Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Οι υποστηρικτές και οι επικριτές των gay γάμων και της τεκνοθεσίας

Κορυφαίο θέμα συζήτησης καθημερινά το τελευταίο διάστημα τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές συζητήσεις είναι το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο των ομοφύλων και την υιοθεσία, που θα κατατεθεί προς ψήφιση τον Φεβρουάριο, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο του Bloomberg την Παρασκευή από το Νταβός.

Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ


Μιλούν στην «Μ» λαμπερά ονόματα από τον καλλιτεχνικό χώρο για το πολυσυζητημένο θέμα των ημερών.


Η «Μ» επικοινώνησε με πλήθος ανθρώπων από τον καλλιτεχνικό χώρο και συγκέντρωσε τις απόψεις τους.


ΥΠΕΡ

ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΙΜΠΙΛΑΣ: «Αρχικά υπέρ,αλλά να το δούμε και στη Βουλή»

Εμείς είμαστε υπέρ του νομοσχεδίου, εφόσον όμως το δούμε και έρθει στη διαβούλευση και δούμε τι λέει, γιατί μπορεί να μη λέει όσα έχει εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού στο κόμμα του υπάρχει αλληλοσπαραγμός. Δεν συμφωνούν όλοι μεταξύ τους εκεί. Στη Βουλή μέσα ακούγονται τρομακτικά, ρατσιστικά πράγματα από την ακροδεξιά και περίεργα πράγματα από το ΚΚΕ. Εμείς ως Πλεύση Ελευθερίας πιστεύουμε στην απόλυτη ισονομία των πολιτών, επομένως έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα στη ζωή, άρα όλοι μπορούν να αποκτήσουν ένα παιδί είτε με υιοθεσία είτε με τεκνοθεσία.

Η δήλωση που έκανα περί «παραμυθιών της Χαλιμάς» αναφερόταν στο ότι ένα παιδί δεν μπορεί να μεγαλώσει σωστά μόνο με έναν μπαμπά και με μία μαμά, μπορεί να μεγαλώσει σωστά επίσης είτε σε μια μονογονεϊκή οικογένεια μπαμπά ή μαμάς, είτε σε μια ομόφυλη οικογένεια, αν το αγαπούν. Αν δεν το αγαπούν, ούτε εκεί θα μεγαλώσει σωστά. Επίσης δεν πιστεύω ότι από μια ομοφυλόφιλη οικογένεια θα βγουν ομοφυλόφιλα τα παιδιά, γιατί αν ήταν έτσι από όλες τις ετεροφυλόφιλες οικογένειες θα έβγαιναν μόνο ετεροφυλόφιλοι άνθρωποι.

Επίσης, εμείς είμαστε και υπέρ της τεκνοθεσίας, αν και ο πρωθυπουργός λέει ότι δεν θα τη βάλει στο νομοσχέδιο.

ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: «Κινείται στη σωστή κατεύθυνση»

Είμαι σαφέστατα υπέρ. Νομίζω ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ενώ θα έλεγα ότι κινείται κατά 90% στη σωστή κατεύθυνση, τείνω να πω και στο 100% στη σωστή κατεύθυνση, γιατί προσωπικά βρίσκω σωστό να μην καλύπτει το θέμα της παρένθετης κύησης, μια και διατηρούσα και διατηρώ πολύ σοβαρούς προβληματισμούς και σοβαρές επιφυλάξεις γύρω από αυτό το ζήτημα. Όχι μόνο σε επίπεδο ομόφυλων ζευγαριών αλλά και ετερόφυλων όσον αφορά την «υιοθέτηση» παρένθετης κύησης.

Μερικές φορές αναμφίβολα πρέπει η νομοθεσία να είναι πιο μπροστά από την κοινωνία και έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, π.χ., ότι ο πολιτικός γάμος ήταν μια επανάσταση στην εποχή του και πολλοί άνθρωποι δεν συμφωνούσαν. Τώρα όσον αφορά το σημερινό νομοσχέδιο, βρίσκω λογικό το να μην είναι υπέρ ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, για τον λόγο ότι εγώ δεν ήμουν ποτέ αιθεροβάμων. Πάντα πίστευα ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας εξακολουθεί να είναι πολύ αρνητικό και να βλέπει πολύ συντηρητικά τα πράγματα γύρω από τις ομοφυλόφιλες σχέσεις. Αφετέρου θεωρώ ότι δυστυχώς η πολλή συζήτηση, η οποία ελπίζω να λήξει σύντομα με την κατάθεση και την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, κουράζει τον κόσμο και φέρνει αντίθετα αποτελέσματα όσον αφορά πολλά θέματα. Υπάρχει ένα δημόσιος διάλογος που έχει κουράσει τον κόσμο γιατί έχει τα δικά του προβλήματα. Αν ψηφιστεί, σιγά σιγά ένα μέρος που είναι αρνητικό θα αρχίσει να το αποδέχεται.

τεκνοθεσίας

ΜΠΕΣΣΥ ΑΡΓΥΡΑΚΗ: «Θα αποφασίσουν οι ίδιοι οι άνθρωποι για τη ζωή τους»

Κάθε άνθρωπος πρέπει να μπορεί να αποφασίζει πώς θέλει να φτιάξει τη ζωή του. Από τη στιγμή που βρίσκει έδαφος να το κάνει, δεν ενοχλεί και το κάνει αξιοπρεπώς, μπορεί να το κάνει. Τα Μίντια έχουν παρασχοληθεί με το θέμα και κάπου πρέπει να κλείσει. Φτάνει. Εν κατακλείδι, είμαι υπέρ του νομοσχεδίου. Από εκεί και πέρα, κανένας μας δεν θα αποφασίσει τι πρόκειται να γίνει παρά οι ίδιοι οι άνθρωποι για τη ζωή τους.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: «Υπό προϋποθέσεις υπέρ και της παρένθετης κύησης»

Εγώ δεν αντιλαμβάνομαι ποιο είναι το θέμα. Είναι αυτονόητα πράγματα που θα έπρεπε να έχουν συμβεί από καιρό. Υπό προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν το τίμιο του πράγματος θα ήμουν υπέρ και της παρένθετης κύησης.

Ό,τι δικαιώματα έχω εγώ ως ετεροφυλόφιλος, θεωρώ αυτονόητο ότι τα ίδια πρέπει να έχει και ένας άνθρωπος που έχει διαφορετική σεξουαλική προτίμηση. Ο καθένας έχει δικαίωμα στην ευτυχία, όπως αυτός την ορίζει, αρκεί να μην ενοχλεί τον διπλανό του. Άρα, γιατί κάποιος να μην μπορεί να χαρεί τη ζωή του όπως εκείνος θέλει;

Οι κυβερνήσεις δεν είναι μόνο για να χαϊδεύουν τα αυτιά, αλλά και για να δείχνουν τον δρόμο καμιά φορά ακόμα και κόντρα στη λαϊκή βούληση. Ίσως εκεί μπορεί να ξεχωρίσει ένας πραγματικός ηγέτης από έναν δημαγωγό.

ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ: «Κανένα πρόβλημα, η εποχή προχωράει…»

Απλώς η ένστασή μου είναι, χωρίς να έχω γνώσεις πάνω σε αυτό, ότι είναι δύσκολο το κομμάτι της τεκνοποίησης. Όχι με την έννοια του να μην έχουν παιδί οι ομοφυλόφιλοι, να έχουν. Απλώς εδώ είναι δύσκολο το παιδί για μια γυναίκα, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι για έναν άνδρα. Αυτή είναι μόνο η ένστασή μου ή το ερωτηματικό μου καλύτερα. Είναι τεχνικό το θέμα. Εννοώ ότι αλλιώς θα το αγγίξει το παιδί μια γυναίκα και αλλιώς ένας άνδρας. Η γυναίκα μπορεί να αγγίξει αλλιώς το παιδί, με μια λεπτότητα, είμαστε πιο ευαίσθητες οι γυναίκες.

Έχω φίλους ομοφυλόφιλους. Εγώ είμαι του χορού, καταλαβαίνετε ότι έχω γνωρίσει πολλούς ομοφυλόφιλους και θέλω να ξεκαθαριστεί ότι δεν έχω κανένα απολύτως θέμα με τους ανθρώπους. Η εικόνα που βγάζουν πολλές εκπομπές μέσα από τις συνεντεύξεις μου είναι «βρώμικη».
Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το νομοσχέδιο, η εποχή προχωράει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΣΚΟΥΛΙΔΗΣ: «Στο θέμα της παρένθετης είμαι εντελώς αντίθετος…»

Πιστεύω ότι ένα παιδί πρέπει να μεγαλώνει με ανθρώπους που μπορούν να του δώσουν αγάπη, στοργή και ασφάλεια. Όποιοι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό, για εμένα είναι ευπρόσδεκτοι να γίνουν γονείς.

Το κράτος βέβαια, είτε μιλάμε για ετεροφυλόφιλους είτε για ομοφυλόφιλους, θα πρέπει να μπορεί να τους ελέγχει ώστε το παιδί να μεγαλώνει σίγουρα σε ένα υγιές περιβάλλον.

Στο θέμα της παρένθετης μητέρας είμαι εντελώς αντίθετος. Θεωρώ απαράδεκτο μια γυναίκα να γεννάει το παιδί και να το δίνει. Είναι μη φυσιολογικό.


ΚΑΤΑ

ΠΕΤΡΟΣ ΞΕΚΟΥΚΗΣ: «Δεν προστατεύονται καθόλου τα δικαιώματα του παιδιού…»

Είμαι κατά του νομοσχεδίου. Πιστεύω ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να έχει τον δικό του τρόπο ζωής. Στο θέμα όμως της υιοθεσίας, επειδή έχω τρία παιδιά, έχω δει ότι τα παιδιά από μικρά ήθελαν και τη μητρική και την πατρική στοργή. Για ορισμένα θέματα μιλούσαν στη μητέρα τους και για άλλα σε εμένα.

Με αυτό το νομοσχέδιο δεν προστατεύονται καθόλου τα δικαιώματα του παιδιού. Ένα μικρό παιδί πώς θα ερωτηθεί αν θέλει δύο μητέρες ή δύο πατεράδες;
Όλοι ξέρουμε το μπούλινγκ που γίνεται στα σχολεία. Είναι φοβερό. Φαντάζεσαι να βλέπουν δύο γυναίκες ή δύο άνδρες και να λένε στο παιδί οι συμμαθητές του: «Εγώ έχω τη μαμά και τον μπαμπά μου. Εσύ;». Να προστατεύσουμε τα παιδιά.

Αφού υπάρχει το σύμφωνο συμβίωσης, γιατί να γίνει αυτή η αναταραχή; Αυτοί οι άνθρωποι είναι το 2%, το άλλο 98% ρωτήθηκε; Γιατί δεν κάνουν δημοψήφισμα για να ξέρει ο κόσμος; Πάντως πιστεύω ότι αυτό το νομοσχέδιο θα είναι η αρχή της καταστροφής της οικογένειας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΤΖΟΣ: «Δεν βλέπω να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες»

Είμαι κατά του νομοσχεδίου. Έχω την εντύπωση ότι το θέμα αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο και θέλει μεγάλη προσοχή για να φτάσει σε κάποιο καλό αποτέλεσμα. Προς το παρόν δεν βλέπω να έχει ωριμάσει το πράγμα ώστε να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα.

Είμαι κατά του γάμου των ομοφύλων, γιατί θεωρώ ότι αυτό θα δημιουργήσει κοινωνικό πρόβλημα στο μέλλον πολύ μεγάλο, και σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που έχει πρόβλημα με τη μείωση του πληθυσμού θα έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα.

Δεν ξέρω αν ο κόσμος έχει ενημερωθεί επαρκώς για το θέμα. Για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα το δημοψήφισμα ίσως είναι η πιο ακριβής λύση.
Είχα, έχω και θα έχω φιλικές σχέσεις με ομοφυλόφιλους ανθρώπους. Ειδικά στον χώρο μας, στο θέαμα υπάρχουν πάρα πολλοί ομοφυλόφιλοι. Ο γάμος όμως θα φέρει μια ανατροπή του κοινωνικού καθεστώτος. Αυτό είναι που φοβάμαι.

Το κυριότερο είναι το θέμα των παιδιών. Από τη στιγμή που θα δώσεις το δικαίωμα της υιοθεσίας, τα πράγματα θα πάρουν μια κατρακύλα και θα ανοίξει μια πληγή που στο μέλλον θα βγάζει πύον.

Για εμένα είναι απαραίτητο, προς το παρόν τουλάχιστον, να μην προχωρήσουν τόσο γρήγορα στη νομοθέτηση αυτού του προβλήματος, το λέω έτσι γιατί είναι πρόβλημα. Νομίζω ότι το σύμφωνο συμβίωσης που υπάρχει είναι η ενδεδειγμένη λύση.

Από τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης ανέλαβε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε αυτό το θέμα. Ο οποίος με τον ιδιωτικό του βίο, όπως τον αναπτύσσει, δίνει το δικαίωμα στον Έλληνα πολίτη να πει «για στάσου. Πού πάμε;». Είμαστε συντηρητικός λαός ακόμα.

τεκνοθεσίας

ΠΟΛΥΝΑ ΓΚΙΩΝΑΚΗ: «Υπέρ του γάμου, κατά του θεσμού της υιοθεσίας»

Η γνώμη μου είναι ότι ένα παιδί χρειάζεται μάνα και πατέρα. Δεν είμαι ομοφοβική. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να παντρεύονται, να ζουν μαζί δύο άνδρες ή δύο γυναίκες, θεωρώ όμως ότι το θέμα «παιδί» είναι ευαίσθητο. Φοβάμαι ότι αυτά τα παιδιά μπορεί να μην έχουν ισορροπία λόγω του μπούλινγκ που ίσως βιώσουν στο σχολείο. Πιστεύω ότι η μάνα δεν μπορεί να αντικατασταθεί.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξέσπασε σε λυγμούς ο Γιώργος Λαμπάτος: «Ανυπομονώ να ανέβω ξανά στο σανίδι»

Χρυσά Βατόμουρα 2024: Υποψηφιότητες για Έλεν Μίρεν, Τζένιφερ Λόπεζ και Ράσελ Κρόου

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ