Οι συμμετέχοντες στον ενδολιβυκό διάλογο, οι οποίοι συναντώνται για μία εβδομάδα στην Ελβετία προκειμένου να εκλέξουν νέο πρωθυπουργό και Προεδρικό Συμβούλιο, “πρέπει να τηρήσουν με κάθε κόστος” τη δέσμευσή τους να διεξαχθούν εκλογές στην εμπόλεμη χώρα στο τέλος του έτους, κάλεσε σήμερα ο ΟΗΕ.
“Έχετε βάλει ανεξίτηλο σημάδι στο ημερολόγιο για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου φέτος. Αυτή η απόφαση, η οποία εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τους συμπατριώτες σας, είναι μία δέσμευση η οποία πρέπει να τηρηθεί με κάθε κόστος”, τόνισε η Στέφανι Γουίλιαμς, η οποία παραμένει επικεφαλής των συνομιλιών παρά το γεγονός ότι ορίστηκε διάδοχός της στη αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) ο Σλοβάκος Γιαν Κούμπις.
Η Γουίλιαμς απευθυνόταν στους 75 Λίβυους αντιπροσώπους, οι οποίοι συνεδριάζουν σε μια τεράστια συνεδριακή αίθουσα προκειμένου να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις λόγω επιδημίας κορονοϊού, το μέρος της οποίας δεν έχει αποκαλυφθεί.
“Ο λαός της Λιβύης σάς στηρίζει. Σας στηρίζει και εύχεται να πετύχετε. Έχει ανάγκη να πετύχετε. Μην τον απογοητεύσετε”, υπογράμμισε η ίδια.
Οι αντιπρόσωποι αυτοί έχουν διορία ως την Παρασκευή για να ορίσουν τον νέο πρωθυπουργό, τους δύο αναπληρωτές του και τα τρία μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου από έναν κατάλογο με 45 ονόματα, τον οποίο παρουσίασε το Σάββατο η UNSMIL. Το μεταβατικό αυτό συμβούλιο θα αναλάβει να “επανενώσει τους θερμούς του κράτους και να διασφαλίσει την ασφάλεια” μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών.
Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι έπειτα από τη λαϊκή εξέγερση του 2011. Δύο αντίπαλες αρχές μάχονται για την εξουσία: από τη μία, στα δυτικά, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας ( GNA) του Φαγέζ αλ Σάρατζ, την οποία έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ και στηρίζει η Τουρκία, και από την άλλη ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης που στηρίζεται από τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταξύ άλλων.
Μετά την αποτυχία της εκστρατείας που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 ο Χάφταρ για την κατάληψη της Τρίπολης οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για εκεχειρία τον Οκτώβριο και ξεκίνησαν διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Ο ενδολιβυκός διάλογος ξεκίνησε στην Τυνησία τον Νοέμβριο του 2020 και έχει στόχο να βγάλει τη χώρα από την κρίση.