Η 10η Ιανουαρίου είναι σημαντική ημερομηνία για τα τουρκικά ΜΜΕ. Είναι μια ημέρα που από το 1961 έχει αφιερωθεί στους «εργαζόμενους δημοσιογράφους». Κάθε χρόνο οι κρατούντες αναφέρονται στην ανάγκη της κοινωνίας για πλήρη ενημέρωση. Αλλά και όσοι εκπροσωπούν τον πολύπαθο αυτόν τομέα έχουν πολλά να πουν για τους κινδύνους που εμπεριέχει το επάγγελμα.
Ειδικά για φέτος όμως, οι συζητήσεις για την δημοσιογραφική δεοντολογία έφεραν στο επίκεντρο τον πόλεμο στη Γάζα και την πανίσχυρη Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας. Ο επικεφαλής της- γεννημένος στη Γερμανία- καθηγητής Επικοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν, στη συγχαρητήρια ανακοίνωσή του προς όλους τους εργαζόμενους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Γάζα και στην «ελλιπή ενημέρωση» που παρέχεται από τα δυτικά κυρίως μέσα ενημέρωσης, όπως υποστήριξε.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλτούν κάλεσε όλους τους δημοσιογράφους που υποστηρίζουν την Παλαιστίνη, όλους εκείνους που φιμώθηκαν «από το Ισραήλ και τους συμμάχους τους», που δέχτηκαν λογοκρισία ή απολύθηκαν και δεν μπόρεσε η δουλειά τους να βρει κάλυψη στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, να μοιραστούν το υλικό τους με την Τουρκία.
Αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες
«Μοιραστείτε τις ιστορίες σας, σπάστε τη σιωπή» είναι το σύνθημα. Και όπως είπε ο Φαχρετίν Αλτούν, όποιοι θέλουν μπορούν να στείλουν μέσω e-mail το γραπτό και οπτικό υλικό τους, το οποίο θα αναρτηθεί στις ψηφιακές πλατφόρμες της ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας TRT World, που εκπέμπει σε 12 γλώσσες.
Η αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσιμες τοπικές εκλογές στην Τουρκία έχει αρχίσει. Η αντιδυτική ρητορική της κυβέρνησης Ερντογάν και η υπερ-προβολή του ευαίσθητου θέματος της Γάζας φαίνεται ότι θα διατηρηθεί, τουλάχιστον ως τον Μάρτιο, καθώς εξακολουθεί να συγκινεί και να συσπειρώνει την τουρκική κοινωνία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γκουτέρες για Κύπρο: «Σοβαρές στρατιωτικές παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη»
Λευκός Οίκος: Σταματήσαμε τη βοήθεια προς την Ουκρανία