Ο Μπομπ Γούντγουορντ, που καταγράφει το παρασκήνιο του Λευκού Οίκου εδώ και μισό αιώνα για λογαριασμό της εφημερίδας Washington Post, είχε αποκαλύψει μαζί με τον Καρλ Μπερνστάιν το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ που οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον το 1974. Τώρα στο νέο βιβλίο του, που τιτλοφορείται «War» (Πόλεμος) και θα κυκλοφορήσει στις 15 Οκτωβρίου, γράφει αναλύει πως ο Τραμπ διατήρησε προσωπική σχέση με τον Πούτιν, παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ενώ φιλοδοξούσε να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.
Ας ακολουθήσουμε το νήμα της σκέψης του Γούντγουορντ σύμφωνα με τα όσα περιγράφει στο βιβλίο του.
Πριν από οκτώ χρόνια η κυβέρνηση Ομπάμα κατηγόρησε επισήμως τη ρωσική κυβέρνηση ότι χακάρισε την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών (DNC) και πολλές άλλες με σκοπό την παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές.
Η ανακοίνωση της κυβέρνησης Ομπάμα δήλωνε, «Πιστεύουμε, με βάση το εύρος και την συχνότητα αυτών των προσπαθειών, ότι μόνο οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ρωσίας θα μπορούσαν να είχαν εξουσιοδοτήσει αυτές τις δραστηριότητες.»
Η αμερικανική κυβέρνηση έδειχνε ως υπεύθυνο τον ίδιο τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και επειδή μόνο οι Δημοκρατικοί ήταν αυτοί που χακάρονταν, ήταν προφανές ότι ο επιδιωκόμενος ωφελούμενος αυτής της παρέμβασης ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η Χίλαρι Κλίντον το ανέφερε ως γεγονός ακόμη και στο προεδρικό ντιμπέιτ με τον Τραμπ να το αρνείται λέγοντας ότι θα μπορούσε εξίσου εύκολα να είναι «κάποιος που κάθεται στο κρεβάτι του και που ζυγίζει 400 κιλά». Αλλά αυτή ήταν μια επίσημη παραδοχή ότι η ρωσική κυβέρνηση βρισκόταν πίσω από την κυβερνοεπίθεση, αν και το FBI βιάστηκε να κλείσει την έρευνα και να αποσιωπήσει το γεγονός.
Λίγο πριν τις εκλογές, οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο με τίτλο “Investigating Donald Trump, FBI Sees No Clear Link to Russia” (Ερευνώντας τον Ντόναλντ Τραμπ, το FBI δεν βλέπει σχέση του με την Ρωσία), και όλοι πήγαν στις κάλπες την ημέρα των εκλογών πιστεύοντας ότι η Χίλαρι Κλίντον είχε παγιδευτεί σε ένα ανύπαρκτο σκάνδαλο που θα έβλαπτε την προεδρία της. Αντίθετα, ο Ντόναλντ Τραμπ απαλλάχθηκε από τα αδικήματα, μια η ιστορία που τελικά ήταν ένα ουρανοκατέβατο δώρο στην εκστρατεία του Τραμπ.
Μια από τις λιγότερο συζητημένες πτυχές ολόκληρης της σύνδεσης Τραμπ με την Ρωσία είναι και το γεγονός ότι η πρώτη του παραπομπή, που έγινε επειδή προσπάθησε να εξαναγκάσει τον Ουκρανό πρόεδρο να ανακοινώσει μια ψεύτικη έρευνα για τον τότε κορυφαίο αντίπαλό του για την προεδρία Τζο Μπάιντεν, προήλθε σε μεγάλο βαθμό από τη συκοφαντική μεσολάβηση του «φίλου» προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο εκπαιδευμένος πράκτορας της KGB Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πολύ πιο σοφιστικέ και έξυπνος κριτής χαρακτήρα από τον Τραμπ, ο οποίος απλά αγαπά όποιον τον αγαπά. Οι ιδιωτικές τους «συναντήσεις χωρίς σημειώσεις» και οι ντροπιαστικές δημόσιες επιδοκιμασίες του Τραμπ προς τον Ρώσο ηγέτη όλα αυτά τα χρόνια έδειχναν ότι ο πρώην πρόεδρος έκανε τα πάντα για να συμβιβαστεί με τον Πούτιν, πάντα ενάντια στις συμβουλές των ειδικών συμβούλων του σε θέματα εθνικής ασφάλειας.
Αλλά μια νέα σε βάθος έρευνα των Mark Mazzetti και Adam Entous των New York Times αποκαλύπτει ότι από την αρχή, ο Πούτιν είχε ένα σχέδιο να εισβάλει στην Ουκρανία — και ήξερε ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να χειραγωγηθεί με τρόπο ώστε να τον βοηθήσει να το κάνει απρόσκοπτα.
Οι Times αναφέρουν ότι στην πρώτη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ των δύο ανδρών στο Αμβούργο της Γερμανίας τον Ιούλιο του 2017, ο Πούτιν διέβαλλε την Ουκρανία και συμβούλεψε τον Τραμπ να μην τους στείλει όπλα. Ο Τραμπ τον άκουσε αλλά με την πάροδο του χρόνου και μετά από τις αντιδράσεις των αξιωματούχων της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, ο Πούτιν συνειδητοποίησε ότι αν ήθελε οι προσπάθειές του να έχουν συνέχεια και αποτέλεσμα αποφάσισε να αποσυρθεί από το πρώτο πλάνο ο ίδιος, διαφορετικά διακινδύνευε να τινάξει στον αέρα τη στρατηγική του. Έτσι, ασχολήθηκε με το να δημιουργήσει ένα «δίκτυο πληρεξουσίων» για να προωθήσει κρυφά τα σχέδιά του.
Ο Τραμπ ήταν ήδη αρνητικά διακείμενος στην Ουκρανία πριν συμβεί η συνάντηση, κάτι που αναμφίβολα γνώριζε ήδη ο Πούτιν. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο Paul Manafort, διευθυντής της εκστρατείας του Τραμπ, αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν μια ουκρανική έρευνα έδειξε ότι ο Manafort είχε λάβει εκατομμύρια άγνωστες πληρωμές εργαζόμενος για ένα φιλορωσικό κόμμα στη χώρα.
Ο Τραμπ όμως θεώρησε ότι αυτό ήταν απόδειξη ότι η Ουκρανία εργαζόταν για λογαριασμό της Χίλαρι Κλίντον και ότι η Ουκρανία ήταν υπεύθυνη για τον εκβιασμό του διευθυντή της εκστρατείας του αφού αποκαλύφθηκε πως ο διακομιστής που χάκαρε τα αρχεία του Paul Manafort βρισκόταν στο Κίεβο.
Έτσι ο Πούτιν εξασφάλιζε την απροθυμία του Τραμπ να στηρίξει την Ουκρανία ενόψει της επίθεσής του.
Στη συνέχεια χτύπησε η πανδημία, ο Τραμπ έχασε τι εκλογές και ο Πούτιν κατέληξε να εισβάλει το 2022, ίσως εν γνώσει του ότι ο Τραμπ σχεδίαζε να θέσει ξανά υποψηφιότητα το 2024.
Ο νέος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δεν ήταν όμως τόσο ευκολόπιστος όσο ο Τραμπ.
Γνωρίζουμε ότι ο Τραμπ δεν θα είχε ποτέ εγκρίνει το ίδιο επίπεδο στρατιωτικής υποστήριξης και θα είχε εργαστεί ενεργά για να διχάσει το ΝΑΤΟ, βρίσκοντας πιθανώς ακόμη και μια δικαιολογία για να αποχωρήσει εντελώς από τη συμμαχία.
Κάτι που είναι πιθανό να συμβεί αν τύχει να κερδίσει ο Τραμπ τις εκλογές τον επόμενο μήνα αφού υπόσχεται να «τερματίσει» τον πόλεμο την επόμενη μέρα που θα καθίσει στην καρέκλα του Οβάλ γραφείου. Εξάλλου και ο αντιπρόεδρός του, JD Vance και ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν έχουν δηλώσει ότι θα αποσύρουν τη στρατιωτική υποστήριξη από την Ουκρανία. και θα «διαπραγματευτούν» μια ειρηνευτική συμφωνία η οποία, όπως είπε η Αντιπρόεδρος Kamala Harris κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ισοδυναμεί με παράδοση της Ουκρανίας.
Το Γραφείο Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι ρώσοι κυβερνητικοί πράκτορες προσπαθούν για άλλη μια φορά να παρέμβουν στις εκλογές και είναι πιο εξελιγμένοι από ό,τι στο παρελθόν προσπαθώντας να βοηθήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές.
Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο είναι ανησυχητικές οι αποκαλύψεις στο νέο βιβλίο του Μπομπ Γούντγουορντ «Πόλεμος» σχετικά με τις μυστικές συνομιλίες του Τραμπ με τον Πούτιν από τότε που έφυγε από τον Λευκό Οίκο. Είναι άλλο πράγμα για τους πρώην προέδρους να συνομιλούν με ξένους ηγέτες, και εντελώς διαφορετικό να υπάρχει ένας πρώην πρόεδρος που διεκδικεί και πάλι το αξίωμα να συνομιλεί κρυφά με έναν σημαντικό αντίπαλο χωρίς να ειδοποιεί ή να διαβουλεύεται με την τρέχουσα κυβέρνηση.
Το γεγονός ότι ο ίδιος πρώην πρόεδρος έχει κατηγορηθεί σύμφωνα με τους νόμους περί κατασκοπείας για αφαίρεση απορρήτων εγγράφων πολλά από τα οποία δεν έχουν ακόμη καταγραφεί, αποτελεί μια ακόμη τρομακτική απειλή για την ασφάλεια της Αμερικής και των συμμάχων της στα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ. Το Κρεμλίνο αρνείται ότι οι δυο τους συνομιλούν τακτικά από τότε που ο Τραμπ αποχώρησε από την εξουσία, αλλά ένας σύμβουλός του που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του υποστήριξε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε κρυφά με τον Πούτιν έως και επτά φορές αφού έφυγε από τον Λευκό Οίκο το 2021. Μάλιστα στις αρχές του 2024 ζήτησε από έναν συνεργάτη του να βγει από το γραφείο του, στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας, για να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο.
Επίσης ένας εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε στο Bloomberg ότι ο Τραμπ έστειλε κρυφά τεστ ανίχνευσης της Abbott για τον Covid-19στον Πούτιν όταν τα ακόμη όλα τα τεστ βρίσκονταν σε δοκιμαστικό στάδιο και ήταν ελλιπή. ο Βλαντίμιρ Πούτιν δέχτηκε τα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού και όρκισε τον Ντόναλντ Τραμπ να μην πει τίποτα: «θέλω να μην το πείτε σε κανέναν, ο κόσμος θα θυμώσει μαζί σας, όχι μαζί μου», φέρεται να του είπε τότε.
Η Κάμαλα Χάρις, η αντίπαλος του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, εξέφρασε την αγανάκτησή της. «Όλος ο κόσμος στην Αμερική έδινε αγώνα για να πάρει τα τεστ (…) και αυτός ο τύπος τα στέλνει στη Ρωσία, σε έναν δολοφόνο δικτάτορα, για προσωπική του χρήση; Δεν είναι παρά μόνο το πιο πρόσφατο παράδειγμα του ποιος είναι ο Τραμπ», σχολίασε η νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.
Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι συζητούν ο Τραμπ και ο Πούτιν σε αυτές τις μικρές κρυφές συνομιλίες τους. Πόσες ζωές χάθηκαν και θα χαθούν καθώς αυτοί οι δύο “φίλοι” σχεδιάζουν το μέλλον της Ουκρανίας και της Ευρώπης; Πόσοι άλλοι θα χαθούν αν ο Τραμπ καταφέρει να κερδίσει τις ερχόμενες αμερικανικές εκλογές με τη βοήθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν; Θα σταματήσει στην Ουκρανία και πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε για αυτό;
Ν.Β.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τραμπ: Εμφανίστηκε στο σημείο της απόπειρας δολοφονίας με τον Μασκ στο πλευρό του
“Εποικοδομητική” χαρακτηρίζει ο Ζελένσκι τη συνάντηση που είχε με τον Ντ. Τραμπ