Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών
Τις ημερομηνίες στις οποίες θα γίνει η πληρωμή του επιδόματος των 200 ευρώ στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Δευτέρας.
Όπως είπε ο κ. Οικονόμου η πληρωμή του επιδόματος των 200 ευρώ στους δικαιούχους θα γίνει στις 20-21 Απριλίου.
Ο Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε και για το πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων και αποκάλυψε ότι αυτό θα συμβεί μέσα στην εβδομάδα προκειμένου οι δικαιούχοι πολίτες να μπορούν να εγγραφούν.
Επίδομα 200 ευρώ
Η επιταγή ακρίβειας θα δοθεί σε 1,7 εκατ. δικαιούχους, χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχους επιδόματος παιδιού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ
- Πάτρα: Το αρρωστημένο κίνητρο της Ρούλας Πισπιρίγκου – Τα τέσσερα επεισόδια με το σύζυγό της που συνδέονται με τρεις θανάτους και μια ανακοπή
- Η απάντηση του δικηγόρου της Ρούλας Πισπιρίγκου για το «αρρωστημένο κίνητρο»
- Πάτρα – Πέτρος Κουσουλός: Τα αμείλικτα ερωτήματα και τα κίνητρα πίσω από τους θανάτους στον Alpha με τον Νίκο Μάνεση
Με τα μέτρα ενίσχυσης ωφελούνται περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη, προκειμένου αυτά να καλύψουν μέρος των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργειας.
- Χορηγείται μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο, στους δικαιούχους Μαρτίου (δόση δηλαδή που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα). Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά και το κόστος εκτιμάται σε 97,5 εκατ. ευρώ.
- Ενίσχυση 200 ευρώ σε 676.735 χαμηλοσυνταξιούχους. Δικαιούχοι είναι (όπως τον Δεκέμβριο) συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως), ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Το κόστος υπολογίζεται σε 135 εκατ. ευρώ.
- Ενίσχυση 200 ευρώ σε 34.964 ανασφάλιστους υπερήλικες με κόστος 7 εκατ. ευρώ.
- Ενίσχυση 200 ευρώ σε 166.982 δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ με κόστος 33,4 εκατ. ευρώ.
- Διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 241.281 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με κόστος 50,9 εκατ. ευρώ.
Πώς θα εκδοθεί η ψηφιακή ηλεκτρονική κάρτα καυσίμων – Τα βήματα της αίτησης
Εν τω μεταξύ, εντός της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση που θα ορίζει τα κριτήρια, τους δικαιούχους και τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος καυσίμων και αμέσως μετά θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους.
Δύο επιλογές
Η πρόσβαση στην πλατφόρμα θα γίνεται με κωδικούς Taxisnet και οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα έχουν δυο επιλογές:
Να εκδώσουντην ηλεκτρονική κάρτα καυσίμων για να μπορούν να εξαργυρώσουν το ποσό που έχει πιστωθεί σε αυτή στα πρατήρια καυσίμων μέχρι το τέλος Ιουλίου, ή
Να εισπράξουν τα χρήματα με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό τους.
Όσοι επιλέξουν το smartphone τους για την έκδοση της ψηφιακής κάρτας θα έχουν πρόσθετη επιδότηση 5 ευρώ. Έτσι, τα ποσά του επιδόματος που θα πιστωθούν στον τραπεζικό λογαριασμό ή στην ψηφιακή κάρτα διαμορφώνονται ως εξής:
– 30 – 35 ευρώ για τις μοτοσικλέτες στην ηπειρωτική Ελλάδα
– 35 – 40 ευρώ για τις μοτοσικλέτες στα νησιά
– 40 – 45 ευρώ για τα αυτοκίνητα στην ηπειρωτική Ελλάδα και
– 50 – 55 ευρώ για τα αυτοκίνητα στα νησιά.
Δικαιούχοι – αίτηση
Το επίδομα καυσίμων δικαιούται κάθε φυσικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 30.000 ευρώ, για την κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022. Λίγο πριν ανοίξει η πλατφόρμα στο gov.gr οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
– Ο δικαιούχος, αφότου αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxisnet εισέρχεται στην εφαρμογή και αιτείται είτε την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του ανωτέρω χρηματικού ποσού σε αυτή είτε την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό.
– Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του.
– Μετά τη δήλωση των στοιχείων ελέγχεται εάν ο αιτών έχει στην ιδιοκτησία του όχημα ή μοτοσικλέτα, αν είναι ασφαλισμένο και εάν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας.
– Ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλει αίτηση, είτε για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, είτε για την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).
– Κάθε όχημα και μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, το οποίο διαθέτει επί του οχήματος και της μοτοσυκλέτας – μοτοποδηλάτου πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα ή είναι μισθωτής δυνάμει συμβολαίου χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).
– Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσυκλέτα -μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.
– Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης του δικαιούχου και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, εκδίδεται η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η.7.2022, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει. Εναπομείναν υπόλοιπο αυτού επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο και αποκλείεται η περαιτέρω αναζήτησή του από τον δικαιούχο.
– Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο, εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του.
– Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.