Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Οι τουρίστες έχουν στα μπαγκάζια τους και… ιογενείς λοιμώξεις

Τους τελευταίους μήνες οι ιογενείς λοιμώξεις δεν λένε να κοπάσουν. Το τελευταίο συμβάν αφορά συρροή περιστατικών στην ακριτική Γαύδο πριν από δύο εβδομάδες, όταν εκδηλώθηκε ιογενής γαστρεντερίτιδα με διάρροιες και εμετούς, η οποία οφείλεται σε μόλυνση από νοροϊό.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Για το συμβάν ευθύνεται το γεγονός ότι το μικρό νησί κατακλύστηκε από τουρίστες και η συγκέντρωσή τους σε χώρους εστίασης οδήγησε σε διασπορά του ένοχου παθογόνου, του νοροϊού.


Συμπτώματα

Ο νοροϊός είναι ένας τύπος ιού που προκαλεί γαστρεντερίτιδα. Συνήθως εμφανίζεται με κλασικά συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος, όπως εμετός και διάρροια. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι θα αναρρώσουν μέσα σε λίγες ημέρες. Αλλά για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα τα συμπτώματά τους μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο, οπότε και η νόσηση και η ταλαιπωρία εντείνονται.

Η αφυδάτωση και η διατάραξη της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που σχετίζεται με τις γαστρεντερίτιδες. Ο κίνδυνος αφορά τις πολύ μικρές και τις πολύ μεγάλες ηλικίες, καθώς και τις γυναίκες σε εγκυμοσύνη. Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης περιλαμβάνουν μειωμένη ούρηση, ξηρότητα λαιμού και στόματος, και αίσθημα ζάλης.

Ο νοροϊός όπως και ο ροταϊός είναι ιοί που σχετίζονται με τις γαστρεντερίτιδες ιογενούς προέλευσης. Δεν υπάρχει προληπτικό εμβόλιο γι’ αυτούς τους ιούς. Ειδικά για τον ροταϊό υπάρχει εμβόλιο που διανέμεται στις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να μην κινδυνεύουν να πεθάνουν βρέφη και νήπια από την αφυδάτωση, αλλά στην Ελλάδα σπάνια τα παιδιά εμβολιάζονται με αυτό. Συνήθως αποκτούν ανοσία μετά από κάποια μόλυνση, καθώς η πιθανότητα να συναντήσουν τον ροταϊό στο διάβα της ζωής τους είναι πολύ μεγάλη και ένα παιδί ηλικίας 5-10 ετών έχει σίγουρα κολλήσει μία φορά αυτόν τον ιό σε κάποιο σχολείο, πάρτι ή κατασκήνωση.

Μετάδοση

Ας επιστρέψουμε όμως στον έτερο ένοχο για τις γαστρεντερίτιδες: ο νοροϊός μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής. Τα άτομα που είναι άρρωστα με νοροϊό αποβάλλουν τον ιό σε υψηλές ποσότητες στον εμετό και στα κόπρανά τους, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό το τακτικό πλύσιμο των χεριών. Επίσης υπάρχει το ενδεχόμενο άμεσης επαφής μέσω μολυσμένων τροφίμων ή μέσω μολυσμένων επιφανειών.
Περίπου τα μισά κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών που προκαλούνται από νοροϊό συνδέονται με εστιατόρια ή περιβάλλοντα που σχετίζονται με εστίαση και σίτιση. Σε αυτές τις περιπτώσεις είτε μολυσμένοι εργαζόμενοι αγγίζουν τα τρόφιμα είτε τα μολυσμένα τρόφιμα μολύνουν τους εργαζομένους. Αυτοί οι ιοί είναι δύσκολο να εξαλειφθούν καθώς μπορούν να αντέξουν τις υψηλές και τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα περισσότερα απολυμαντικά. Η εξάπλωση του νοροϊού μπορεί να είναι πολύ γρήγορη σε κλειστούς, περιορισμένους χώρους, όπου πολλοί άνθρωποι τρώνε ο ένας κοντά στον άλλον, όπως είναι τα εστιατόρια, τα κρουαζιερόπλοια, οι κατασκηνώσεις, τα πλοία, τα γηροκομεία, οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τα ξενοδοχεία.

Στη βιβλιογραφία αναφέρονται περιπτώσεις με κρουαζιερόπλοια, όπου ακόμα κι αν ένα άτομο είναι μολυσμένο, η ιογενής γαστρεντερίτιδα μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το πλοίο.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισχυρή σύσταση ΕΟΦ για ορθή χρήση απολυμαντικών χεριών

Πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ εν όψει των εγκαινίων της ΔΕΘ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ