Η εξωτερική τους εικόνα προκαλούσε τρόμο. Η συμπεριφορά τους θύμιζε καλά εκπαιδευμένη στρατιωτική μονάδα. Οι πρακτικές τους παρέπεμπαν σε εκείνες σκληρών συμμοριών που δεν συζητούν πολύ, αλλά χτυπούν αλύπητα.
Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ
Η «Μ» φέρνει στη δημοσιότητα άγνωστες λεπτομέρειες από τη δράση της συμμορίας και τον τρόπο που σκορπούσαν τον τρόμο και τον πανικό στους επιχειρηματίες της περιοχής
Τα θύματά τους ήταν τρομοκρατημένα παρά τις ζημιές που τους είχαν προκαλέσει. Ήταν οι νταήδες των νοτίων προαστίων που είχαν βάλει στόχο να «προστατεύουν» καταστήματα εστίασης, νυχτερινά κέντρα αλλά και επιχειρήσεις με τυχερά παιχνίδια. Επίσης, όποιος είχε «ανοικτούς λογαριασμούς» με κάποιο πρόσωπο, η συγκεκριμένη ομάδα αναλάμβανε να τους… διευθετήσει με τον δικό της τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα θύματά τους, στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν, απευθύνονταν και σε μεγάλα ονόματα της παρανομίας, όπως αυτό του βαρυποινίτη και προφυλακισμένου Αλκέτ Ριζάι. Από κανέναν βέβαια δεν περνούσε η σκέψη να απευθυνθεί στην Αστυνομία, ενώ υπήρξαν και θύματα που αρνήθηκαν να καταθέσουν εναντίον της σπείρας, καθώς ο φόβος ήταν αυτός που τους είχε κυριεύσει.
Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» φέρνει στη δημοσιότητα άγνωστες λεπτομέρειες από τη δράση της συμμορίας, αλλά και χαρακτηριστικά περιστατικά που δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο γιατί προκαλούσαν τρόμο στους επιχειρηματίες ή σε όποιους είχαν την ατυχία να δεχτούν την «επίσκεψή» τους.
Διαφορές
Ταυτόχρονα, αυτό που έγινε αφορμή για πολλές συζητήσεις στους κόλπους της Αστυνομίας είναι η αναφορά αρχηγικού μέλους σε ζευγάρι αξιωματικών οι οποίοι ζήτησαν τη βοήθειά του προκειμένου να λύσουν μια διαφορά που είχαν με έμπορο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στα δυτικά προάστια, με αποτέλεσμα να τον χτυπήσουν και να τον στείλουν στο νοσοκομείο. Φέρεται λοιπόν να λέει το αρχηγικό μέλος σε συγγενικό του πρόσωπο τα εξής: «Ο ιδιοκτήτης τού εν λόγω καταστήματος χρωστούσε 15.000 ευρώ σε αστυνομικό, τον οποίο ανέφερε ως ‘‘διοικητή διαβατηρίων’’. Είχε δώσει τα χρήματα ως προκαταβολή για να αγοράσει αυτοκίνητο στη σύζυγό του, επίσης αστυνομικό, αναφερόμενη σε αυτήν ως ‘‘υποδιοικητής στο Χαλάνδρι’’. Επειδή όμως ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ούτε τους έφερε το αυτοκίνητο ούτε τους επέστρεψε τα χρήματα της προκαταβολής, έβαλαν τον Ψ. να μεσολαβήσει. Ο Ψ. αρχικά προειδοποίησε τον ιδιοκτήτη του καταστήματος εμπορίας αυτοκινήτων, ο οποίος μάλιστα έβαλε άτομα του Αλβανού βαρυποινίτη Αλκέτ Ριζάι να μεσολαβήσουν για να καθυστερήσει την πληρωμή. O Ψ., μετά από μία εβδομάδα προθεσμίας, πήγε στη μάντρα αυτοκινήτων μαζί με άλλα άτομα και έδιωξαν κάποιον που τον αποκάλεσαν με το ψευδώνυμο ‘‘Τσετσένος’’, ο οποίος βρισκόταν στο κατάστημα μαζί με τον ιδιοκτήτη. Στη συνέχεια χτύπησαν τον ιδιοκτήτη τόσο άσχημα που τον έστειλαν στην Εντατική». Μάλιστα, o Ψ. περιγράφει επί λέξει: «… και τον ξεκινάω σε κάτι κλωτσομπουνίδια με το πιστόλι στο κεφάλι, ταβλιάζει κάτω και βάζω δύο και λέω τώρα στείλτε τον στην Εντατική, μη σηκωθεί. Και του σπάμε σαγόνια, χέρια, πόδια, μύτες, ζυγωματικά, όλα. Του λέω στο ’χα πει ότι θα σε στείλω στην Εντατική…».
Ο ίδιος έμπορος αυτοκινήτων περιέγραψε με τρόμο στις Αρχές τον ξυλοδαρμό του. «…Μπήκαν μέσα στο μαγαζί και οι τρεις από αυτούς ήρθαν κατευθείαν και άρχισαν να με χτυπάνε με γροθιές. Έπεσα κάτω για να καλυφθώ και συνέχισαν να με χτυπάνε. Πρέπει να έφαγα καμιά δεκαριά μπουνιές και μερικές κλωτσιές… Αυτό που κατάλαβα είναι ότι γνώριζαν πώς να χτυπάνε και όλα τους τα χτυπήματα ήταν στοχευμένα. Τα περισσότερα χτυπήματά μου ήταν στο κεφάλι και στα μάτια…».
«Ταρίφα»
Κάποια από τα μέλη της σπείρας είναι αθλητές πολεμικών τεχνών, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από αυτούς συνελήφθη από το Τμήμα Εκβιαστών μέσα σε ένα μπαρ «αμέσως μετά τη λήξη επαγγελματικού αγώνα πυγμαχίας, που έλαβε χώρα βραδινές ώρες της 11.6.2023, στο ‘‘Κλειστό Γυμναστήριο ΜΕΤΣ’’ στην Αθήνα, εις τον οποίο συμμετείχε ο ίδιος ως επαγγελματίας αθλητής πολεμικών τεχνών».
Οι περιοχές όπου πουλούσαν «προστασία» ήταν Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Άγιος Δημήτριος, Δάφνη, Άλιμος, Γλυφάδα, καθώς και στον Βύρωνα και στο Παγκράτι αλλά και στο κέντρο των Αθηνών στο Γκάζι – Κεραμεικό.
Η «ταρίφα» τους ήταν από 200 ευρώ τον μήνα και στην αρχή μπορεί να έκαναν και… σκόντο, όπως περιγράφει ένα από τα θύματά τους. «Το μαγαζί μου το άνοιξα στα τέλη Μαΐου, μαζί με τον συνιδιοκτήτη που έχει το 20%. Δεν μπορώ να σας πω τίποτα, δεν θέλω να καταθέσω για τίποτα, φοβάμαι την όλη κατάσταση. Δεν έχω να πω κάτι και υπογράφω».
Σε άλλη περίπτωση έστειλαν στο νοσοκομείο τον ιδιοκτήτη επιχείρησης εστίασης ύστερα από επίθεση που κράτησε μόλις 55 δευτερόλεπτα. Τον χτυπούσαν ανελέητα με τα χέρια αλλά και με καρέκλες, με τον ίδιο να καταλήγει στο νοσοκομείο. «Έχει ήδη δαπανήσει πάνω από 20.000 ευρώ περίπου και, όπως του είπαν οι θεράποντες γιατροί, ο χρόνος που απαιτούνταν για την ανάρρωσή του ήταν έξι μήνες περίπου», λέει αστυνομικός που ασχολήθηκε με την υπόθεση.
Τέλος, τα επτά μέλη της συμμορίας που συνελήφθησαν είχαν απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές, τις οποίες δεν δίσταζαν στις συνομιλίες τους να απειλούν ευθέως. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του φερόμενου ως υπαρχηγού της συμμορίας ο οποίος μιλώντας με συγγενικό του πρόσωπο φέρεται να λέει ότι «δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να τον κρατήσει μακριά από την κόρη του και ότι θα το κάνει προσωπικό και μετά οικογενειακό. Θα το κάνει οικογενειακό και θα το κάνει ‘‘βεντέτα’’, αν του στερήσουν την κόρη του με μαγειρέματα», εννοώντας να κατηγορηθεί για πράξεις τις οποίες δεν έχει κάνει.