Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη Δυτική Ασία (ESCWA ) σε συνεργασία με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) και το Πρόγραμμα Ανθρώπινων Εποικισμών των Ηνωμένων Εθνών, μετά από μια λεπτομερή μελέτη με τίτλο «Οι πολυδιάστατες επιπτώσεις των ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο» απηύθυνε κάλεσμα για επείγουσα διεθνή παρέμβαση για τον τερματισμό της σύγκρουσης και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της, αλλά και για αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
Η μελέτη έδωσε μια ζοφερή εικόνα των ανθρώπινων απωλειών σε μία μόλις ημέρα. Στις 23 Σεπτεμβρίου, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 569 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 1.850, ανάμεσα στους οποίους 50 παιδιά και 94 γυναίκες. Γεγονός που αντιπροσωπεύει για τον 21ο αιώνα μια από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες που προκλήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές μέσα σε μια μέρα.
Ο αυξανόμενος αριθμός θυμάτων και τραυματιών έχει ωθήσει το ήδη υπερτεταμένο σύστημα υγείας του Λιβάνου στο χείλος του αβύσσου. Ενώ τα νοσοκομεία αγωνίζονται να προσαρμοστούν στην κατάσταση, ο μαζικός εκτοπισμός περισσότερων από 200.000 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχει δημιουργήσει μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση και έχει περιορίσει την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη.
Η σύγκρουση άφησε τεράστιες καταστροφές στην οικονομία του Λιβάνου, καθώς τα ποσοστά φτώχειας στις νότιες περιοχές αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, το ποσοστό των φτωχών να φθάσει το 94% στο Κυβερνείο Nabatieh και το 87% στο Κυβερνείο του Νοτίου Λιβάνου, που είναι οι δύο περιοχές που επωμίστηκαν το μεγαλύτερο μέρος της καταστροφής. Περισσότερα από 23.000 σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
Σε αυτό το πλαίσιο, η εκτελεστική γραμματέας της ESCWA, Rula Dashti, δήλωσε: «Αυτή η σύγκρουση έχει καταστρέψει όχι μόνο τις υποδομές, αλλά και τον ιστό της ίδιας της κοινωνίας και κοινωνική συνοχή». Οι σημαντικότεροι οικονομικοί τομείς του Λιβάνου επλήγησαν σοβαρά. Οι απώλειες στον τομέα του τουρισμού, ζωτικής σημασίας, ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο αγροτικός τομέας επλήγη ολοκληρωτικά, λόγω της χρήσης εμπρηστικών βομβών φωσφόρου. Η μελέτη προειδοποιεί ότι μια τέτοια συστηματική στόχευση των γεωργικών περιουσιακών στοιχείων απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης στις αγροτικές κοινότητες, περιπλέκοντας τις όποιες προσπάθειες ανάκαμψης.
Επισήμανε ότι οι εύθραυστοι κρατικοί θεσμοί στον Λίβανο αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις. Η μελέτη προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση, σε συνδυασμό με τη μείωση των δημοσίων πόρων και την έλλειψη διεθνούς υποστήριξης, ωθεί την κυβέρνηση σε πιθανή κατάρρευση. Οι προσπάθειες για τη διαχείριση ανθρωπιστικών και αναπτυξιακών κρίσεων έχουν εξαντληθεί.
Η ESCWA και οι εταίροι της, ζήτησαν άμεση διεθνή δράση για την αποτροπή περαιτέρω καταστροφών. Η Ντάστι τόνισε ότι ο τερματισμός της σύγκρουσης και η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία των λαών της περιοχής καθώς και για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Η μελέτη ζητούσε μια συντονισμένη προσέγγιση για την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση προσαρμοσμένη στην περιοχή, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, ώστε να διασφαλιστεί μια βιώσιμη πορεία προς τα εμπρός στις κατεστραμμένες από τον πόλεμο περιοχές του Λιβάνου. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι καθώς η βία συνεχίζεται, υπάρχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη για ταχεία και αποφασιστική διεθνή επέμβαση.