Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Οικογενειακή «φάµπρικα» εξαπάτησης ηλικιωµένων

«Καλημέρα σας, είμαι ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ρόδου… Ο γιος σας οδηγώντας το αυτοκίνητό του χτύπησε ένα παιδάκι. Αυτήν την ώρα βρίσκεται στα κρατητήρια και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Βέβαια, δεν φταίει, το παιδί πετάχτηκε στον δρόμο και δεν πρόλαβε να πατήσει φρένο. Αν τον βοηθήσετε, μπορεί και να μην μπει στη φυλακή…».

Tου ΦΩΤΗ ΑΝ∆ΡΕΟΥ

Ένα ζευγάρι, 57 και 50 ετών, και η 23χρονη κόρη οι εγκέφαλοι κυκλώματος που υπεξαίρεσαν 131.735 ευρώ στη Ρόδο

Κάπως έτσι ο άγνωστος άντρας που τηλεφωνούσε από τη γειτονική Βουλγαρία προσπαθούσε να πείσει τους ηλικιωμένους από το «Νησί των Ιπποτών» ότι έπρεπε να του δώσουν χρήματα ώστε ο «υπαίτιος του τροχαίου» να τη γλιτώσει και να μην οδηγηθεί στα δικαστήρια.

Αποκάλυψη

Τη δράση του εγκληματικού βραχίονα μιας σπείρας που έπαιρνε χρήματα από ανυποψίαστους ηλικιωμένους εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου έπειτα από περίπου έναν χρόνο. Η «Μπαμ στο Ρεπορτάζ» αποκαλύπτει πώς οι αστυνομικοί κατάφεραν να περάσουν χειροπέδες στα μέλη της σπείρας, που όπως αποδείχτηκε ήταν… οικογενειακή υπόθεση. Πρόκειται για έναν 57χρονο Έλληνα, την 50χρονη σύντροφό του αλλά και την 23χρονη κόρη της, τα στοιχεία της οποίας έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητείται.

Το κύκλωμα είχε συγκεκριμένο τρόπο για να πείθει τους ηλικιωμένους. «Πρώτο μέλημά τους ήταν τα θύματα να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με το συγγενικό τους πρόσωπο. Γι’ αυτόν τον λόγο τους καλούσαν πρώτα στο σταθερό τους τηλέφωνο και στη συνέχεια τους ζητούσαν να μην το κλείσουν και εκείνοι θα τους καλούσαν στο κινητό τηλέφωνο. Με αυτόν τον τρόπο και με την τεχνητή ένταση που δημιουργούσαν, τα θύματα δεν μπορούσαν να πάρουν τηλέφωνο τον γιο τους ή την κόρη τους» λέει αστυνομικός που γνωρίζει τον τρόπο δράσης του κυκλώματος. Μιλώντας άπταιστα ελληνικά, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, έβαζαν κάποιον συνεργό τους να προτρέπει την ηλικιωμένη μητέρα ή τον πατέρα να δώσει τα χρήματα φωνάζοντας μακριά από το ακουστικό: «∆ώσε τα λεφτά, δώσε τα λεφτά να γλιτώσω…». Οι γονείς, μέσα στην ταραχή τους και ακούγοντας το «παιδί» τους και μπροστά στον κίνδυνο να μπει φυλακή, ενέδιδαν. «Είναι χαρακτηριστικό ότι εξιχνιάστηκαν συνολικά 46 περιπτώσεις απάτης, αλλά εννέα φορές οι συλληφθέντες κατάφεραν και πήραν τα χρήματα ή τα κοσμήματα. Στις υπόλοιπες, ευτυχώς, οι ηλικιωμένοι ήταν πιο… υποψιασμένοι και δεν έπεσαν στην παγίδα τους» λέει αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.

Το εντυπωσιακό ήταν ότι το ζευγάρι των συλληφθέντων που ζούσε στη Ρόδο φαίνεται ότι παρακολουθούσε από κοντινή απόσταση τα θύματα. «Τους καθοδηγούσαν όταν ερχόταν η ώρα να πάρουν τα χρήματα, ίσως έχοντας και οπτική επαφή. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι τους έλεγαν να βάλουν τα χρήματα, π.χ., σε συγκεκριμένο παρτέρι ή στη συνέχεια σε έναν κάδο σκουπιδιών» λέει αστυνομικός που γνωρίζει λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Ο μεταφορέας

Όσον αφορά τους ρόλους του ζευγαριού, τα χρήματα τα έπαιρνε η 50χρονη Βουλγάρα, ενώ ο σύντροφός της τη μετέφερε με το αυτοκίνητό του. Στη συνέχεια, η 50χρονη έκανε ταξίδια στη γειτονική Βουλγαρία και παρέδιδε τα χρήματα στον «αρχηγό» του κυκλώματος «χέρι με χέρι», όπως κατέληξαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Ρόδου. Την προηγούμενη χρονιά τον συγκεκριμένο ρόλο είχε αναλάβει η νεαρή κόρη της, τα στοιχεία της οποίας έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητείται. Βέβαια, το ζευγάρι κρατούσε την προμήθειά του για τις «υπηρεσίες» που προσέφερε στο κύκλωμα. Όσον αφορά τον «αρχηγό», τα στοιχεία των ελληνικών Αρχών δείχνουν ότι δεν είναι στη χώρα μας και η βάση του πιθανότατα είναι η γειτονική Βουλγαρία.

Οι «δουλειές» του κυκλώματος φαίνεται ότι πήγαιναν από το καλό στο καλύτερο. «Τις τελευταίες ημέρες είχαν αποθρασυνθεί και έκαναν το ένα χτύπημα μετά το άλλο. Όταν ήμασταν έτοιμοι, κάναμε και εμείς το δικό μας» λέει αστυνομικός που συμμετείχε στην επιχείρηση σύλληψης των δύο κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύκλωμα λίγες ημέρες πριν από τη σύλληψή του είχε καταφέρει να εξαπατήσει ένα ηλικιωμένο άτομο και να του πάρει περίπου 4.000 ευρώ σε κοσμήματα, ενώ δύο ημέρες αργότερα πήρε αντίστοιχα 5.000 και 6.000 ευρώ από άλλα δύο θύματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη «μπάζα» που έκαναν ήταν πάνω από 50.000 ευρώ σε αξία κοσμημάτων, ενώ σε μια περίπτωση, στην οποία κατάφεραν να ξεγελάσουν το θύμα και να του πάρουν χρήματα, επανήλθαν με νέο «ατύχημα», αλλά τελικά δεν στάθηκαν τυχεροί.

Οι δύο συλληφθέντες, οι οποίοι δεν είχαν απασχολήσει ποτέ τις Αρχές για κάποιο άλλο αδίκημα, «υπολογίζεται ότι από τις απάτες που διέπραξαν αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος 131.735 ευρώ, ενώ το προσδοκώμενο όφελος από τις απόπειρες υπερβαίνει τις 537.000 ευρώ. Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 11.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας 4.000 ευρώ, προερχόμενα από τις τρεις πρόσφατες απάτες, αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν οι δράστες, 350 ευρώ και δύο κινητά τηλέφωνα. Τα κατασχεθέντα χρήματα και κοσμήματα που προέρχονταν από τις απάτες αποδόθηκαν στους δικαιούχους». Την περασμένη Τετάρτη απολογήθηκαν στον ανακριτή Ρόδου. Η 50χρονη Βουλγάρα προφυλακίστηκε, ενώ για τον 57χρονο σύντροφό της θα αποφανθεί το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου, ύστερα από διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα.  ηλικιωμένους

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ