Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως παρουσίασαν αύξηση τον Απρίλιο, για πρώτη φορά εδώ και 12 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).
Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, η FAO αναφέρει πως ο δείκτης τιμών τροφίμων διαμορφώθηκε στις 127,2 μονάδες για τον Απρίλιο έναντι των 126,5 μονάδων τον Μάρτιο. Είναι η πρώτη μηνιαία αύξηση του δείκτη από τον Μάρτιο του 2022, λίγο μετά από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η άνοδος των τιμών της ζάχαρης, του κρέατος και του ρυζιού αντιστάθμισε την πτώση που σημειώθηκε στις τιμές των δημητριακών, των γαλακτομικών προϊόντων και των φυτικών ελαίων, σύμφωνα με την FAO.
Η έκθεση τονίζει πως η τιμή της ζάχαρης έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο της από τον Οκτώβριο του 2011, με μηνιαία άνοδο 17,6% τον Μάρτιο. Η άνοδος αποδίδεται στη μείωση της συγκομιδής στην Ινδία και στην Κίνα, καθώς και στη μικρότερη του αναμενόμενου παραγωγή στην Ταϊλάνδη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι τιμές του κρέατος αυξήθηκαν κατά 1,3%, ενώ πτώση 1,7% κατέγραψαν οι τιμές των γαλακτομικών και των δημητριακών. Οι τιμές των φυτικών ελαίων διολίσθησαν 1,3% σε μηναίο επίπεδο, σύμφωνα με την FAO.