Ρεπορτάζ: Νίκος Βασιλειάδης
Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η τηλεμαχία (Debate) της Eurovision ανάμεσα στους κορυφαίους υποψήφιους για την προεδρία της Επιτροπής.
Ο Walter Baier (Αυστρία, Ευρωπαϊκή Αριστερά), ο Sandro Gozi (Ιταλία, Renew Europe Now), η Ursula von der Leyen (Γερμανία, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), η Terry Reintke (Γερμανία, Ευρωπαίοι Πράσινοι) και ο Nicolas Schmit (Λουξεμβούργο, Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών) συμμετείχαν στην τηλεμαχία που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην οικονομία και τις θέσεις εργασίας, την άμυνα και την ασφάλεια, το κλίμα και το περιβάλλον, τη δημοκρατία και την ηγεσία, τη μετανάστευση και τη συνοριακή πολιτική και την καινοτομία και την τεχνολογία.
Ερωτήσεις υποβλήθηκαν από το κοινό στην αίθουσα της ολομέλειας, από θεατές που παρευρέθηκαν στις κατά τόπους εκδηλώσεις των Γραφείων του Κοινοβουλίου στα κράτη μέλη της ΕΕ, από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και από τους δύο συντονιστές της συζήτησης.
Οι υποψήφιοι κλήθηκαν επίσης να απαντήσουν σε εξατομικευμένες ερωτήσεις, σε συνεντεύξεις τύπου «in the spotlight».
Η προσέγγιση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ακροδεξιά Μελόνι
Το ακροδεξιό κόμμα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές μπορεί να μην εκπροσωπήθηκαν στο debate, ωστόσο η ακροδεξιά πρωταγωνίστησε στην τηλεμαχία την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αναφέρει πως «Δούλεψα πολύ καλά με τη Τζόρτζια Μελόνι (σ.σ.: την ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας) και με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως κάνω με όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων» και να δηλώνει πρόθυμη να συνεργαστεί με ευρωβουλευτές από το ακροδεξιό κόμμα της Μελόνι («Αδέλφια της Ιταλίας»), μετά τις ευρωεκλογές. «Είναι ξεκάθαρα φιλο-ευρωπαΐα, εναντίον του Πούτιν… και υπέρ του κράτους δικαίου» είπε η φον ντερ Λάιεν για την Ιταλίδα πρωθυπουργό. Αν και αναγνώρισε πως υπάρχει διάσταση απόψεων στο θέμα των δικαιωμάτων ατόμων LGBTQI+, υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα ήταν πιο αδύναμη χωρίς την υποστήριξη της Μελόνι.
«Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις αλλά δεν θεωρώ ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ή η ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι δημοκρατικές δυνάμεις», ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκολας Σμιτ.
“Δεν καταλαβαίνω το άνοιγμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε Τζόρτζια Μελόνι ή στο ακροδεξιό VOX της Ισπανίας“, πρόσθεσε ο Σάντρο Γκόζι.
Οι πόλεμοι και η αμυντική ασφάλεια
Παράλληλα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ενίσχυσης της ασφάλειας των κρατών-μελών, κάνοντας μάλιστα αναφορά και στον Έλληνα και τον Πολωνό πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, μίλησε για την «ασπίδα αεράμυνας για όλη την Ευρώπη, όπως πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης», σημειώνοντας πως πρόκειται για έργο που όλοι συμφωνούμε στην Ευρώπη». Σημείωσε επίσης ότι «πρέπει να σταθούμε» στο πλευρό της Ουκρανίας που πολεμάει «για τις δικές μας αξίες… Να τη στηρίξουμε και μετά να ενισχύσουμε και τη δική μας άμυνα».
Και ο Νίκολας Σμιτ (Σοσιαλιστές) υπογράμμισε πως θα πρέπει να στηριχθεί η Ουκρανία, καθώς και να δοθεί έμφαση στην ασφάλεια των κρατών-μελών. Επίσης, ο Σάντρο Γκότζι (Renew Europe) προειδοποίησε ότι «ο Πούτιν δε θα σταματήσει στην Ουκρανία» αλλά και ότι «γινόμαστε ουρά από τις ΗΠΑ και την Κίνα». Ωστόσο επισήμανε πως για κάθε ευρώ που δίνεται για τον άμυνα, άλλο ένα ευρώ να δίνεται για την εκπαίδευση.
Από την πλευρά της η Τερί Ράιντκε (Πράσινοι) επιδοκίμασε τη δημιουργία ταμείου για αμυντικές δαπάνες, ενώ ζήτησε όλοι να είναι ενωμένοι ενάντια «στην απειλή του Πούτιν». Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής που εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους Πράσινους, επικεντρώθηκε στην πράσινη οικονομία για να δημιουργηθούν “πράσινες δουλειές” και προειδοποίησε ότι το μεγαλύτερο λάθος είναι να “επιστρέψουμε στη λιτότητα”.
Αντίθετα, ο Βάλτερ Μπάιερ (Ευρωπαϊκή Αριστερά) έθεσε το θέμα του κόστους για τη στήριξη στην Ουκρανία, ενώ υπογράμμισε πως δεν δίνεται η ίδια βαρύτητα για όσα γίνονται στη Λωρίδα της Γάζας, μιλώντας ξεκάθαρα για γενοκτονία. Η Ευρώπη ξοδεύει περισσότερα από την Ουκρανία για την άμυνα, είπε και πρόσθεσε: «Εντυπωσιάζομαι που μιλάμε για ασφάλεια και ειρήνη ενώ κανείς δεν αναφέρθηκε στη Μ. Ανατολή. Πότε θα πιέσει η ΕΕ το Ισραήλ να σταματήσει τη γενοκτονία». Απαντώντας, η φον ντερ Λάιεν επανέλαβε το δικαίωμα του Ισραήλ σε «αυτοάμυνα» μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς, προσθέτοντας πάντως πως αυτό πρέπει να γίνεται με βάση το διεθνές δίκαιο. Σημείωσε επίσης ότι η Ε.Ε. παραμένει πάντα υπέρ της λύσης των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή.
Μετανάστευση και προσφυγικές ροές
Στο ερώτημα της νέας ευρωπαίας από την Ελλάδα, Αθηνάς Φατσέα, μεταφράστριας, και μέλους ενός ευρωπαϊκού δικτύου “Ποια είναι τα συγκεκριμένα βήματα που προτείνετε να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ενισχυθεί η ένταξη των μεταναστών, να αυξηθεί η κοινωνική συνοχή και να ελαχιστοποιηθούν οι κοινωνικές εντάσεις σε χώρες που είναι πύλες για τη μετανάστευση εισόδου, όπως είναι η Ελλάδα;”, η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν απάντησε πως «Ποιος κρύβεται από πίσω; Το οργανωμένο οργανωμένο έγκλημα, οι διακινητές και οι δουλέμποροι. Εμείς έχουμε διεθνείς υποχρεώσεις. Αλλά από την άλλη στην Ευρώπη εμείς αποφασίζουμε ποιος θα έρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις. Όχι οι διακινητές. Αυτό είναι υψίστης σημασίας και θα πρέπει να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι. Αυτοί που δικαιούνται να παραμένουν, θα παραμένουν. Εκείνοι που δεν δικαιούνται θα επιστρέφουν. Θα πρέπει όμως να υπάρχει νόμιμος και ασφαλής τρόπος να έρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέρσι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχαμε ένα εκατομμύριο αιτήσεις ασύλου, αλλά 3,7 εκατομμύρια ήρθαν νόμιμα για να εργαστούν στην Ευρώπη».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ευρωεκλογές 2024: Το τελευταίο debate πριν από την τελική αναμέτρηση
Debate για την Κομισιόν. Φον ντερ Λάιεν: Θέλω μια Ευρώπη ισχυρή και όχι αδύναμη