Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε στο λεγόμενο συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησής του το σχέδιό του, σε αδρές γραμμές, για τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας αφού τερματιστεί ο πόλεμος με τη Χαμάς.
Το σχέδιο, ένα μονοσέλιδο έγγραφο που παρουσιάστηκε από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου αργά το βράδυ, προβλέπει ότι την «επόμενη μέρα» του πολέμου, όλη η παραθαλάσσια περιοχή της Γάζας θα διοικείται από τον ισραηλινό στρατό, αναφέρει το χθεσινοβραδινό δημοσίευμα.
Το έγγραφο είναι σε μεγάλο βαθμό μια συλλογή αρχών και αξιώσεων τις οποίες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εκφράζει από την αρχή του πολέμου, αλλά είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται επίσημα στο υπουργικό συμβούλιο για έγκριση.
Για περισσότερους από τέσσερις μήνες, ο Νετανιάχου έχει σταματήσει να διεξάγει συζητήσεις στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας σχετικά με την «επόμενη μέρα», φοβούμενος ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρήγματα στον δεξιό συνασπισμό του. Ορισμένοι από τους ακροδεξιούς υπουργούς του στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν τέτοιες συναντήσεις για να πιέσουν για την αποκατάσταση των ισραηλινών εποικισμών στη Γάζα και τον μόνιμο ισραηλινό έλεγχο της Λωρίδας – πολιτικές στις οποίες ο πρωθυπουργός λέει ότι αντιτίθεται και σίγουρα θα οδηγούσαν στη διάλυση της εναπομείνασας υποστήριξης που απολαμβάνει το Ισραήλ από τη Δύση.
Ο Νετανιάχου αρκέστηκε να πει ότι δεν θα επιτρέψει στην Παλαιστινιακή Αρχή να επιστρέψει για να κυβερνήσει τη Γάζα. Μερικές φορές έχει διαφοροποιήσει αυτόν τον ισχυρισμό λέγοντας ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στην Παλαιστινιακή Αρχή με τη σημερινή της μορφή να επιστρέψει στον παλαιστινιακό θύλακα, υποδεικνύοντας ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να ζήσει με μια μεταρρυθμισμένη Παλαιστινιακή Αρχή, κατεύθυνση προς την οποία πίεζε η κυβέρνηση Μπάιντεν. Άλλες φορές, ωστόσο, ο Νετανιάχου έχει εκφράσει μια πιο ολοκληρωτική απόρριψη στο να επιτρέψει στη Γάζα να γίνει «Φαταχστάν» – αναφερόμενος στο πολιτικό κόμμα του οποίου ηγείται ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
Συγκεκριμένα, το έγγραφο αρχών που παρουσίασε ο Νετανιάχου στους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας στη συνεδρίαση της Πέμπτης το βράδυ δεν κατονομάζει συγκεκριμένα την Παλαιστινιακή Αρχή ούτε αποκλείει τη συμμετοχή της στη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας.
Αντίθετα, λέει ότι οι πολιτικές υποθέσεις στη Γάζα θα διοικούνται από «τοπικούς αξιωματούχους» που έχουν «διοικητική εμπειρία» και που δεν συνδέονται με «χώρες ή οντότητες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».
Η γλώσσα είναι ασαφής, αλλά θα μπορούσε να καλύπτει ομάδες που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το Κατάρ και το Ιράν – όπως και η Χαμάς – ή πιθανώς την Παλαιστινιακή Αρχή, το πρόγραμμα πρόνοιας της οποίας περιλαμβάνει πληρωμές σε καταδικασμένους τρομοκράτες και τις οικογένειές τους.
Μια δήλωση από το γραφείο του Νετανιάχου ανέφερε ότι το έγγραφο βασίζεται σε αρχές ευρέως αποδεκτές από το κοινό και ότι θα χρησιμεύσει ως βάση για μελλοντικές συζητήσεις σχετικά με τη μεταπολεμική διαχείριση της Γάζας.
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο του Νετανιάχου για τη Γάζα
Το σχέδιο ξεκινά ορίζοντας μια αρχή για άμεσο χρονικό διάστημα: Ο IDF θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να επιτύχει τους στόχους του, που είναι η καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων και της κυβερνητικής υποδομής της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, η επιστροφή των ομήρων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου. και την άρση κάθε απειλής για την ασφάλεια από τη Λωρίδα της Γάζας μακροπρόθεσμα. Ο IDF θα διατηρήσει μια απεριόριστη ελευθερία να επιχειρεί σε ολόκληρη τη Λωρίδα προκειμένου να αποτρέψει την αναζωπύρωση της τρομοκρατικής δραστηριότητας, αναφέρει το έγγραφο, περιγράφοντας αυτό ως μια ενδιάμεση αρχή.
Το σχέδιο αναφέρει ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει με το ήδη σε εξέλιξη έργο του για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων της Λωρίδας, προσθέτοντας ότι θα παραμείνει σε ισχύ «όσο υπάρχει ανάγκη ασφάλειας για αυτό».
Αυτό το σχέδιο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με μία από τις αρχές της ίδιας της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη μεταπολεμική Γάζα, η οποία αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει μείωση στην επικράτεια του θύλακα.
Τι προβλέπει ο Νετανιάχου για τα σύνορα με Αίγυπτο
Το έγγραφο που παρουσίασε ο Νετανιάχου προσφέρει επίσης τις πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες μέχρι σήμερα σχετικά με τα πλάνα του Ισραήλ για τα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας, τα οποία μαστίζονται από το λαθρεμπόριο τόσο πάνω όσο και κάτω από το έδαφος. Δηλώνει ότι το Ισραήλ θα επιβάλει ένα «κλείσιμο νοτίως» των συνόρων σύνορα για να αποτρέψει την αναβίωση της τρομοκρατικής δραστηριότητας. Το κλείσιμο θα διατηρηθεί με τη βοήθεια των ΗΠΑ και σε συνεργασία με την Αίγυπτο «όσο είναι δυνατόν», αναφέρει το έγγραφο σε μια προφανή αναγνώριση της αποδοκιμασίας του σχεδίου από το Κάιρο λόγω της φαινομενικής παραβίασης της κυριαρχίας του. Το έγγραφο προσέθεσε ότι «το νότιο κλείσιμο θα αποτελείται από μέτρα που στοχεύουν στην αποτροπή του λαθρεμπορίου από την Αίγυπτο — τόσο υπόγεια όσο και υπέργεια, συμπεριλαμβανομένης της διάβασης της Ράφα».
Επίσης, στο ενδιάμεσο στάδιο, το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας «σε ολόκληρη την περιοχή δυτικά της Ιορδανίας», από ξηρά, αέρα και θάλασσα «για να αποτρέψει την ενίσχυση τρομοκρατικών στοιχείων στη [Δυτική Όχθη] και τη Λωρίδα της Γάζας και να αποτρέψει απειλές από αυτούς προς το Ισραήλ», αναφέρει το έγγραφο.
Πλήρης αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας
Το σχέδιο του Νετανιάχου προβλέπει την «πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας… πέρα από αυτό που απαιτείται για τις ανάγκες της διατήρησης της δημόσιας τάξης». Προσθέτει ότι το Ισραήλ θα είναι υπεύθυνο για την υλοποίηση αυτού του στόχου στο ορατό μέλλον, αφήνοντας ενδεχομένως την πόρτα ανοιχτή για άλλες δυνάμεις να ολοκληρώσουν τη δουλειά στη γραμμή.Εκτός από τους «τοπικούς αξιωματούχους» τους οποίους οραματίζεται ο Νετανιάχου να είναι υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη και την παροχή δημοσίων υπηρεσιών, το έγγραφο προσθέτει ότι το Ισραήλ θα προωθήσει επίσης ένα «σχέδιο αποριζοσπαστικοποίησης… σε όλα τα θρησκευτικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά ιδρύματα στη Γάζα».
Και αυτό θα προωθηθεί «όσο το δυνατόν περισσότερο με τη συμμετοχή και τη βοήθεια αραβικών χωρών που έχουν εμπειρία στην προώθηση της αποριζοσπαστικοποίησης».
Αυτή η γραμμή φαίνεται να είναι ένα νεύμα προς τις χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και οι δύο έχουν επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι δεν θα διαδραματίσουν κανένα ρόλο στην αποκατάσταση της Γάζας εκτός εάν είναι μέρος ενός πλαισίου που στοχεύει σε ένα ενδεχόμενο δύο λύση του κράτους.
Οι αναλυτές εξέφρασαν επίσης έντονο σκεπτικισμό για τον στόχο του Νετανιάχου να χρίσει ανεξάρτητους ηγέτες παλαιστινιακών φυλών, σημειώνοντας την πιθανότητα ότι οποιοσδήποτε αρχηγός παλαιστινιακής κοινότητας φανεί ανοιχτά και μονομερώς να συνεργάζεται με το Ισραήλ θα απωλέσει τη νομιμοποίησή του ταχέως και ενδεχομένως να τεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο. Λένε ότι μια παρόμοια προσπάθεια προχώρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά την εισβολή τους στο Ιράκ πριν από δύο δεκαετίες η οποία απέτυχε.
Κλείσιμο της UNRWA
Μια άλλη βασική πτυχή του εγγράφου αρχών του Νετανιάχου είναι το κλείσιμο της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA. Το έγγραφο σημειώνει την υποτιθέμενη συμμετοχή 12 στελεχών της UNRWA στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και αναφέρει ότι το Ισραήλ θα εργαστεί για να αντικαταστήσει την υπηρεσία με «υπεύθυνους διεθνείς οργανισμούς βοήθειας».
Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, ένας ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος, είπε ότι η Ιερουσαλήμ αντιτίθεται στην άμεση διάλυση της UNRWA. Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι η UNRWA είναι επί του παρόντος ο κύριος οργανισμός διανομής βοήθειας στο έδαφος και ότι το κλείσιμό της κινδυνεύει με μια ανθρωπιστική καταστροφή που θα μπορούσε να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει τις μάχες του εναντίον της Χαμάς.
Συγκεκριμένα, το έγγραφο διευκρινίζει ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει την έναρξη της ανοικοδόμησης της Γάζας μόνο μετά την ολοκλήρωση της αποστρατιωτικοποίησης της Λωρίδας και την έναρξη της «διαδικασίας αποριζοσπαστικοποίησης».
«Το σχέδιο αποκατάστασης θα χρηματοδοτηθεί και θα καθοδηγηθεί από χώρες αποδεκτές από το Ισραήλ», αναφέρει το έγγραφο, και πάλι σε αντίθεση με πολλές από τις χώρες που θεωρούνται πιθανοί δωρητές, που απαιτούν η ανοικοδόμηση της Γάζας να γίνει παράλληλα προς έναν πολιτικό ορίζοντα για τους Παλαιστίνιους.
Το σχέδιο του Νετανιάχου ολοκληρώνεται επαναλαμβάνοντας ένα ζευγάρι αρχών που εγκρίθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τόσο από το υπουργικό συμβούλιο όσο και από την Κνεσέτ: ότι το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά οποιεσδήποτε διεθνείς επιταγές σχετικά με μια μόνιμη διευθέτηση με τους Παλαιστινίους, η οποία θα πρέπει να επιτευχθεί μόνο μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών, χωρίς προϋποθέσεις ; και ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να αντιτίθεται στη μονομερή αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, την οποία θεωρεί «ανταμοιβή για τον τρόμο».
Πηγή: Times of Israel, Haaretz
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γάζα: Θα αποδείξουμε τη γενοκτονία του Ισραήλ, λέει ο Αλτούν – Συνεχίζονται οι ακροάσεις στο ΔΔΔ
Πόλεμος στο Ισραήλ: Ασθενείς πέθαναν από διακοπή οξυγόνου μετά από βομβαρδισμό σε νοσοκομείο