Οι εταιρείες Airbnb, Expedia και Trip Advisor είναι τρεις από τις 112 εταιρείες που με βάσει το διεθνές δίκαιο, έχουν αναπτύξει παράνομες δραστηριότητες στους εβραϊκούς οικισμούς, όπως παρουσιάζει ο κατάλογος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
“Έχω την επίγνωση ότι αυτό το θέμα υπήρξε και θα συνεχίζει να αποτελεί θέμα διαμάχης” δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η έκθεση “βασίζεται σε γεγονότα”.
Το έγγραφο αυτό “μεταφράζει τη σοβαρή προσοχή που δόθηκε” σε αυτήν την εργασία “άνευ προηγουμένου και ιδιαιτέρως περίπλοκη”, συμπλήρωσε η αξιωματούχος σε ένα δελτίο τύπου.
Η έκθεση απαντάει στο ψήφισμα του 2016 του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με το οποίο ζητείτο να καταρτιστεί “μια βάση δεδομένων όλων των εταιρειών που έχουν αναπτύξει συγκεκριμένες δραστηριότητες που συνδέονται με τους ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη”.
Αυτός ο κατάλογος “δεν αποτελεί και δεν σκοπεύει να αποτελέσει μια δικαστική διαδικασία…” διευκρινίζεται στο δελτίο τύπου, σε μια σαφή αναφορά στους ισραηλινούς φόβους ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για μποϊκοτάζ.
Μεταξύ των εταιρειών, που αναφέρονται, βρίσκονται διεθνείς όμιλοι, όπως η Airbnb, η Alstom, η Booking.com ή η Motorola Solutions.
Ανάμεσά τους, 94 έχουν την έδρα τους στο Ισραήλ και άλλες 18 σε έξι διαφορετικές χώρες.
Η δημοσίευση της έκθεσης, που υποτίθεται ότι θα έβλεπε το φως της δημοσιότητας πριν από τρία χρόνια, αναβλήθηκε πολλές φορές. Οι υπηρεσίες της Μπατσελέτ επισημαίνουν ότι εξέτασε περισσότερες από 300 εταιρείες.
“Οι επιχειρήσεις πρέπει να καταλάβουν ότι το να δραστηριοποιούνται σε παράνομους οικισμούς τους καθιστά συνεργούς πολεμικών εγκλημάτων”, δήλωσε ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής τη Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μπρούνο Στάνιο.
Στη λίστα που δημοσιεύτηκε σήμερα καταγράφονται 112, για τις οποίες “υπάρχουν εύλογες βάσεις για να συμπεράνει κανείς ότι εμπλέκονται σε μία ή περισσότερες δραστηριότητες όπως αναφέρονται” στο ψήφισμα του 2016.
Για “νίκη” του διεθνούς δικαίου και των Παλαιστινίων έκανε λόγο ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διπλωματίας, μετά τη δημοσίευση της λίστας του ΟΗΕ.
“Η δημοσίευση αυτού του καταλόγου εταιρειών και οντοτήτων, που δραστηριοποιούνται στους οικισμούς, συνιστά μια νίκη για το διεθνές δίκαιο και τις διπλωματικές προσπάθειές μας, προκειμένου να αδειάσουν οι πηγές του εποικιστικού συστήματος που ενσαρκώνεται από τους παράνομους οικισμούς στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη” είπε ο Ριγιάντ αλ Μαλίκι.
“Πρόκειται για μια επαίσχυντη συνθηκολόγηση στις πιέσεις χωρών και οργανισμών που θέλουν να βλάψουν το Ισραήλ” αντέδρασε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, διατυπώνοντας, την ίδια στιγμή, την ικανοποίησή του ότι “η πλειοψηφία των χωρών αρνήθηκε να ενταχθεί σε αυτήν την εκστρατεία πολιτικής πίεση”.