Έπειτα από παρουσία δέκα ετών στο Μάλι, η αποστολή του ΟΗΕ (Minusma) «ολοκλήρωσε την αποχώρησή της», ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαιρετίζοντας τον «ρόλο κλειδί» που η δύναμη διαδραμάτισε «εποπτεύοντας την τήρηση της εκεχειρίας στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης και συμφιλίωσης του 2015, καθώς και τη μετάβαση» στην αφρικανική χώρα όπου οι στρατιωτικοί κατέλαβαν την εξουσία το 2020.
Στην ανακοίνωσή του ο Αντόνιο Γκουτέρες απέτισε φόρο τιμής στα 311 μέλη του προσωπικού της αποστολής του ΟΗΕ που έχασαν τη ζωή τους και στους περισσότερους των 700 τραυματίες στην υπηρεσία της ειρήνης κατά τη διάρκεια των δέκα ετών της παρουσίας της στο Μάλι σε επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν κυρίως από οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και από το Ισλαμικό Κράτος.
Η Minusma είναι η αποστολή του ΟΗΕ που έχει περισσότερο πληγεί τα τελευταία χρόνια. Αποτελείτο από 15.000 στρατιώτες και αστυνομικούς προερχόμενους από δέκα περίπου χώρες.
Η αποστολή του ΟΗΕ αποχώρησε από το Μάλι έπειτα από απαίτηση του Μπαμακό και η αποδέσμευσή της από περισσότερα από 13 σημεία στα οποία είχε αναπτυχθεί έγινε με δύσκολες συνθήκες στο βόρειο τμήμα της χώρας υπό την πίεση της στρατιωτικής κλιμάκωσης ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις που δρουν στην περιοχή.
Η παρουσία της έγινε ανέφικτη μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς το 2020.
Η χούντα του Μάλι προχώρησε σε στρατηγικό αναπροσανατολισμό, διαρρηγνύοντας τη συμμαχία με τη Γαλλία και στρεφόμενη στρατιωτικά και πολιτικά προς τη Ρωσία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Mάλι: Αποσύρονται οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ
Μάλι: Η χούντα ζητά την άμεση αποχώρηση της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ