της Αθήνας με τον Πρωθυπουργό να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων εάν χρειαστεί.

Αύξηση τέλους στη διαμονή
Αυξάνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών. Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο τέλος για ξενοδοχεία και καταλύματα διαμορφώνεται από 2 έως 15 ευρώ ενώ για ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε 8 ευρώ. Τα συγκεκριμένα έσοδα θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες για να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι.

Επιχειρήσεις
Διευρύνονται τα κίνητρα για την καινοτομία, τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και εξαγορές με φορολογικές εκπτώσεις μέχρι και 315% για επενδύσεις στην έρευνα. Επίσης, περιορίζεται στις 100.000 ευρώ το ελάχιστο όριο κεφαλαίου μιας εταιρίας που προκύπτει από μετασχηματισμό μικρότερων. Ολες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει, υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Διαφορετικά, δεν θα αποζημιώνονται.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ