Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025

ΟΗΕ: Οι ανισότητες κάνουν τον κόσμο να μοιάζει με «χάρτινο πύργο»

Μετά την πανδημία του Covid19, ο κόσμος μπορεί να ανέκαμψε σύμφωνα με τον ΟΗΕ αλλά κρύβει ένα βαθύ χάσμα ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες.

Ο ΟΗΕ βλέπει μετά την πανδημία του covid ένα κόσμο όπου το χάσμα των ανισοτήτων βαθαίνει και μοιάζει με «χάρτινο πύργο». Το 2020 και το 2021, για πρώτη φορά από τη δημιουργία του – πριν από πάνω από 30 χρόνια – ο δείκτης ανθρώπινης ανάπτυξης που λαμβάνει υπόψη το προσδόκιμο ζωής, την εκπαίδευση και το βιοτικό επίπεδο, είχε υποχωρήσει λόγω και της επιδημίας. Όμως από τότε «έχουμε δει μια ανάκαμψη» εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αχίμ Στάινερ, επικεφαλής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την έκθεση αυτή.

Έτσι, οι εκτιμήσεις για το 2023 προβλέπουν ιστορικό ρεκόρ για τον δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό που αναμένεται είναι επιστροφή όλων των συνιστωσών του «πάνω από τα επίπεδα προ του 2019», παρότι η Covid και οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία επιβράδυναν την αναμενόμενη προηγουμένως πορεία.

Αυτό όμως που μοιάζει να είναι ένα καλό νέο κρύβει ένα απροσδόκητο χάσμα ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες. «Την πρώτη φορά που είδα τα αποτελέσματα, ζήτησα από την ομάδα να επαληθεύσει τα δεδομένα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πέδρο Κονσεϊσάο, αρμόδιος για την έκθεση. «Διαπιστώνουμε πως τα πιο φτωχά και πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας μας έχουν αφεθεί να μείνουν πίσω», ενώ οι στόχοι του ΟΗΕ για την ανάπτυξη το 2030 είναι κανείς να μην «ξεχαστεί», αρχίζοντας «από εκείνους που είναι πιο πίσω στη σειρά», ανέφερε.

Και το αποτέλεσμα αυτό είναι «πολύ ανησυχητικό» έπειτα από «20 χρόνια κατά τα οποία οι χώρες συνέκλιναν σε όρους εισοδημάτων, προσδόκιμου ζωής και εκπαίδευσης;», επιμένει ο Αχίμ Σάινερ. Στην κορυφή του καταλόγου του δείκτη ανάπτυξης εξακολουθούν να βρίσκονται η Σουηδία, η Νορβηγία και η Ισλανδία. Όπως εκείνες, και οι υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ ξαναβρήκαν το 2023 το επίπεδο ανάπτυξης όπου βρίσκονταν το 2019, πριν από την επέλαση του covid 19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ισραήλ ρίχνει άλλα 18 δισεκατομμύρια ευρώ στον πόλεμο

Τουρκία: Εφιαλτική πρόβλεψη – «Με σεισμό 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να χάσουμε την ανεξαρτησία μας»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ