Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Οι Τυνήσιοι εκλέγουν σήμερα το νέο κοινοβούλιο της χώρας, το οποίο όμως δεν θα έχει πραγματικές εξουσίες

Οι Τυνήσιοι εκλέγουν σήμερα το νέο κοινοβούλιο της χώρας, το οποίο θα στερείται πραγματικών εξουσιών, μετά την περσινή απόφαση του προέδρου της χώρας Κάις Σάγεντ να αναλάβει ευρείες εξουσίες και να αποπέμψει την κυβέρνηση, σε μια εκλογική διαδικασία την οποία μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση.

Το νέο κοινοβούλιο, που θα αποτελείται από 161 βουλευτές, θα αντικαταστήσει αυτό που ανέστειλε στις 25 Ιουλίου 2021 ο Σάγεντ έπειτα από μήνες πολιτικού αδιεξόδου στο εσωτερικό του συστήματος που δημιουργήθηκε μετά την ανατροπή του Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, έπειτα από την πρώτη εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης το 2011.

Το κοινοβούλιο που είχε προκύψει μετά την ανατροπή του Μπεν Άλι διέθετε ευρείες εξουσίες, όμως αυτό που θα σχηματιστεί έπειτα από τον δεύτερο γύρο των εκλογών – που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο—θα έχει πολύ περιορισμένα καθήκοντα, βάσει του νέου Συντάγματος το οποίο πέρασε ο Σάγεντ το καλοκαίρι έπειτα από δημοψήφισμα που σημαδεύτηκε από μαζική αποχή (σχεδόν 70%).

“Στόχος είναι η εφαρμογή της ατζέντας που είχε οριστεί” μετά την κίνηση ισχύος του Σάγεντ και “να ολοκληρωθεί η διαδικασία που ξεκίνησε στις 25 Ιουλίου”, εκτίμησε ο πολιτικός επιστήμονας Χαμάντι Ρεντίσι.

Το κοινοβούλιο αυτό “δεν θα έχει πολλές εξουσίες, καθώς δεν θα μπορεί ούτε να διορίσει την κυβέρνηση ούτε να μπορεί να ψηφίζει πρόταση μομφής” εναντίον της, υπογράμμισε ο Ρεντίσι.

Εξάλλου, σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα, κάθε νομοσχέδιο πρέπει να προτείνεται από τουλάχιστον δέκα βουλευτές, ενώ όσα κατατίθενται από τον πρόεδρο θα έχουν προτεραιότητα.

Παράλληλα αλλάζει ο τρόπος εκλογής των βουλευτών, με την υιοθέτηση ενός μονοεδρικού συστήματος, γεγονός που περιορίζει την επιρροή των πολιτικών κομμάτων, με υποψήφιους χωρίς συγκεκριμένη πολιτική στέγη.

Κοινοβούλιο χωρίς γυναίκες
Σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα, με πρώτο το ισλαμικό Ενάχντα – το οποίο κυριαρχούσε επί 10 χρόνια στο κοινοβούλιο και αποτελεί το μαύρο πρόβατο του προέδρου Σάγεντ—μποϊκοτάρουν τις εκλογές αυτές, καταγγέλλοντας “ένα πραξικόπημα ενάντια στην Επανάσταση”, η οποία οδήγησε στη δημιουργία της πρώτης πραγματικής δημοκρατίας στον αραβικό κόσμο.

Το ισχυρό συνδικάτο UGTT, το οποίο αρχικά είχε αντιμετωπίσει με επιφυλακτικότητα τις κινήσεις Σάγεντ, χαρακτήρισε τις εκλογές ανώφελες.

Σύμφωνα με τον Ρεντάσι, στις εκλογές υπάρχει και “ένα πρόβλημα εκπροσώπησης”, με μόλις 122 γυναίκες σε σύνολο 1.058 υποψήφιων, οι περισσότερες από τις οποίες είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Βασικό διακύβευμα των εκλογών θα είναι και η συμμετοχή, η οποία, σύμφωνα με ειδικούς αναμένεται να είναι μικρή.

Στο όνομα “της ισότητας των ευκαιριών”, ο εκλογικός νόμος απαγορεύει στους υποψήφιους να μιλάνε σε ξένα μέσα ενημέρωσης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος έχει αυξήσει τις εμφανίσεις του τις τελευταίες ημέρες, εγκαινιάζοντας υποδομές και προσπαθώντας να καθησυχάσει τους εμπόρους.

Όμως οι Τυνήσιοι ανησυχούν κυρίως για τις συνεχείς ελλείψεις σε γάλα, ρύζι ή ζάχαρη και για τον πληθωρισμό που ανέρχεται στο 10%, την ώρα που η χώρα είναι χρεωμένη και βυθισμένη σε κρίση, η οποία επιδεινώθηκε λόγω της covid-19 και του πολέμου στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοψήφισμα στην Τυνησία: Προς έγκριση το Σύνταγμα του Κάις Σάγεντ

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σάγεντ καταγγέλει “μια μαφία που κυβερνά την Τυνησία”

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ