Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

ΟΗΕ: Ανθρώπινο λάθος ο θάνατος 15 παιδιών στη Συρία

Ο ΟΗΕ παραδέχτηκε ότι 15 παιδιά από τη Συρία έχασαν τη ζωή τους μετά από λάθος  εταίρου ΜΚΟ, που τους έδωσε ακατάλληλο φάρμακο κατά τη διάρκεια προγράμματος εμβολιασμού κατά της ιλαράς.

Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουτζάρικ, δήλωσε την Τετάρτη ότι δόθηκε ένα μυοχαλαρωτικό σε παιδιά και μωρά, κατά τα μέσα Σεπτεμβρίου, σε περιοχές τις οποίες είχαν καταλάβει αντάρτες, στη βορειοδυτική Συρία.

«Αυτό που συνέβη με τα εμβόλια ήταν μια πραγματική τραγωδία, αλλά ήταν ανθρώπινο λάθος», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Μια έκθεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον περασμένο μήνα, δήλωσε ότι η εν λόγω ουσία βρισκόταν στο ίδιο ψυγείο με το εμβόλιο κατά της ιλαράς, εφόσον χρησιμοποιείται για την αραίωσή του. Ανέφερε επίσης ότι δεν είναι γνωστό το ακριβές άτομο ή η ομάδα που ήταν υπεύθυνη για το εργαστήριο.

Ο Αμπντουλάχ Ατζάτζ, ένας γιατρός ο οποίος υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας του λάθους και των συνεπειών του, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AP ότι οι ασθενείς που υπέστησαν παρενέργειες από το εμβόλιο, παρουσίασαν σημάδια «σοβαρού αλλεργικού σοκ», με πολλούς να παθαίνουν ασφυξία και να εμφανίζουν έντονο πρήξιμο.

Ο Ντουτζάρικ τόνισε ότι το περιστατικό δεν έχει σχέση με την ποιότητα της βοήθειας του ΟΗΕ προς τη Συρία. Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζαφάρι, τον περασμένο μήνα, αποκάλεσε τους θανάτους έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και απαίτησε από τον οργανισμό να διενεργήσει έρευνα για την ανακάλυψη των υπευθύνων.

Μετά την είδηση του θανάτου των παιδιών, αποφασίστηκε η αναστολή του δεύτερου γύρου εμβολιασμών για την ιλαρά. Η εν λόγω εκστρατεία είχε στόχο τον εμβολιασμό 60.000 παιδιών.

Ο Ντουτζάρικ την Τετάρτη δεν κατονόμασε τον εταίρο ΜΚΟ και αναφέρθηκε στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ υπερασπίστηκε την ποιότητα της βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι μολυσμένο φαγητό ή  φάρμακα μολυσμένα ή ληγμένα διοχετεύονται μέσω των Ηνωμένων Εθνών».

Το σύστημα υγείας της Συρίας έχει καταρρεύσει κατά τη διάρκεια των τριών ετών και έξι μηνών του πολέμου. Η πολιομυελίτιδα μαστίζει ορισμένες περιοχές, καθώς οι προσπάθειες για εμβολιασμό σε εθνικό επίπεδο έχουν αποτύχει.

 

Πηγή: AP

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ