Από τον Ιανουάριο του 2015 έως τα τέλη του 2018 έχουν υπάρξει συνολικά 14 αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για αυξήσεις των ενιαίων θέσεων των ειδικών συμβούλων, συνεργατών και μετακλητών υπαλλήλων στα πολιτικά γραφεία υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Την ώρα που παίρνονταν αυτές οι αποφάσεις, συγγενείς των μελών της κυβέρνησης καταλάμβαναν θέσεις ειδικών συμβούλων και συνεργατών, θέσεις οι οποίες βρίσκονται στο ρετιρέ των μισθολογικών απολαβών στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Protagon.gr, οι αποφάσεις αυτές περί αύξησης των θέσεων που καταλαμβάνονταν και από συγγενείς των μελών του υπουργικού συμβουλίου, κόστισαν συνολικά, έως τα τέλη του προηγούμενου χρόνου, περί τα πέντε εκατομμύρια ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ για κάθε μήνα που τρέχει, από τις αρχές του 2019, η επιβάρυνση είναι πάνω από 120.000 ευρώ. Το να ειπώθηκε μέσα σε κάποιο υπουργικό συμβούλιο: «Βάζουμε τους δικούς μας στα πολιτικά γραφεία και αποφασίζουμε και αύξηση των θέσεων για να βγαίνει η δουλειά», μπορεί να ακούγεται τρελό. Όμως, η πραγματικότητα ίσως να μην απέχει και πολύ. Το Protagon ανέλυσε εκατοντάδες φύλλα Εφημερίδας της Κυβερνήσεως για τις θέσεις που έχουν να κάνουν με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους δημόσιους φορείς, καθώς και πράξεις υπουργικού συμβουλίου.
Από την ανάλυση των στοιχείων φαίνεται ότι ως «θύλακας» για τον διορισμό και την απόσπαση συγγενών μελών της κυβέρνησης λειτούργησε το πολιτικό γραφείο του υπουργού Εσωτερικών από το 2015 και για τουλάχιστον δύο χρόνια (ξεκινώντας επί υπουργίας Νίκου Βούτση και συνεχίζοντας επί Παναγιώτη Κουρουμπλή). Στο ενδιάμεσο, τον Νοέμβριο του 2015, πάρθηκε απόφαση, με πράξη του υπουργικού συμβουλίου, να αυξηθούν οι ενιαίες θέσεις ειδικών συμβούλων και συνεργατών, καθώς και των μετακλητών υπαλλήλων, κατά 10 στο σύνολο – πέντε θέσεις για ειδικούς συμβούλους/συνεργάτες και άλλες πέντε για μετακλητούς. Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού θα ήταν 265.000 ευρώ το χρόνο, συν άλλα 33.000 ευρώ για το υπόλοιπο του 2015.
Τον Νοέμβριο του 2015 που πάρθηκε η απόφαση, στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή είχε τοποθετηθεί ως ειδική σύμβουλος η σύζυγος του Νίκου Βούτση, ο οποίος είχε περάσει από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και ήταν πλέον Πρόεδρος της Βουλής. Επίσης, μετακλητή υπάλληλος τον Νοέμβριο που αποφασίστηκε η αύξηση θέσεων στο πολιτικό γραφείο του κ. Κουρουμπλή ήταν η ανιψιά του ίδιου του υπουργού. Ενώ μία άλλη ανιψιά, αυτή του Νίκου Τόσκα, ο οποίος τότε ήταν αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, είχε τοποθετηθεί στο πολιτικό γραφείο του θείου της. Μάλιστα, κατά τον διορισμό της τελευταίας είχε προκύψει και ένα μικρό «μπέρδεμα»: αρχικά διορίστηκε ως μετακλητή υπάλληλος με χαρακτηριστικά που αντιστοιχούσαν σε μισθό περίπου 1.100 ευρώ. Μετά την τροποποίηση, και την διόρθωση ότι ο διορισμός της γίνεται ως ειδικής συμβούλου, ο μισθός ανέβηκε στα 1.800 ευρώ. Με το πέρασμα των χρόνων οι ανάγκες του εν λόγω πολιτικού γραφείου σε ειδικούς συμβούλους αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο: τον Αύγουστο του 2018 εγκρίθηκαν άλλες δύο νέες θέσεις με ετήσια δαπάνη ύψους 67.000 ευρώ.
Τον Νοέμβριο του 2012 η τότε κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε περάσει μία τροπολογία που απαγόρευε τους διορισμούς των συγγενών πρώτου και δευτέρου βαθμού των μελών της κυβέρνησης σε θέσεις ειδικών συμβούλων, συνεργατών και μετακλητών υπαλλήλων. «Διορισμός δεν μπορεί επίσης να γίνει σε οποιαδήποτε από τις πιο πάνω θέσεις, αν στο πρόσωπο του υποψηφίου για διορισμό συντρέχει κώλυμα από εκείνα που προβλέπει ο νόμος για το διορισμό δημοσίου πολιτικού διοικητικού υπαλλήλου, καθώς και στην περίπτωση που ο υποψήφιος για διορισμό τυγχάνει σύζυγος ή συγγενής α’ ή β’ βαθμού μέλους της Κυβέρνησης ή υφυπουργού», αναφερόταν στην τροπολογία. Στην περίπτωση του διορισμού των ανιψιών, αυτά είναι πρόσωπα από τρίτο βαθμό συγγενείας και πάνω, οπότε ουδέν παράνομο (περί ηθικού δεν γίνεται λόγος)… Όσο για τη σύζυγο, ήταν δημόσια υπάλληλος στο υπουργείο Εσωτερικών και αποσπάστηκε (δεν θεωρείται διορισμός) πρώτη φορά με απόφαση του Νίκου Βούτση σε θέση ειδικής συμβούλου στο πολιτικό γραφείο του τον Φεβρουάριο του 2015, όταν αυτός ήταν υπουργός Εσωτερικών.
Ο «θεσμός» των ειδικών συμβούλων/συνεργατών είναι αν μη τι άλλο πολύτιμος. Αν και οι ειδικοί που καταλαμβάνουν αυτές τις θέσεις δεν ασκούν αποφασιστικές αρμοδιότητες, παρέχουν εμπεριστατωμένες συμβουλές και διατυπώνουν εξειδικευμένες γνώμες για τον συγκεκριμένο τομέα του υπουργείου στον οποίον έχουν κληθεί να συμβάλλουν. Ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες υπάρχουν στα υπουργεία των περισσότερων κρατών και πρόκειται για πρόσωπα που εμπιστεύεται η πολιτική ηγεσία, τα οποία μάλιστα είναι εξειδικευμένα σε τομείς που δεν καλύπτονται από δημόσιους υπαλλήλους και μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμοι για ένα υπουργείο. Ωστόσο, στην Ελλάδα, ο αριθμός των ειδικών συμβούλων/συνεργατών μελών της κυβέρνησης θεωρείται υψηλός – ιδίως σε καιρούς κρίσης. Με αποτέλεσμα, ο θεσμός να έχει γίνει «μήλον της έριδος» με ερωτήσεις και κόντρα ερωτήσεις της εκάστοτε αντιπολίτευσης. Για παράδειγμα, το Ιανουάριο του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω 12 βουλευτών του, ζητούσε ενημέρωση για τον αριθμό των υπαλλήλων που απασχολούνται ως μετακλητοί, ειδικοί σύμβουλοι, ειδικοί συνεργάτες, επιστημονικοί συνεργάτες κλπ. Επιπλέον, στην ερώτησή τους ζητούσαν στοιχεία για το ύψος της μισθοδοσίας τους. Η απάντηση δόθηκε μερικώς καθώς κάποια υπουργεία δεν προσκόμισαν στοιχεία. Τότε, είχαν εντοπιστεί σε κυβέρνηση, υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς 290 υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ως μετακλητοί. Η Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού απασχολούσε τους περισσότερους (48), η μισθοδοσία των οποίων ανερχόταν σε 70.000 ευρώ μηνιαίως.
Πηγή: Protagon.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: