Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

Οι πολυδημίες ταλαιπωρούν τους ασθενείς!

Μπορεί ο χειμώνας να μην έχει ακόμα δείξει τα δόντια του, κλιματολογικά τουλάχιστον, αλλά οι ιώσεις από «κοιμισμένα» παθογόνα που ξύπνησαν μετά την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας κάνουν θραύση, ειδικά στον παιδικό πληθυσμό.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Η γρίπη και ο συγκυτιακός ιός θερίζουν, ο στρεπτόκοκκος σκοτώνει, η «γρίπη της καμήλας» απειλεί από το Κατάρ και ο κορωνοϊός δεν λέει να κοπάσει!


Μεγαλύτερη έξαρση παρουσιάζει η γρίπη, η οποία έχει αποδεκατίσει τις σχολικές τάξεις, με έως και το 50% του μαθητικού πληθυσμού να απουσιάζει από τις τάξεις λόγω γριπώδους συνδρομής. Όπως εξηγεί ο παιδίατρος Κώστας Νταλούκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, τα παιδιά υποφέρουν από πονοκεφάλους, υψηλούς πυρετούς (που φτάνουν και τους 40οC), έντονους πονόλαιμους, δυσκολία στην κατάποση, βήχα, εξάντληση. Οι νοσηλείες ασθενών με γρίπη έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 40% στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία και αλλού. Ο πιο διαδεδομένος τύπος του ιού της γρίπης που κυκλοφορεί είναι ο Η3Ν2 και οι γονείς κάνουν ουρά τα βράδια έξω από τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία για να προμηθευτούν το αντι-ιικό Tamiflu που συνταγογραφεί ο παιδίατρος.

Την ίδια ώρα τα ράφια των φαρμακείων παρουσιάζουν έλλειψη από άλλα απαραίτητα σκευάσματα και κυρίως αντιπυρετικά και σιρόπια για τον βήχα, τα οποία έχουν γίνει «είδος πολυτελείας» λόγω των παράλληλων εξαγωγών. Οι ελλείψεις έφτασαν σε τέτοιο σημείο που παρενέβη ο υπουργός Υγείας, προκειμένου να αποκατασταθεί η τροφοδοσία των φαρμακείων. Ακόμα όμως και σήμερα, τα αντιπυρετικά, τα ρινικά σπρέι και τα σιρόπια για τον πονόλαιμο απαιτούν… σαφάρι για να εντοπιστούν.

Τα στοιχεία από τα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής αποκαλύπτουν το μέγεθος της έξαρσης της γρίπης, με τουλάχιστον 450 παιδιά να έχουν επισκεφθεί τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και 52 λιλιπούτειους ασθενείς να έχουν εισαχθεί για νοσηλεία στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Από τα παιδιά που νοσούν και μένουν σπίτι μέχρι να αναρρώσουν κινδυνεύουν και οι ηλικιωμένοι συγγενείς της οικογένειας -ειδικά όσοι διαβιούν μαζί της-, καθώς και τα άτομα που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα και κολλούν τις λοιμώξεις που μεταφέρουν τα παιδιά από το σχολείο.
Αν και η γρίπη από μόνη της εξελίσσεται σε «πονοκέφαλο» για τους ειδικούς, η επιστημονική κοινότητα ανησυχεί περισσότερο για την τριδημία, δηλαδή τη σύγκλιση τριών επιδημιών, που θα μπορούσε να θυμίσει σενάρια καταστροφής, όπως είναι η σύγκλιση ανεμοστρόβιλων στη διαχρονική ταινία περιπέτειας «Τουίστερ». Η σύγκλιση των επιδημιών περιλαμβάνει τον κορωνοϊό, που εξακολουθεί να έχει αυξημένη διασπορά στην κοινότητα, τον συγκυτιακό ιό και τη γρίπη, ενώ υπάρχει και άλλος ένας παράγοντας που πρέπει να συμπεριληφθεί στην εξίσωση: Ο αντίκτυπος της long COVID νόσου στα Συστήματα Υγείας.

Πανδημία

Σύμφωνα με τον Νικόλα Χρηστάκη, καθηγητή Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών και Διευθυντή του Εργαστηρίου Ανθρώπινης Φύσης στο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ το long COVID σύνδρομο θα αποτελέσει πιθανή επόμενη πανδημία, με τουλάχιστον το 30% των ανθρώπων που νοσούν από κορωνοϊό να εμφανίζουν long COVID συμπτώματα, ενώ ένας στους πέντε θα παρουσιάσει σοβαρές υπολειμματικές βλάβες σε ήπαρ, πάγκρεας, νεφρά, πνεύμονες, καρδιά.

Από τις μελέτες που έχουν διεξαχθεί έως τώρα διαφαίνεται ότι όσο βαρύτερα νοσεί ο ασθενής τόσο πιο έντονα είναι τα υπολειπόμενα συμπτώματα τα οποία ξεκινούν μερικές εβδομάδες μετά την αποδρομή της λοίμωξης και μπορούν να κρατήσουν και έναν χρόνο μετά. Μια έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Cell» εντόπισε τέσσερις παράγοντες που αποτελούν τους προδιαθεσικούς παράγοντες κάθε ανθρώπου να εμφανίσει το σύνδρομο long COVID. Η έρευνα καταδεικνύει πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση στη λοίμωξη του κορωνοϊού με αντι-ιικά σκευάσματα (χάπια ή το ενέσιμο ρεμδεσιβίρη) ή μονοκλωνικά αντισώματα, που χορηγούνται στα πρώτα στάδια της νόσου, αμέσως μετά το θετικό εργαστηριακό τεστ και για διάστημα έως 5 ή 7 ημέρες αναλόγως της θεραπείας. Οι πρώιμα χορηγούμενες θεραπείες μπορούν να εμποδίσουν την αύξηση του ιικού φορτίου στον ασθενή, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της εμφάνισης του long COVID συνδρόμου. Ιδιαίτερα προστατευτικός αποδεικνύεται και ο εμβολιασμός με τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού τα οποία μειώνουν έως 50% την πιθανότητα εμφάνισης των long COVID συμπτωμάτων.

COVID

Επίπεδα RNA

Οι παράγοντες που ανακάλυψαν οι ερευνητές περιλαμβάνουν κατ’ αρχάς τα επίπεδα του RNA του κορωνοϊού στο αίμα του ασθενούς στα πρώιμα στάδια της λοίμωξης, τα οποία αποτελούν έναν ατομικό δείκτη του ιικού φορτίου. Επίσης βρήκαν ότι συγκεκριμένα αντισώματα τα οποία εμπλέκονται σε αυτοάνοσους μηχανισμούς διαδραματίζουν κι αυτά σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ατομικού κινδύνου. Ο τρίτος παράγοντας αφορά την ενεργοποίηση του ιού Epstein-Barr (της λοιμώδους μονοπυρήνωσης) ο οποίος δεν εκριζώνονται ποτέ από τον ασθενή και έχει βρεθεί σε μελέτες πως συμμετέχει και στον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων όπως είναι η πολλαπλή σκλήρυνση. Ο τέταρτος παράγοντας αφορά τον διαβήτη τύπου 2 ως υποκείμενο νόσημα. Οι ερευνητές εντόπισαν αρκετά υποκείμενα νοσήματα τα οποία σχετίζονται με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης του long COVID συνδρόμου, ωστόσο μεταξύ όλων αυτών των παθολογικών καταστάσεων ο διαβήτης τύπου 2 φαίνεται να διαδραματίζει τον πιο σημαντικό ρόλο. Παράλληλα, νέες έρευνες φανερώνουν πως ένας μικρός αριθμός ασθενών που ταλαιπωρείται από τα Long covid συμπτώματα νόσησε σχετικά ήπια από τον κορωνοϊό και δεν χρειάστηκε νοσηλεία, όπως επισημαίνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Βίκυ Κατσαούνου. Θυμίζουμε ότι το σύνδρομο long COVID εμφανίζεται με κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή, επίμονο βήχα, πόνο στο στήθος και στις αρθρώσεις, έλλειψη ενέργειας για άσκηση και σωματικές δραστηριότητες, πυρετό που επιμένει, πονοκεφάλους, τάση για εμετό, θολή μνήμη, πνευματική σύγχυση, κατάθλιψη και άγχος.

Η «γρίπη της καμήλας» επιστρέφει στην Ευρώπη με τους ταξιδιώτες του Μουντιάλ

Και σαν να μη μας έφτανε η δριμεία επιστροφή της γρίπης μετά τους προηγούμενους χειμώνες της πανδημίας, έρχεται και η απειλή της «γρίπης της καμήλας» να χαλάσει τη διάθεση στους φιλάθλους που θα επιστρέφουν από το Μουντιάλ στις οικογένειές τους.

Πρόκειται για το γνωστό σύνδρομο αναπνευστικής ανεπάρκειας της Μέσης Ανατολής (MERS) που προκαλεί πυρετό, βήχα, δύσπνοια και εμετό και μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους από τη στενή επαφή με τις καμήλες, σύμφωνα με τη Βρετανική Αρχή Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA).Το σύνδρομο MERS έχει πολύ υψηλότερη θνητότητα από τον κορωνοϊό και αρκετά φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της COVID-19 είχαν πρωτοαναπτυχθεί ως θεραπείες έναντι του MERS συνδρόμου, όπως ισχύει για το ενέσιμο αντι-ιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη. Η Αρχή Ασφαλείας της Υγείας της Μ. Βρετανίας απέστειλε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα στους Βρετανούς γιατρούς καλώντας τους να βρίσκονται σε εγρήγορση σε περίπτωση που παρουσιάσουν ύποπτα συμπτώματα οι φίλαθλοι οι οποίοι επιστρέφουν στην πατρίδα τους.

COVID

Φονικό κύμα μόλυνσης από τον στρεπτόκοκκο σαρώνει τη Μ. Βρετανία

«Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που προκαλεί πυώδη αμυγδαλίτιδα, οστρακιά κι άλλα λοιμώδη νοσήματα και καταπολεμάται με αντιβιοτικά, με τη γνωστή σε όλους πενικιλίνη. Αν όμως αφεθεί χωρίς θεραπεία, προκαλεί διεισδυτική νόσο και σηψαιμία»

Εκτός συνόρων, το μεγαλύτερο κύμα ανησυχίας έχει προκληθεί από τα φονικά περιστατικά μόλυνσης παιδιών με στρεπτόκοκκο στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς έχουν υπερτετραπλασιαστεί τα κρούσματα κι έχουν καταγραφεί και αρκετοί θάνατοι. Αιτία της τραγικής κατάληξης της λοίμωξης είναι η καθυστέρηση στη διάγνωση της οστρακιάς που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία εξελίσσεται σε διεισδυτική νόσο. Προτού προκληθεί πανικός σε όλους τους γονείς, θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι το National Health System της Μ. Βρετανίας λειτουργεί διαφορετικά από το δικό μας ΕΣΥ και εκεί ακριβώς εντοπίζεται το αίτιο της καθυστερημένης διάγνωσης. «Στη Μ. Βρετανία υπάρχουν οι GP (γενικοί ιατροί) που κάνουν εξειδίκευση στην Παιδιατρική για ένα 6μηνο και συνεπώς τα περιστατικά αυτά δεν τα είδαν εξειδικευμένοι παιδίατροι, όπως ισχύει στη χώρα μας», εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Ο καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος προσθέτει πως ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που προκαλεί πυώδη αμυγδαλίτιδα, οστρακιά κι άλλα λοιμώδη νοσήματα και καταπολεμάται με αντιβιοτικά, πρωτίστως με τη γνωστή σε όλους πενικιλίνη. Όμως, αν παραμείνει αδιάγνωστη η μόλυνση, τότε εξελίσσεται σε διεισδυτική νόσο που προκαλεί σηψαιμία η οποία είναι θανατηφόρος. Στην Ελλάδα, ο καθηγητής με τόσα χρόνια εμπειρίας ως παιδίατρος στο ενεργητικό του είχε δει μόνο ένα περιστατικό διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο, το όποιο ήταν «εισαγόμενο» και κατά τραγική ειρωνεία είχε έρθει από τη Μ. Βρετανία. Επιπλέον είναι γνωστό ότι το National Health System της Μεγάλης Βρετανίας έχει Gate Keeping, δηλαδή «κόφτη» στην εισαγωγή στο νοσοκομείο, που σημαίνει ότι δεν είναι εύκολο για έναν ασθενή να εισαχθεί στο νοσοκομείο, πρέπει πρώτα να περάσει από τον γενικό ιατρό και αυτό μπορεί να αποβεί πολύ αρνητικό σε κάποια περιστατικά που απαιτείται ενδοφλέβια χορήγηση θεραπείας ή άλλες παρεμβάσεις που γίνονται σε περιβάλλον νοσοκομείου.

Δυστυχώς, κατά τις τελευταίες εβδομάδες κάποια περιστατικά διέφυγαν της πρέπουσας προσοχής, με συνέπεια περισσότεροι από εννέα μικροί ασθενείς να καταλήξουν από σηψαιμία. Μπροστά σε αυτή την ανησυχητική εξέλιξη, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας της Μ. Βρετανίας μελετούν την προφυλακτική χορήγηση αντιβιοτικών στον μαθητικό πληθυσμό ως «χημειοπροφύλαξη». Πρόκειται για μια παρέμβαση που έχει πολλά χρόνια να υλοποιηθεί στη συγκεκριμένη χώρα και το γεγονός ότι έχει «πέσει» στο τραπέζι των συζητήσεων δείχνει πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: 47.497 κρούσματα, 150 θάνατοι και 104 διασωληνωμένοι την τελευταία βδομάδα

ΕΦΕΤ: Οδηγίες για τα Χριστούγεννα – Τι να προσέξετε στην αγορά τροφίμων

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ