Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

ΟΗΕ και ΗΠΑ ζητούν την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από την Λιβύη

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γιαν Κούμπις, μιλώντας σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εξέφρασε τη λύπη του γιατί δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος σε βασικά ζητήματα, όπως είναι η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα αυτή, η οποία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, αφορά επίσης και την Τουρκία.

«Η πρόοδος σε ζητήματα-κλειδιά, όπως το άνοιγμα του παραλιακού οδικού άξονα Σύρτης-Μιζουράτας» που συνδέει την ανατολική με τη δυτική Λιβύη «και η έναρξη της αποχώρησης των μισθοφόρων, των μαχητών και των ξένων δυνάμεων βρίσκεται σε νεκρό σημείο», είπε ο Κούμπις σε αυτήν την τηλεδιάσκεψη του ΣΑ του ΟΗΕ.

«Οι νέες καθυστερήσεις στην επαναλειτουργία των οδικών αξόνων είναι αντίθετες με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών και θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για την εφαρμογή της εκεχειρίας και την πολιτική μετάβαση», προειδοποίησε.

Για το ίδιο θέμα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ κατήγγειλε την απουσία πολιτικής προόδου. «Είναι καιρός οι Λίβυοι ηγέτες να ξεκαθαρίσουν τις συνταγματικές βάσεις των εκλογών» που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου, «να εγκρίνουν τη σχετική νομοθεσία και να φροντίσουν να μην καθυστερήσει η ψηφοφορία», τόνισε, ζητώντας να σημειωθεί πρόοδος πριν από την 1η Ιουλίου.

«Η χρήση, η παρουσία και οι συνεχιζόμενες δραστηριότητες χιλιάδων μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ένοπλων ομάδων συνιστούν σημαντική απειλή, όχι μόνο για την ασφάλεια της Λιβύης αλλά και για την περιοχή στο σύνολό της», προειδοποίησε ο Κούμπις. «Είναι ουσιαστικής σημασίας να διασφαλίσουμε τη συντεταγμένη αποχώρηση των ξένων μαχητών, των μισθοφόρων και των ενόπλων ομάδων, καθώς και τον αφοπλισμό τους και την επανένταξή τους στις χώρες προέλευσής τους», συνέχισε.

«Όλοι οι ξένοι παράγοντες που ενεπλάκησαν στη σύγκρουση πρέπει να σταματήσουν τη στρατιωτική παρέμβασή τους και να αρχίσουν να αποσύρονται αμέσως από τη Λιβύη», τόνισε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει κάποιο περιθώριο ερμηνείας στο θέμα αυτό. Όλοι, σημαίνει όλοι», επέμεινε.

Σε αντίθεση με τους Ρώσους μισθοφόρους που στήριζαν τις αρχές της ανατολικής Λιβύης, η Τουρκία υποστηρίζει ότι δυνάμεις της στάλθηκαν στην Τρίπολη στο πλαίσιο μιας διμερούς συμφωνίας με την προηγούμενη κυβέρνηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αφορά εκείνους το αίτημα για αποχώρηση των ξένων στρατιωτών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 20.000 μισθοφόροι και ξένοι στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται στη Λιβύη. Μεταξύ αυτών είναι Τούρκοι στρατιωτικοί καθώς και μισθοφόροι από τη Ρωσία, το Σουδάν και το Τσαντ.

Πολλά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την ανησυχία ότι οι ένοπλες ομάδες θα αποχωρήσουν από τη Λιβύη απλώς και μόνο για να αναπτυχθούν σε γειτονικές περιοχές. Υπενθύμισαν μάλιστα την πρόσφατη αποσταθεροποίηση στο Τσαντ που οδήγησε στον θάνατο του προέδρου Ιντρίς Ντεμπί.

«Φοβόμαστε ότι τα όπλα που θα σιγήσουν στη Λιβύη θα ακουστούν ακόμη δυνατότερα στο Σάχελ, το οποίο υφίσταται το δεύτερο κύμα των επιπτώσεων από τη λιβυκή κρίση», σχολίασε ο πρεσβευτής του Νίγηρα, Αμπντού Αμπάρι.

Ο πρεσβευτής της Λιβύης στον ΟΗΕ Τάχερ Ελ Σόνι υπενθύμισε ότι η χώρα του ζητά από όλες τις χώρες «να σεβαστούν» όσα επικυρώθηκαν με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας «και ιδίως την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων, ώστε το κράτος να εδραιώσει την εθνική κυριαρχία του στο έδαφός του»

Διαβάστε επίσης

Τουρκική Navtex: Ασκήσεις με πραγματικά πυρά μόλις μερικά μίλια ανοιχτά της Ρόδου

Τουρκία: Αρχίζει ξανά δίκη για τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ