Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Οι τρεις φυλές των αντιεµβολιαστών

Την ώρα που οι τόνοι μεταξύ θιασωτών του εμβολιασμού και αντιεμβολιαστών ανεβαίνουν, με ανθρώπους να φανατίζονται ένθεν κακείθεν, κοινωνιολόγοι, ψυχίατροι, πνευμονολόγοι και επιδημιολόγοι χαρτογραφούν τα ιδιαίτερα γνωρίσματα των ανθρώπων που ανήκουν στο κίνημα των αντιεμβολιαστών, επισημαίνοντας πως το πρώτο μεγάλο λάθος είναι να τους «βάλουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι».

Tης ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ

Ποια είναι τα ιδιαίτερα γνωρίσματα των ανθρώπων που ανήκουν σε αυτό το κίνημα


«Οι αντιεμβολιαστές δεν αποτελούν έναν ομοιογενή πληθυσμό. Περιλαμβάνουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων που δεν ωθούνται από τα ίδια κίνητρα, ούτε έχουν τα ίδια επιχειρήματα», εξηγεί ο Βασίλης Βαμβακάς, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας πως στην πατρίδα μας συναντούμε τρεις «φυλές» αντιεμβολιαστών.

Οι αμετανόητοι

Η πρώτη «φυλή» που αφορά τον σκληρό πυρήνα των αμετανόητων αντιεμβολιαστών περιλαμβάνει ανθρώπους που διαφωνούν πολιτικά με τον εμβολιασμό και το πιστοποιητικό εμβολιασμού και έχουν αναγάγει την κόντρα τους με τους «εμβολιαστές» σε συνδικαλιστικό ζήτημα. Όπως μάλιστα επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε αυτήν τη σκληροπυρηνική κατηγορία των αρνητών ανήκουν άνθρωποι που αρνούνται τον ίδιο τον ορθολογισμό και δεν μπορούμε να τους μεταπείσουμε με τίποτα, με τον αναπληρωτή καθηγητή Πνευμονολογίας Στέλιο Λουκίδη από το νοσοκομείο «Αττικόν» να λέει χαρακτηριστικά πως πρόκειται για ανθρώπους που αρνούνται τα πάντα. «Όχι όμως με επιχειρήματα, αρνούνται απλώς για να αρνηθούν, για να πάνε κόντρα», σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας.

Οι φοβισμένοι

Η δεύτερη «φυλή» είναι άνθρωποι που φοβούνται τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό. Πρόκειται συνήθως για συμπολίτες μας με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο -όπως έχουν δείξει οι σχετικές έρευνες- που, πέρα από τον ίδιο τον φόβο της πανδημίας, τρόμαξαν πολύ με τα αντιφατικά μηνύματα τα οποία κυριάρχησαν όλο αυτό το διάστημα και μεγέθυναν στο μυαλό τους τις παρενέργειες των εμβολίων. «Οι εμβολιασμοί των υγειονομικών στα νοσοκομεία έδειξαν πως το ποσοστό συμμόρφωσης (στον υποχρεωτικό εμβολιασμό) είναι ευθέως ανάλογο με το επίπεδο της μόρφωσης», σχολιάζει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Από τη μεριά του ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής ∆ημήτρης Οικονόμου επισημαίνει ότι η συχνή αλλαγή των δεδομένων κατά την πορεία της πανδημίας, η ευρωπαϊκή «Βαβέλ» που επικράτησε επί μήνες σχετικά με τα κριτήρια χορήγησης των εμβολίων με αδενοϊό, τα οποία σχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων, και γενικά η σύγχυση που κυριάρχησε εντείνουν με μαθηματική ακρίβεια την ανασφάλεια των ανασφαλών συμπολιτών μας, ενώ στον αντίποδα τα ξεκάθαρα επιστημονικά μηνύματα βοηθούν την εκστρατεία πειθούς για τη χρησιμότητα των εμβολίων. Ένα παράδειγμα φοβισμένων πολιτών αποτελούν οι κάτοικοι περιοχών της Κρήτης, καθώς ο πληθυσμός του νησιού επηρεάστηκε δραματικά από τον θάνατο της 44χρονης γυναίκας μετά από θρομβωτικό επεισόδιο που συσχετίστηκε με τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της ΑΖ. Οι Κρητικοί δεν θεωρούν ότι με την παλικαριά τους θα νικήσουν τον κορωνοϊό. Φοβούνται ξεκάθαρα τις παρενέργειες, ότι μπορεί να συμβεί και σε αυτούς…

Οι δεκτικοί

Η τρίτη «φυλή» των αντιεμβολιαστών, που είναι και η πιο δεκτική στο να αλλάξει στάση, αφορά επιφυλακτικούς ανθρώπους, οι οποίοι χρειάζονται μία παρότρυνση από τον οικογενειακό τους γιατρό, τον φαρμακοποιό τους, έναν άνθρωπο που εμπιστεύονται για να μεταπειστούν και να εμβολιαστούν. Τους ανθρώπους αυτούς εντόπισε και έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών η οποία φανερώνει πως το 12% των μη εμβολιασμένων (ένας στους οκτώ) θα μπορούσε να πεισθεί να κάνει το εμβόλιο από τον οικογενειακό του γιατρό. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη να τους μιλήσει με λόγια σταράτα και επιστημονική διαφάνεια ο γιατρός που τους παρακολουθεί χρόνια. Γι’ αυτό άλλωστε η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά στη συστράτευση των παιδιάτρων στην επιχείρηση εμβολιασμού, που πρακτικά θα ξεκινήσουν να εμβολιάζουν παιδιά ηλικίας 12-17 ετών στα ιατρεία τους κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ένα μήνυμα προς όλους τους γονείς παιδιών και εφήβων αυτής της ηλικιακής ομάδας στέλνει ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας Γιώργος Χρούσος, υπενθυμίζοντας ότι το εμβόλιο είναι «όπλο» για να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά και να μην επηρεαστεί η καθημερινότητα των παιδιών, όπως συνέβη την προηγούμενη χρονιά με τα περιοριστικά μέτρα, με τα lockdowns που εγκλώβισαν τα παιδιά στα σπίτια και συνέβαλαν στο να αυξηθούν οι δείκτες παχυσαρκίας στον νεανικό ελληνικό πληθυσμό (και όχι μόνο).

Σύγχυση

Σε όσους έχουν πάθει σύγχυση από τα αντιφατικά μηνύματα για τα εμβόλια, οι ειδικοί θυμίζουν ότι βρεθήκαμε όλοι ενώπιον μιας υγειονομικής απειλής δίχως γνωστό προηγούμενο και πολύ συχνά τα δεδομένα άλλαζαν. Για παράδειγμα, περιμέναμε ύφεση της πανδημίας το καλοκαίρι και ήρθε η μετάλλαξη «∆έλτα» που τα ανέτρεψε όλα. Οι δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις είναι ρευστές, η αλλαγή πορείας όταν πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά είναι στο πρόγραμμα και καλό θα είναι να διατηρήσουμε την ικανότητα προσαρμογής που διαθέτουμε ως ανθρώπινα όντα. Τα πράγματα εξελίσσονται και η Θεωρία της Εξέλιξης (του ∆αρβίνου) δύο αιώνες μετά τον θάνατο του εμπνευστή της εξακολουθεί να ισχύει και να μας διδάσκει πως τίποτα στη ζωή δεν είναι άσπρο ή μαύρο ή προκαθορισμένο…

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θεοδωρίδου-Παπαευαγγέλου: «Ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων προστατεύει και τα ίδια και τους γύρω τους» – Τι απάντησαν στις ερωτήσεις των γονέων

Κορωνοϊός – Που οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ