Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Οι μεγιστάνες του πλανήτη έγιναν φτωχότεροι κατά $2 τρισ. το 2022 – Μεγάλοι χαμένοι ο Musk και η τεχνολογία

Ήταν μια κακή χρονιά για τους δισεκατομμυριούχος – και όχι μόνο για όσους χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους ή συνελήφθησαν. Αφού πρόσθεσαν τρισεκατομμύρια στις περιουσίες τους το 2020 και το 2021, οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου δέχθηκαν κλυδωνισμούς τον τελευταίο χρόνο λόγω της πτώσης των χρηματιστηριακών αγορών, του πολέμου στην Ουκρανία και του πληθωριστικού ράλι.

Του Chase Peterson-Withorn

Συνολικά οι μεγιστάνες του πλανήτη έχασαν 1,9 τρισ. δολάρια το 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes, με τη συλλογική τους περιουσία να υποχωρεί από τα 13,8 τρισ. δολάρια την 1/1/2022 στα 11,9 τρισ. δολάρια στις 9 Δεκεμβρίου. Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων έχει επίσης μειωθεί, από 2.671 σε 2.523, σύμφωνα με το real-time tracker του Forbes, καθώς μεγιστάνες όπως ο Sam Bankman-Fried, ο Kanye West και ο ιδρυτής της Rivian, RJ Scaringe, έχουν τεθεί εκτός του κλαμπ των δισεκατομμυριούχων.

Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχθηκαν οι 300 δισεκατομμυριούχοι από τον τομέα τεχνολογίας, οι οποίοι έχασαν πάνω από 1 τρισ. δολάρια στο έτος. Μετά από δύο χρόνια που ο κλάδος απογειώθηκε, εξαιτίας της πανδημίας αλλά της υπερβολικής προθυμίας που επέδειξαν οι επενδυτές για τις μετοχές τεχνολογίας και τις start-ups, η κατάσταση έχει… επιστρέψει στη Γη. Οι εταιρείες μειώνουν το κόστος, απολύουν εργαζομένους και αποσύρουν τις δημόσιες εγγραφές. Η μετοχή της Amazon κατρακύλησε κατά περίπου 50%, μειώνοντας την καθαρή αξία του ιδρυτή της Jeff Bezos κατά 80 δισεκατομμύρια δολάρια. Η μετοχή της Alphabet, μητρικής της Google, έχει χάσει 36%, και οι συνιδρυτές Larry Page και Sergey Brin έχουν χάσει από την περιουσία τους περισσότερα από 40 δισ. δολάρια έκαστος. Ο τίτλος Microsoft έχει βυθιστεί κατά 27%, πλήττοντας τα πλούτη του συνιδρυτή Bill Gates και του πρώην CEO Steve Ballmer, αν και η κακή χρονιά του Gates οφείλεται κυρίως στον… εαυτό του: Το περασμένο καλοκαίρι έκανε δωρεά ύψους 20 δισ. δολαρίων στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τον οποίο το Forbes κατατάσσει στους μεγιστάνες των ΜΜΕ και ψυχαγωγίας, είναι φτωχότερος κατά περίπου 78 δισ. δολάρια φέτος, καθώς η μετοχή της Meta, μητρικής του Facebook, κατρακύλησε κατά 66%.

Μακράν ο μεγαλύτερος χαμένος του 2022 είναι ο Elon Musk, τον οποίο το Forbes κατατάσσει στην κατηγορία των δισεκατομμυριούχων της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του προέρχεται από την εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla. Η μετοχή της Tesla σημείωσε βουτιά 60% από την αρχή του έτους και έως τις 20 Δεκεμβρίου, εν μέρει λόγω των φόβων ότι ο Musk, διευθύνων σύμβουλος και της κατασκευάστριας πυραύλων SpaceX, αφιερώνει πάρα πολύ χρόνο και χρήμα στο “καινούργιο παιχνίδι” του, το Twitter (όπου προς το παρόν είναι επίσης CEO). Ο Musk έχει χάσει περισσότερα από 115 δισ. δολάρια της περιουσίας του το 2022, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes. Ξεκίνησε τη χρονιά ως ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη με τεράστια διαφορά, περίπου 70 δισ. δολάρια μπροστά από τον Γάλλο βασιλιά των ειδών πολυτελείας Bernard Arnault, από τον οποίο εκθρονίστηκε νωρίτερα τον Δεκέμβριο και η καθαρή του αξία συνέχισε να υποχωρεί.

Οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι έχουν χάσει τα περισσότερα χρήματα φέτος, με περίπου 660 δισεκατομμύρια δολάρια συλλογικού πλούτου να έχουν εξανεμιστεί. Εκτός από τις βαριές απώλειες που υπέστη ο Musk και οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας της χώρας, Αμερικανοί επιχειρηματίες όπως ο συνιδρυτής της Nike, Phil Knight, (ο οποίος έχει χάσει 18,3 δισ. δολάρια), το πρώην αφεντικό της Estee Lauder, Leonard Lauder (-9,8 δισ. δολάρια) και ο ιδρυτής της Rocket Mortgage Dan Gilbert (-8,1 δισ. δολάρια) κατατάσσονται μεταξύ των Αμερικανών που είχαν μια πολύ κακή χρονιά.

Η Κίνα, η οποία είχε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την κρίση της πανδημίας, τις διαμαρτυρίες των πολιτών για τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και την μείωση της παγκόσμιας ζήτησης, δεν τα πήγε πολύ καλύτερα. Οι Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχουν χάσει συνολικά 620 δισ. δολάρια, με μεγάλους χαμένους τον συνιδρυτή της Alibaba, Jack Ma (-13,1 δισ. δολάρια), ο οποίος φέρεται να έχει μετεγκατασταθεί στην Ιαπωνία, τον κληρονόμο ακινήτων Yang Huiyan (-11,6 δισ. δολάρια) και τον μεγιστάνα του εμφιαλωμένου νερού Zhong Shanshan (-11,3 δισ. δολάρια).

Στο μεταξύ, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να επηρεάζει τους Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι έχουν πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις και τα προβλήματα της ρωσικής οικονομίας, με την καθαρή τους αξία να εκτιμάται πως έχει κατρακυλήσει κατά 150 δισ. δολάρια το 2022.

Παρόλα αυτά, δεν τα πάνε όλοι άσχημα. Νέοι δισεκατομμυριούχοι έχουν εμφανιστεί, όπως ο μεγιστάνας των επενδύσεων και του αθλητισμού Todd Boehly και ο σχεδιαστής Tom Ford. Και ήταν μια σπουδαία χρονιά για πολύ λίγους αλλά εξαιρετικά τυχερούς μεγιστάνες, όπως ο Colin Zheng Huang (+11,1 δισ. δολάρια), ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος πίσω από τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo, και ο Low Tuck Kwong (+16 δισ. δολάρια), ο οποίος είναι γνωστός ως ο “βασιλιάς του άνθρακα” της Ινδονησίας. Και μάλλον δεν θα ακούσετε τον Ινδό δισεκατομμυριούχο Gautam Adani να παραπονιέται για το 2022, αφού είχε την καλύτερη χρονιά όλων, αυξάνοντας την περιουσία του κατά 55,1 δισ. δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς ο όμιλός Adani Group -που έχει συμμετοχές σε λιμάνια, αεροδρόμια, παραγωγή ενέργειας, πράσινη ενέργεια και ακίνητα- είδε την αξία του να εκτοξεύεται. Με 133,9 δισ. δολάρια, ετοιμάζεται να κάνει Πρωτοχρονιά ως ο τρίτος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, σε απόσταση αναπνοής από τον Elon Musk που παραπαίει.

Πηγή: FORBES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Elon Musk ήθελε να ακυρώσει τη συμφωνία με το Twitter λόγω του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ο Elon Musk προσπάθησε να πουλήσει την Tesla στην Apple



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ